<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A nagykereskedelem iparágban a csőd-, a felszámolási és a végelszámolási eljárások száma is nagymértékben emelkedett.

A ma működő cégek közel 9%-a nagykereskedelemmel foglalkozik, azaz közel minden 10. cég tevékenykedik ebben a szektorban. Jelentős iparágról van szó, amit komolyan érintett a gazdasági helyzet és a keresletcsökkenés. A nagykereskedelem bedőlési aránya 5,3 %, ami egy évvel korábban 4,52% volt, mely jelentősen meghaladja a szintén igen magas 4,21 százalékos országos átlagot, áll a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató elemzésében.

A nagykereskedelem iparágban mind a csőd-, mind a felszámolási és a végelszámolási eljárások száma is nagymértékben emelkedett. A legjobban a végelszámolásoké, amely több mint 60%-kal lett magasabb  2011-hez képest. Jelenleg átlagosan naponta 7 nagykereskedő cég ellen indul felszámolási, és 8 nagykereskedő esetében végelszámolási eljárás. Ráadásul az eljárások száma az elmúlt 12 hónapban jelentősen megemelkedett. A  növekedés a felszámolások esetén 18 százalék, a végelszámolásoknál 54 százalék.

Keleti József a magyarországi Bisnode csoport ország igazgatója, arra hívja fel a figyelmet, hogy hosszú távon azok a nagykereskedő cégek tudnak talpon maradni, amelyek rendszeresen kézben tartják vevőik nemfizetési kockázatát. Azon vállalkozások, amelyek erről megfeledkeznek, és úgy szállítanak utólagos fizetéssel árut partnereiknek, hogy nem mérlegelik a kockázatokat, és nem építenek kockázatos partner esetén megfelelő biztosítékokat a szerződésbe, könnyen likviditási problémákba ütközhetnek.

Nógrád megyében dől be a legtöbb (több mint 10 %) kereskedelmi cég, ami nem meglepő adat, hiszen  az országos átlag alapján is Nógrád megye áll a bedőlési lista élén. Szintén elég magas ez  az arány Békés megyében is. A nagykereskedelemi cégek 5,30 %-os bedőlési arányának átlagértékéhez képest Csongrád, Komárom-Esztergom és Pest megye jobb helyzetben van, hiszen itt kevesebb cég dől be.

A Bisnode fizetési tapasztalat programból kiderül, hogy a tavalyi évben a nagykereskedelmi cégek körében az adott fizetési határidő átlagosan 31 nap volt, ami most 30 nap ugyan, de kifizetésre váró számlák esetében az átlagos fizetési késedelem viszont 16 napról 19-re nőtt egy év alatt. Az átlagos pénzhez jutási idő napokban nézve így már 50 a tavalyi 48-hoz képest. Jól látszik tehát, hogy azok a cégek, amelyek késnek számláik kiegyenlítésével, jelenleg néhány nappal később fizetnek mint korábban, a fizetési határidő azonban jelentősen nem változott.

Az elhúzódó válság okozta egyre csökkenő vásárlóerő fokozottan sújtja a kereskedelem minden ágát, így a nagykereskedelmet is. A nagykereskedelemmel foglalkozó cégek száma a tavalyi évhez képest alig emelkedett, a piac növekedési üteme lelassult. 2011 és 2012 szeptembere között több mint 700 céggel kevesebb újat jegyeztek be, mint 2010 és 2011 hasonló időszakában. Ez az idei évben alig 1 %-os piaci növekedést jelent. Sokszor hallani a híradásokban, hogy az ország kilábalásához mennyire fontos lenne a vállalkozások támogatása, a kereskedelmi aktivitás növelése. Az egyre növekedő - mind a magánszemélyeket, mind pedig a cégeket sújtó adóterhek miatt -  emelkedő árak miatt azonban az elkölthető pénz reálértéke csökken, mely nem vetít előre pozitív jövőképet, és a számok azt mutatják, hogy a nagykereskedelem fellendülése továbbra is késik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az ukránok megállították az oroszokat Harkivnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 06:49
Zelenszkij már a Krím visszafoglalására készül, a Donyec-medence jelentős részét viszont az oroszok uralják.
Makro / Külgazdaság Brit felderítő gép hatolt be az orosz légtérbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 06:31
De az oroszok gyorsan észrevették.
Makro / Külgazdaság Ukrajnában ér véget a harci helikopterek korszaka?
Litván Dániel | 2022. augusztus 16. 05:47
Komoly veszteségek, alacsony hatékonyság. Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, de az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora?
Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG