<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Afrikai gazdasági fejlesztések támogatására költ félmilliárd dollárt az Egyesült Államok.

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési szervezete 500 millió dollár (mintegy 200 milliárd forint) támogatást nyújt afrikai gazdasági fejlesztések megvalósításához - jelentette be az amerikai elnök szerdán az Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozó egyik üzleti fórumán.

Joe Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztésfinanszírozási Szervezete (US International Development Corporation) révén 370 millió dollárt fordít új projektek megvalósítására, emellett 100 milliót tiszta energiaforrásokhoz kapcsolódó fejlesztésekre a szubszaharai Afrikában. Húszmillió dollárból mezőgazdasági kisvállalkozások műtrágyaellátását segítik, tízmillió dollár pedig víziparban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozásoknak jut.

Joe Biden azt is közölte, hogy az Egyesült Államok egyetértési nyilatkozatot köt az újonnan alakult Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Térség titkárságával, ami az elnök szerint történelmi lehetőségeket nyit a két fél közötti kereskedelemben és befektetési kapcsolatokban.

Rámutatott, hogy Afrikában jött létre a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térsége, amely 1,3 milliárd embert foglal magába, és évente 3,4 billió dolláros kereskedelmet folytat.

Az elnök kiemelte, hogy szerdán a Millenium Challenge Corporation (MCC) amerikai fejlesztési szervezet 500 millió dolláros (mintegy 200 milliárd forint) közút- és szállításfejlesztési megállapodást írt alá Benin és Niger kormányával. A beruházás megkönnyítheti az áruk eljuttatását tengerparti Cotonou kikötőjéből a környező államok területére - mondta.

Az elnök hozzátette, hogy az MCC az elmúlt szűk két évben 1,2 milliárd dollár (mintegy 450 milliárd forint) új beruházásról döntött Afrika államaiban, és a következő három évben további 2,5 milliárd dollárt (mintegy 1000 milliárd forint) tervez beruházni az afrikai gazdaságba a mezőgazdaságtól a megújuló technológiákig. A Millennium Challenge Corporation az amerikai kormány kétoldalú segélyszervezete, amelyet 2004-ben alapítottak.

Az amerikai kormány adatai szerint az Egyesült Államok és Afrika államai közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom 2021-ben elérte a 80 milliárd dollárt (mintegy 32 ezer milliárd forint).

Az éves Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozó kedden kezdődött és csütörtökön zárul Washingtonban. A tárgyalássorozaton részt vesz az amerikai kormány több tagja, valamint 49 afrikai állam küldöttsége és az Afrikai Unió vezetői.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin véres bosszút áll, ha veszít Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:10
A brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke szerint Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha vereséget szenved Ukrajnában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG