<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nincs szegénynek rendes ujjlenyomata, úgyhogy csak egy évre kaphat útlevelet, és ő nem Pharaon. Nem kaszálják el Paks II-t, Jávor Benedek piti bosszút forral. Kormányinfó.

Kormányinfó Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Amikről szó volt:

Lezárta a mai napon az Európai Bizottság a közbeszerzések tárgykörében 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárát a Paksi Atomerőművel kapcsolatban, erről itt írtunk bővebben.

A kötelező kvóta még mindig terítéken: hamarosan választ Európa a kötelező kvóta, vagy a rugalmasság mellett. Magyarország részt vesz a vitákban. “Fontos és súlyos vita lesz. Nem állunk győzelemre” - mondja Lázár, aki szerint többen vannak azok a tagországok, amelyek támogatják a kötelező kvótát. A miniszter szerint hiba volt nem elfogadni az alaptörvény-módosítást. Orbán Viktor arra kérte Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy készítsen jelentést a betelepítéssel kapcsolatos alkotmányos kérdésekről, amivel az Alkotmánybíróság is foglalkozik majd.

Bértárgyalások: Fontos bejelentéseket tett ma Orbán, Jövőre egyszámjegyű, 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó, ami egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra és a nagyvállalatokra, erről itt írtunk bővebben. Fókuszban a versenyképesség. Vállalkotások versenyképességén akar segíteni a kormány, ez a feltétele szerintük a béremelésnek. Az állami szektorban folyamatos a béremelés, másik fontos kérdés a minimálbér emelése. “A falig vagy azon túl is menjen el” Varga Mihály, utasította a miniszterelnök a nemzetgazdasági minisztert. A kormány erőltetni akarja a minimálbéremelést, nagyarányú emelésben érdekeltek.

Nyugdíjas konzultáció: a nyugdíjemelés mértékéről beszél a kormány az Idősek Tanácsával, arra kíváncsiak, hogyan alakulhat a nyugdíjemelés és milyen hatásai vannak a béremelésnek és adómérséklésnek az inflációra.

Internet: 5 százalékra akarja levinni az internet áfakulcsát a kormány a mostani 18-ról, ezt az EU nem engedi, úgyhogy most lobbiznak az Európai Bizottságnál.

Kádár-kocka forever: támogatási és hitelprogramot jelentett be Lázár János a típusházak felújítására, részletek még nincsenek.

Autós rezsicsökkentés: tárgyalássorozat jön az érdekképviseletekkel arról, hogyan alakulnak az autózás feltételei. “40 éve nem alkottunk új KRESZ-t” - mondja Lázár. Kitérnének az autó üzembehelyezési folyamatairól is. Lázár elmondta, hogy a régióban nálunk a legdrágábbak az autózással járó kötelezettségek rendszámtól a kötelezőbiztosításig. A kormány szeretné ezért napirendre tűzni ezeket a kérdéseket és egyenként végigvenné az érdekképviseletekkel. Lázár belengetett egy félmondat erejéig egy Volán-MÁV összevonást is, de ez még a jövő zenéje.

Kárpátaljai segítség: bérkiegészítést ad az állam a kárpátaljai dolgozóknak és magyar házakat hoznak létre. 1400 magyar óvoda van az országon kívül 50 ezer gyerekkel. 17 milliárd forint értékben indul óvodahálózat-felújítási program, mivel alapvető fontosságú a nemzeti identitás megőrzésében, hogy már innen szívják magukba a magyarságot a gyerekek.

Ferihegyi közlekedés: vasútnak kell épülnie a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros között: 29 km-es lesz, 100 milliád forintos beruházással 20 percenként lesz járat a Nyugati Pályaudvar és a reptér között, a menetidő is 20 perc körül alakul.

Bővül a Honvédség: 1400 fővel emelik a létszámot, tiszt nem lesz, csak legénységi tag. A honvédelmi miniszter decemberben elkészíti a Honvédség 10 éves fejlesztési tervét.

Kérdések

Günther Oettinger-ügy: “Jávor Benedek akar pitiáner bosszút állni a paksi bukása miatt” - vonta le a konzekvenciát Lázár. Nincs többről szó szerinte, sőt, örülni kéne, hogy az uniós biztos támogatja a magyar digitális törekvéseket. Minden negatív feltételezés “ostoba”.  Nem ajándékokat fogadott el Oettinger, az utazásait Klaus Mangold intézte a magyar kormány felkérésére. Lázár János nem mondta el, mennyibe került a biztos ideutaztatása. “Önálló kormánygépe nincs a magyar kormánynak.”

Fidesz-közeli üzletemberek túlsúlya a sajtóban: a kormánynak ehhez semmi köze, és az amerikai elnökválasztás is bizonyítja, hogy a szabadság ügyéhez nincs sok köze a médiának manapság. “Ha a sajtóból tájékozódok arról, hogy áll az amerikai elnökválasztás, akkor én azt látom, hogy Trumpnak esélye nem volt” - mondta a miniszter arra utalva, hogy a sajtó a tájékoztatás helyett a valóságot próbálta formálni. A kormánynak az a célja, hogy minden sajtóorgánum tájékoztasson a kormány munkájáról, a 444.hu kitiltását is sajnálják, de ez a házszabály, nem a kormány dönt erről.

Mit jelent a béremelés a költségvetésnek? Na ezt nem árulta el Lázár János, így nem tudni, hogy mekkora terhet jelent majd a járulékcsökkentés és a minimálbér. Készültek előzetes felmérések.

Pharaon-ügy: a magyar hatóságok helyesen jártak el, nem volt nemzetbiztonsági kockázata Gaith Pharaon szaúdi üzletember belépésének. Hogy vettek-e ujjlenyomatot, az sok dologtól függ Lázár szerint, aki lerántotta a leplet féltve őrzött titkáról: neki például nincs rendesen levehető ujjlenyomata, így mindig csak egy évre kap útlevelet és újítania kell rendszeresen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló