<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nagy bajban az oroszok északon, de még nagyobban délen. Várható, hogy Putyin beváltja fenyegetéseit? Háborús hírösszefoglaló.

  • A herszoni és a harkivi fronton is nagy ütemben nyomulnak előre az ukrán csapatok. A déli, herszoni front északi oldalán indított ukrán támadás gyorsan halad előre a Dnyipro nyugati partján, és az ukránok hamarosan már a folyó egyik utolsó megmaradt nagyobb kapacitású átkelőjét, a Nova Khakhova-i gátat is veszélyeztetik. Ha ezt sikerül elfoglalni, vagy akár csak a hagyományos ukrán tüzérség lőtávolába hozni, akkor tovább súlyosbíthatják a folyó nyugati partján védekező orosz erők utánpótlását. Az ukrán sikereket orosz források is elismerték.

 

  • Jelentős területeket vesztettek a megszálló orosz erők a harkivi-luhanszki fronton is, az ukránok az Oszkil-folyó térségében, Kupjanszknál is fontos pozíciókat szereztek meg, illetve a limani siker után már Liszicsanszkot is veszélyeztetik.
  • Volodomir Zelenszkij keddi üzenetében arról beszélt, hogy az ukrán erők „régiók tucatjait” szabadították fel az elmúlt napokban.
  • Az események újra felvetik annak a lehetőségét, hogy a katasztrofálisra fordult hadi helyzetre válaszul Vlagyimir Putyin parancsot ad taktikai nukleáris fegyver bevetésére. A Fehér Ház viszont úgy nyilatkozott, hogy hírszerzési értesüléseik szerint egyelőre ez nem várható, a moszkvai üzenetek csupán „nukleáris kardcsörtetésnek” minősülnek. Egy magát megnevezni nem kívánó diplomáciai forrás is arról beszélt, hogy a NATO egyelőre nem adott ki figyelmeztetést orosz nukleáris fegyverek várható bevetésével kapcsolatban.
  • Az Egyesült Államok újabb, több száz millió dolláros katonai segélycsomagot állított össze Ukrajnának. A hírre reagálva Oroszország washingtoni nagykövete úgy nyilatkozott, hogy ez „veszélyezteti Oroszország stratégiai érdekeit”, és az újabb csomag már azzal fenyeget, hogy közvetlen összecsapásnak minősülhet a nyugat és Oroszország között.
  • Újraindíthatják a zaporizzsjai atomerőművet. Az erőművet üzemeltető Enerhoatom vállalat vezetője arról beszélt, hogy kettőt újraindítanának a leállított blokkok közül. A lépés a télre való felkészülést szolgálná, mivel a beköszöntő fagyok károsíthatnák az erőmű biztonsági berendezéseit, ha nincs megfelelő fűtése a létesítménynek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG