9p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Leadták az országgyűlési képviselők az idei vagyonnyilatkozatukat. Ingatlanok, autók, megtakarítások, nagy értékű ingóságok, tartozások és a pártoktól kapott juttatások sorában ezúttal azt néztük meg, hogy mivel gyarapodtak a képviselőnők 2018-ban. Bangóné Borbély Ildikótól Vadai Ágnesig: kinek mennyire ment jól tavaly?

Áttekintve a női országgyűlési képviselők, államtitkárok 2018-as vagyonnyilatkozatát megállapítható, hogy gépjárművel, ingatlannal (akár többel is) szinte mindegyikük rendelkezik. Férfi képviselőtársaikhoz képest pedig jóval kevesebb a tartozásuk. Ugyanakkor a nyilatkozatokat olvasva feltűnő volt, hogy céges érdekeltése, vállakozása egyik politikusnőnek sincsen. Egyedül Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tulajdonos egy ügyvédi irodának, de azt is férjével közösen vezetik. Mindezek erősíthetik azt a szereotípiát, hogy a nők kevésbé mernek vállalkozásba fogni.

Nézzük sorba, ki és mit vallott be a vagyonnyilatkozatában!

Bangóné Borbély Ildikó

Az MSZP-s politikusnőnek nincs ingatlana, van viszont egy 2017-ben vásárolt Toyota Avensise, valamint két tartozása, egy 1,3 millió forintos OTP lakáskölcsön és egy 463 ezer forintos autóvásárlási kölcsön. Juttatások között lakásbérlet, iPhone, SIM-kártya, üzemanyagkártya, laptop, garzon íróasztal és konténer, mikró, vízforraló és kávéfőző szerepel.

Bősz Anett

A független országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozta meglehetősen üres. Bősznek mindösszesen 1,8 millió forint diákhitele van. A juttatásoknál többek között 4 laptop, Samsung mobiltelefon, SIM-kártya, irodahasználat, benzinkártya, lakáshasználat, garzon íróasztal és konténer, nyomtató és 2 forgószék van feltüntetve.

Bősz Anett független képviselő (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Czunyiné dr. Bertalan Judit

A fideszes országgyűlési képviselő  2018-as vagyonnyilatkozata szerint 17 ingatlant örökölt tavaly Bokodon. A több ezer négyzetméteres ingatlanok között van egy családi ház, beépítetlen terület, több szőlő, szántó és kert is. Üzembentartója egy tavaly vett Mercedes GLA típusú személygépkocsinak. Rendelkezik egy 10 millió forint értékű biztosítással és ugyancsak 10 millió forint értékű előtakarékossági életbiztosítással. A bankban 3,2 millió forintja van. Ezen kívül gépjárműlízing (MKB Eurolízing), személyi hitel és 11 millió forint egyéb tartozása is van. Juttatásként laptopot, iPhone-t, irodahasználatot, üzemanyagkártyát és irodai eszközöket kapott.

Demeter Márta

Az LMP társelnöke és frakcióvezető-helyettese a Honvédelmi bizottság alelnöke. Autója nincs, viszont tavaly januárban a XIV. kerületben megörökölt egy 49 négyzetméteres társasházi lakást. Tartozása, megtakarítása a vagyonnyilatkozat szerint nincsen.

A juttatások közt feltüntette a képviselői üzemanyagkártyát és az irodahasználati jogot. Emellett jelenleg használ egyebek mellett egy iPhone X-et, egy Lenovo laptopot, két kamerát, íróasztalt, szekrényt, forgószéket, mikrót és egy hűtőszekrényt is.

Dúró Dóra

A volt Jobbikos, most már a Mi Hazánk Mozgalomhoz igazolt politikus a Mentelmi Bizottság tagja. Van egy 2016-ban vásárolt Citroen C4 Picasso-ja, valamint társtulajdonosa egy 566 négyzetméteres telken fekvő, 154 négyzetméteres alapterületű lakóháznak. Van fél millió forintnyi megtakarítása a bankszámláján, valamint a nyilatkozatban feltüntette, hogy férjével, Novák Előddel közösen körülbelül 2000 kötetnyi könyve van.

Dúró Dóra (MTI Fotó: Soós Lajos)

A politikusnőnek több tartozása is van férjével közösen, egyrészt egy bankkal szemben tartoznak 151 ezer forinttal, valamint magánszemélyeknek 7,5 millió forinttal. Szintén nagyon részletesen elszámolt a juttatásokkal, így egyebek mellett feltüntetett: egy Samsung Galaxy S5-öt, egy porszívót, egy hűtőszekrényt, egy mikrót, irodahasználati jogot, három íróasztalt és forgószéket, és a képviselői üzemanyagkártyát is.

Hegedűs Lorántné

A Törvényalkotási bizottság jobbikos alelnökének van egy 2017-ben vásárolt Opel Corsa-ja. Társtulajdonosa egy 750 négyzetméteres telken fekvő, 150 négyzetméteres alapterületű budakeszi családi háznak. Többi érdekeltsége mind Ceglédhez kötődik, itt egyebek mellett résztulajdonosként örökölt egy 55049 és 61274 négyzetméteres erdőt és szántót, valamint társtulajdonosa egy 2877 négyzetméteres telken fekvő 50 négyzetméteres alapterületű tanyának.

A képviselőnőnek nincsenek feltüntetett tartozásai és megtakarításai, van viszont 4,5 millió forintnyi készpénze. Kifejezetten részletesen elszámolt a juttatásokkal, eszerint kapott már: iPhone X-et, laptopot, irodabérlésre pénzt, forgószéket, íróasztalt, konténert, routert is, valamint feltüntetett „tevékenységet segítő személyzetet” is, azaz feltehetőleg van egy asszisztense.

Kunhalmi Ágnes

Az MSZP-s politikusnak van egy 57 négyzetméteres, XIII. kerületi háza, amelynek résztulajdonosa. Tavaly vett egy Opel Astrát. Megtakarítása egyszer 409 ezer forint, illetve 1,29 millió forint devizában. 3,3 millió forint tartozást is felhalmozott, a nyilatkozat szerint közösen egy adóstárssal. Juttatásként kapott egy Lenovo Thin Pad-et, egy iPhone-t, van BKV-bérlete, üzemanyagkártyával és a „tevékenységét segítő személyzettel”.

Mátrai Márta

A fideszes politikus egy 230 négyzetméteres kaposvári családi ház haszonélvezője. ½ részben tulajdonosa egy balatonfenyvesi üdülőnek, amelyet még 1974-ben vettek. Mátrai több megtakarítással is rendelkezik. Ingatlanalapban 10,5 millió forint, egy OTP-s befektetési alapban 2,5 millió forintja, illetve 250 OTP részvénye is van (ennek mostani értéke 2,8 millió forint.) Üzemanyagkártya és lakáshasználat is jár neki, a juttatások között egy Volkswagen Passat, 2 laptop, egy Lenovo dokkoló és SIM-kártya szerepel, amelyek összértéke 6,4 millió forintot tesz ki. „Diplomata kapcsolat” során könyveket és édességet is kapott, az ajándékok értéke 5 ezer-50 ezer forint.

Novák Katalin

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár 8 ingatlan tulajdonosa teljesen vagy részben. ½ arányban birtokosa egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres családi háznak, illetve egy 90 négyzetméteres társasháznak Újbudán. Kizárólagos tulajdonosa egy 56 négyzetméteres lakásnak szintén a XI. kerületben. Szegeden egy 67, egy 166 és egy 174 négyzetméteres társasházi lakása van, Balatonlellén üdülője, Szegeden egy garázs ½ része az övé. Tartozása, megtakarítása nincs. Az Országgyűléstől kapott juttatások szerint SIM-kártya és egy Dell notebookot használ.

Dr. Selmeczi Gabriella

A Fidesz frakcióvezető-helyettesének, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának alelnökének nincsen gépjárműve a vagyonnyilatkozat szerint, viszont összesen hat ingatlanban rész- illetve teljes tulajdonos.

Törökbálinton társtulajdonos egy 1347 négyzetméteres telken fekvő családi házban – ezt egyébként kifejezetten részletesen feltüntette a dokumentumban is, eszerint a ház pincéje 126, garázsa 35, földszintje 221,9, míg emelete 63,7 négyzetméteres. Budaörsön még 1993-ban megajándékozták egy 861 négyzetméteres raktárral és üzlethelyiséggel, ennek továbbra is egyedüli tulajdonosa.

A politikusnő többi érdekeltsége mind Abádszalókhoz köthető, a település gazdasági területén belül teljes, illetve résztulajdonosa:

  • egy 1423 négyzetméteres, üdülőként feltüntetett teleknek,
  • egy 8002 négyzetméteres szántóföldnek
  • egy 7236 négyzetméteres szántóföldnek
  • valamint egy 2547 négyzetméteres erdőnek.

Selmeczi Gabriellának nincsenek feltüntetett megtakarításai és tartozásai, van viszont 80 ezer forintnyi havi jövedelme pluszban, amelynek forrását nem jelölte meg a vagyonnyilatkozatban. Emellett ajándékként tüntetett fel egy iPhone X-et, egy laptopot és a képviselői üzemanyagkártyát is.

Dr. Szabó Tünde

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára kisebbségi tulajdonos egy 825 négyzetméteres telken fekvő 177 négyzetméter alapterületű családi házban. Emellett haszonélvezői joga van már 2001 óta egy 52 négyzetméteres nyíregyházi lakásban. Az államtitkár 100 százalékos tulajdonosa a férjével közös Sávolt-Szabó Ügyvédi Irodának, amelynek a székhelye a vagyonnyilatkozatban szintén szereplő, II. kerületben található 44 négyzetméteres iroda.

Szabó Tündének három millió forintnyi megtakarítása van takarékbetétben, valamint volt olimpikonként életjáradékot is kap. 2008-ban, a férjével közösen felvett 24 milliós devizahitel visszafizetésével is haladnak, már csak 12,5 millió forinttal tartoznak.

A képviselői juttatások közt szerepel egy Skoda Superb hivatali autóként, valamint egy iPhone X, egy Samsung Galaxy J5, egy laptop, egy iroda használati joga, valamint „tevékenységet segítő személyzet” is, ami feltételezhetően egy asszisztenst jelent.

Dr. Szél Bernadett

Az LMP volt társelnöke jelenleg független képviselőként tevékenykedik a parlament Európai ügyek bizottságában. A képviselőnek nincs saját autója, résztulajdonos viszont egy 150 négyzetméteres budakeszi házban, amely egy 1024 négyzetméteres telken áll. Emellett Szél a tulajdonosa egy 1255 m2-es telken álló, 170 négyzetméteres alapterületű pátyi családi háznak is, amit 2015-ben vásárolt meg.

Nagyobb ingósággal, megtakarítással vagy műkinccsel nem rendelkezik, ugyanakkor a nyilatkozat közzétételekor tartozott 2 millió forinttal egy magánszemélynek.  Nagyon részletesen elszámolt a képviselői juttatásokkal is: eszerint egy budakeszi irodát használ, de 2017-2018-ban három iPhone-t, három laptopot, zászlórudat és routereket is kapott már.

Dr. Vadai Ágnes

Az Országgyűlés Honvédelmi bizottságának alelnökének nincsen saját autója, viszont 2015-ben vásárolt egy 77 négyzetméteres lakást egy XIII. kerületi társasházban. Nagyobb értékű ingóságai közt szerepel egy Herendi porcelánszett valamint néhány festmény, ezeket a nyilatkozat alapján 2006-ban ajándékba kapta.

Vadai Ágnes (MTI/Balogh Zoltán)

A képviselőnőnek nincsenek tartozásai, viszont a dokumentum közzétételekor egy magánszemély felé 4,7 millió forintnyi követelése van. Emellett két nyugdíjpénztárból (Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár, Horizont Magánnyugdíjpénztár) összesen több mint 17 millió forintnyi megtakarítása van.

2018-ban az Országgyűléstől és pártjától kapott juttatások közt szerepel egy iPhone X, egy Lenovo laptop, valamint az is kiderült a nyilatkozatból, hogy Vadai Ágnes a közösségi közlekedést használja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nyolcmilliárd forintért a világűrbe
MTI | 2021. június 13. 18:17
Egy meg nem nevezett licitáló 28 millió dollárt (nyolcmilliárd forint) fizetett, hogy Jeff Bezossal és öccsével, Markkal az űrbe utazhasson.
Makro / Külgazdaság Kedden az Alkotmánybíróság új tagját is megismerhetjük
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 13:17
Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten. A képviselők hétfőn interpellációkat intézhetnek a kormány tagjaihoz, kedden pedig több mint húsz előterjesztésről szavaznak, így például végleges formába önthetik Magyarország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök – így emelkedett föl Sztálin külföldi helytartója
Káncz Csaba | 2021. június 13. 12:05
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. Sztálin két mongol miniszterelnököt is tarkón lövetett, Moszkva továbbra is meghatározó erővel bír az ország geopolitikájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nem volt rajta maszk, pénzbüntetést kapott a köztársasági elnök
MTI | 2021. június 13. 10:16
Ismét pénzbüntetéssel sújtották Jair Bolsonaro brazil elnököt, mert a koronavírus-járvány miatt előírt óvintézkedéseket megszegve nem viselt szájmaszkot egy rendezvényen - jelentette a brazil sajtó helyi idő szerint szombaton.
Makro / Külgazdaság Újabb Orbán Viktor-bejelentés nélkül is izgalmat hozhat a jövő hét
MTI | 2021. június 13. 08:34
Mindjárt a hét elején megtudhatjuk, hogyan teljesített áprilisban az ipar és az építőipar.
Makro / Külgazdaság Kockázatosak a tömeges meccsnézések Horvátországban
MTI | 2021. június 12. 19:02
Ne szervezzenek tömeges meccsnézéseket a tereken, mert kockázatos! - figyelmeztetett Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője szombaton, utalva arra, hogy megkezdődött a foci-Eb, és nagyok az elvárások a horvát válogatottal szemben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Szerbiában is beolthatók a 12 és 15 év közöttiek
MTI | 2021. június 12. 17:38
Jóváhagyta a szerbiai gyógyszerügynökség, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinájával beolthatók legyenek a 12 és 15 év közötti fiatalok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: stagnál a járvány terjedése Ukrajnában
MTI | 2021. június 12. 15:55
Ukrajnában szombatra tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, kevesebb mint 1300 új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma majdnem pont ugyanannyi volt mint az előző napon, a járvány terjedése általánosságban továbbra is stagnálást mutat.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely bemutatta a jóvátétel kétszer kilenc pontját
MTI | 2021. június 12. 14:58
Karácsony Gergely főpolgármester egy szombati, online közvetített rendezvényen kétszer kilenc pontot ismertetett az úgynevezett 99 Mozgalom programjából.
Makro / Külgazdaság Egyre többen foglalnak szállást a nyárra
MTI | 2021. június 12. 13:59
Májusban a tavalyihoz viszonyítva több mint 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az ügynökség hivatalos szombati podcastjában.
Friss
hírlevél
depositphotos