Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tovább estek a beruházások Magyarországon. A szállításban és a raktározásban ugyan volt némi felívelés, de ez csak az uniós programoknak köszönhető.

A harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A nemzetgazdasági szinten tapasztalt csökkenés lassult, köszönhetően a feldolgozóipari beruházások bővülésének és a szállítás, raktározás ág volumennövekedésének. Az első három negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,2 százalékkal maradt el a bázisidőszakitól.A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2012 harmadik negyedévében 1,1 százalékkal mérséklődött a nemzetgazdasági beruházások volumene az előző negyedévhez képest. A nemzetgazdasági beruházások harmadik negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 2,1 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások jelentősen elmaradtak az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont – elsősorban a mezőgazdaságban és a feldolgozóipar területén bekövetkezett növekedés hatására – 3,7 százalékkal emelkedtek.

A nemzetgazdasági ágak többségét a harmadik negyedévében továbbra is csökkenés jellemezte. A tárgynegyedévben a humán-egészségügyi, szociális ellátás beruházásainak volumene közel négytizedére esett vissza az előző év azonos időszakához képest, amit az EU-s forrásból finanszírozott egészségügyi intézmény-fejlesztések lezárulása okozott. Szintén nagymértékű visszaesés tapasztalható az oktatás nemzetgazdasági ágban, ugyanis a beruházási teljesítmények mintegy hattizedére estek vissza az uniós társfinanszírozással megvalósuló felsőoktatási beruházások befejeződése miatt.

A kisebb súlyú nemzetgazdasági ágak közé tartozó bányászat, kőfejtés ág beruházási volumene is közel kétharmadára csökkent, mivel a földgázkitermelés alág nagyberuházásai mérséklődtek. A nagyobb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül említést érdemel a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése ág beruházásainak mintegy 20 százalékos visszaesése, melyet a közmű rekonstrukciós munkák csökkenése és egy nagy projekt lezárása idézett elő.

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciája ellenére négy nemzetgazdasági ágban növekedés következett be. A feldolgozóipar beruházásai az előző negyedévi csökkenés után a tárgynegyedévben 3,8 százalékkal bővültek, és az alágak több mint felénél volumennövekedést tapasztaltunk. A nagyobb súllyal részesedő alágak közül kiemelkedő volumenbővülést regisztráltunk a járműgyártásban, valamint a gép-, gépi berendezés gyártásban és a villamosberendezés-gyártásban, a kisebb súlyú alágak közül pedig az egyéb feldolgozóipar beruházási teljesítménye nőtt a legdinamikusabban.

A második legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágban, a szállítás, raktározás területén a beruházások volumene 9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Ehhez nagymértékben hozzájárult az Új Széchenyi Terv regionális programjai által támogatott átfogó útfejlesztési és útfelújítási projektek megvalósulása. Szintén jelentősen, 12,2 százalékkal emelkedtek az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ág beruházásai, mivel az operatív lízingtevékenységet folytató cégek beruházási aktivitása élénkült. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban is számottevő, 7,2 százalékos bővülés volt a jellemző, mely elsősorban az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyberuházásokkal magyarázható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Miről tárgyalt Szijjártó Péter a befolyásos bankárcsalád tagjaival? Itt a külügy válasza
Privátbankár.hu | 2021. március 7. 15:36
Egyebek mellett a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről.
Makro / Külgazdaság Milyen válság? Gőzerővel nyomul a kínai export idén
MTI | 2021. március 7. 11:38
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export és az import az év első két hónapjában az erősödő keresletnek köszönhetően, jóllehet a kiemelkedő adatok hátterében részben a tavalyi alacsony bázisadatok álltak.
Makro / Külgazdaság Merkel kezéből kiesett az ellenőrzés – egyre többen fordulnak a kancellár ellen
Káncz Csaba | 2021. március 7. 05:47
Merkel olyannyira határozatlan az oltási és járványkezelési stratégiában, hogy a média, valamint a nagyvállalatok sorra a kormány ellen fordulnak.  Ezek után pedig már csak idő kérdése, hogy a kancellár hatalma megrendüljön a CDU-n belül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél