9p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.

A nyolcaddöntőbe jutott afrikai csapatok közül ugyan Szenegál simán kiesett az angolok ellen, Marokkó viszont hatalmas izgalmak közepette, tizenegyespárbajban kiejtette a torna esélyesei közé számító Spanyolországot. Ez önmagában is hatalmas fegyvertény, de nem csak ezért lehet az afrikai csapatok eddigi legsikeresebb világbajnoksága a mostani.

Ugyanis 2014 mellett ez csupán a második alkalom volt a világbajnokságok történetében, amikor két afrikai csapatnak is sikerült magát kiverekednie magát a csoportjából. Igaz, hogy háromszor már negyeddöntőig is jutottak korábban afrikai csapatok (Kamerun, Ghána és Szenegál), de a legtöbbször egy-egy csapat nyújtott kiemelkedőt, a többi pedig inkább csalódást keltő eredményeket ért el. Most viszont a csoportmeccsek utolsó fordulójának meccsei alatt volt olyan pillanat, amikor mind Ghána, mind Kamerun válogatottja is továbbjutásra állt, sőt, utóbbi Brazíliát, Tunézia pedig – igaz, a brazilok és a franciák számára tét nélküli meccseken – Franciaországot is legyőzte.

Akár folytatja Marokkó a menetelést a negyeddöntőben is, akár nem, nem túlzás a kontinens futballja szempontjából kiemelkedően sikeres tornáról beszélni. És mindezt a kontinens csapatai a két legnagyobb afrikai sztár, a sérülés miatt hiányzó szenegáli Sadio Mané és a tornára ki sem jutott egyiptomi Mohamed Szaláh nélkül érték el.

Ghánai szurkolók csapatuk gólját ünneplik a katari labdarúgó-világbajnokság második fordulójában, a H csoportban játszott Koreai Köztársaság-Ghána mérkőzés idején a ghánai fővárosban, Accrában 2022. november 28-án. A nyugat-afrikai ország együttese 3-2-re nyert. Fotó: MTI/AP/Misper Apawu
Ghánai szurkolók csapatuk gólját ünneplik a katari labdarúgó-világbajnokság második fordulójában, a H csoportban játszott Koreai Köztársaság-Ghána mérkőzés idején a ghánai fővárosban, Accrában 2022. november 28-án. A nyugat-afrikai ország együttese 3-2-re nyert. Fotó: MTI/AP/Misper Apawu

Generációs kérdés is talán, hogy kinek melyik volt az afrikai futballról a meghatározó első élménye (persze egyes generációknak ez elég későn jöhetett csak el, hiszen 1938 és 1966 között egyáltalán nem is volt afrikai résztvevő a világbajnokságokon). Az NSZK és Ausztria által galádul kiejtett Algéria 1982-ben? A címvédő Argentínát a nyitómeccsen legyőző, a 38 éves, a gólok után a szögletzászlónál táncoló Roger Milla vezette, első afrikai csapatként a negyeddöntőig menetelő Kamerun? A 2010-ben csak Luis Suarez gólvonalon történt kezezése után a negyeddöntőtől egyetlen jó büntetőre kerülő Ghána?  Az 1994-es vébén villanó, majd 1996-ban olimpiát nyerő Nigéria? A 2002-ben szintén egy címvédőveréssel indító, majd csak a negyeddöntőben elvérző Szenegál?

Fellángolás és hanyatlás

E csapatok sok futballszurkoló szívét meghódították teljesítményükkel, egyedi stílusukkal, ám az eddigi kiugró afrikai teljesítményeknek megvolt az a közös vonása, hogy általában egy-egy sztárjátékos, egy-egy kiugróan sikeres generáció teljesítményéhez kapcsolódtak. A játékosanyagból pedig az eddigi sikerek esetén minden alkalommal egy, a kontinensen kívülről származó edző gyúrt jó csapatot. A legsikeresebb afrikai játékosok szinte kivétel nélkül fiatal koruktól kezdve európai klubcsapatokban pallérozódtak, és nem igazán jött létre egyetlen afrikai országban sem a futballnak olyan kultúrája és infrastruktúrája, amely lehetővé tette volna, hogy játékosgenerációkon átívelően stabilan hozzon egy-egy válogatott jó eredményeket.

Most azonban valami változni látszik: a világbajnokságra kijutott összes afrikai csapat edzője afrikai volt, mutatva, hogy az Európában sikereket elért játékosok első generációi már viszik magukkal vissza a taktikai és egyéb tudást a kontinensre. Azonban a globális futballbizniszben forgó iszonyatos pénzekből egyelőre még mindig nagyon kevés jut a kontinensre, miközben kiemelkedő afrikai labdarúgók vannak és lesznek is, sőt, egyre többen lesznek. (Afrika – ha valaki nem tudná – igencsak nagy hely, és a világ többi részével szemben népessége most is dinamikusan nő, és a kiváló fizikai adottságokkal rendelkező gyerekeknek a futball sokkal inkább kitörési pont lehet, mint mondjuk Európa legnagyobb részén.)

Mi kéne ahhoz, hogy ez megváltozzon? Például sikeres afrikai klubcsapatok. Mert ugye szép és jó dolog a válogatott futball, azonban a pénz nem itt keletkezik a labdarúgásban, ezek a bevételek a FIFA feneketlen pénzeszsákjaiba folynak be, ahonnan aztán jó esetben valamilyen programok és kezdeményezések formájában visszacsorog belőlük valamennyi például Afrikába is.

Kis pénz, nagy foci?

A nagy, hozzáférhető pénzek viszont a klubfutballban mozognak. A kedves olvasót arra kérnénk, hogy puskázás nélkül nevezzen meg öt, de akárcsak egyetlen egy afrikai klubcsapatot. Talán nem lövünk mellé akkor, ha feltételezzük, hogy a legtöbben legfeljebb a legutóbbi FIFA klubvilágbajnokság afrikai résztvevőjét tudták megnevezni (az egyiptomi Al Ahly volt az egyébként). Márpedig amíg ez így van, addig továbbra is az lesz a modell, hogy a tehetséges afrikai játékosok fillérekért fognak európai csapatokhoz szerződni, hogy aztán azok a klubok szakítsanak rajtuk igazán nagyokat, ha sikeres karriert futnak be.

Mohamed Szaláh 2012-ben 2,5 millió eurórért került az FC Mokawloon egyiptomi csapattól az FC Baselhez, a svájci klub pedig már 16,5 millióért adta tovább két évvel később a játékost a Chelsea-nek, ahol nem váltotta meg a világot, mégis 15 millióért adták el a Romának, ahonnan aztán 42 milliós átigazolási díjért szerződött Liverpoolba – most pedig minden bizonnyal 100 millió euró fölött járhat az értéke.

A másik legnagyobb sztár, Sadio Mané látszólag hasonló utat járt be, elsőként a Red Bull Salzburg fizetett érte 4 millió eurót a francia Metznek, Ausztriából pedig a Southampton hozta el 23 millióért, hogy aztán a Liverpool 41,2 millióért vegye meg, és 32 millióért adja tovább a Bayern Münchennek. Mané esetében azonban mégsem a szokásos lerablása történt az afrikai tehetségeknek, mivel ő egy szenegáli akadémia, a Génération Foot neveltje.

A szenegáli fővárostól, Dakartól nem messze található intézmény tehetséges szenegáli játékosok felfedezésére és kinevelésére szakosodott. A vb-keretben a végül kimaradt Manéval együtt hárman pallérozódtak itt, de a szenegáli korosztályos válogatottakban összesen 15 Génération Foot-játékos játszik.

Miközben a legtöbb afrikai „futballakadémia” valójában egy focipálya mellé felhúzott viskó, a Génération Foot egy kis, VIP-bokszokkal is ellátott stadionnal, illetve több edzőpályával is rendelkezik, az edzői stáb videószobában elemezheti a mérkőzéseket, a játékosoknak edzőterem és bentlakásos iskola is szolgálja testi-lelki fejlődését.

Az intézmény a francia FC Metz támogatásával működik, cserébe a francia csapat lefölözheti a legjobb játékosokat (ahogy Manéval is tették), azonban az eladásukból képződő profitból a nevelőintézmény is részesül. Hasonló intézmények már több afrikai országban létesültek, és európai klubcsapatok mellett más cégek is meglátták ebben az anyagi és marketinglehetőségeket, a kameruni Brasseries Football School például a francia alkoholos italokat gyártó óriáscég, a Castel támogatását élvezi.

Szuper lesz az új liga

Az ilyen akadémiák további terjedése hozzájárulhat ahhoz, hogy a futball a FIFA reklámjainak megfelelően akár a világ legszegényebb vidékein is szerepet kapjon az emberek életének kicsit jobbá változtatásában, de az igazi áttöréshez több kéne. Ebbe az irányba tehet egy lépést a CAF (Confederation of African Football – Afrikai futballszövetség) azzal, hogy jövőre egy új versenysorozat, az Africa Super League elindítását tervezi.

A ligában a kontinens 24 legjobb klubja játszana, amelyek között 100 millió dollárt osztanának szét a szereplés sikerességének függvényében, a győztes 11,6 millió dollárral lenne gazdagabb. A lebonyolítás úgy nézne ki, hogy 197 meccset rendeznének a ligában augusztus és május között, végül pedig egy „Super Bowl-szerű” mérkőzés döntene a végső győztesről.

A cél az lenne, hogy a liga felhelyezze a világ fociszerető közönségének és persze ezzel együtt a szponzorok térképére is az afrikai klubfocit, és ezzel a további, immár saját forrásokból történő fejlődés előtt is megnyissa az utat.

„Azt tűztük ki magunk elé, hogy pénzt szerezzünk a futball infrastruktúrájának, a játékosoknak, a klubtulajdonosoknak, a befektetőknek. Nagyjából évi 250-300 millió dollár közötti összegről beszélünk”

vázolta fel Patrice Motsepe, a CAF elnöke. Ugyan az elképzelésnek vannak buktatói, például egyelőre nem világos, hogyan fogja az első, 2023-2024-re tervezett szezont finanszírozni a CAF, a projektben résztvevő klubok vezetői is optimisták.

„Ez meg fogja változtatni az afrikai futball arculatát a befektetési lehetőségek, az ismertség és a marketing szempontjából is. Mint a régió egyik vezető klubja, nagyon izgatottak vagyunk ezzel kapcsolatban”

– mondta Barbara Gonzalez, a tanzániai Simba FC ügyvezető igazgatója.

Ugyan az európai szuperliga kezdeményezését a legtöbb futballszerető ember egységesen elutasította – és az egyelőre legalábbis dugába is dőlt –, az afrikai változat sikere talán az egész futballvilágnak jót tehetne.

Szokás mondani, hogy a 21. század Afrika évszázada lehet, és a kontinens fejlődéséhez a labdarúgás mindenképpen hozzátehetne valamennyit azon túl is, hogy a kontinens legjobbjai hétről hétre elkápráztatják a nézőket más kontinensek csapatainak mezét viselve. Ki tudja, talán a következő évtizedekben a mostani katari világbajnokság afrikai csapatainak szereplésére úgy fogunk emlékezni, mint az európai és dél-amerikai futball dominanciáját megtörő afrikai foci felemelkedésének egyik fontos állomására.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG