Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tovább estek a beruházások Magyarországon. A szállításban és a raktározásban ugyan volt némi felívelés, de ez csak az uniós programoknak köszönhető.

A harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A nemzetgazdasági szinten tapasztalt csökkenés lassult, köszönhetően a feldolgozóipari beruházások bővülésének és a szállítás, raktározás ág volumennövekedésének. Az első három negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,2 százalékkal maradt el a bázisidőszakitól.A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2012 harmadik negyedévében 1,1 százalékkal mérséklődött a nemzetgazdasági beruházások volumene az előző negyedévhez képest. A nemzetgazdasági beruházások harmadik negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 2,1 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások jelentősen elmaradtak az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont – elsősorban a mezőgazdaságban és a feldolgozóipar területén bekövetkezett növekedés hatására – 3,7 százalékkal emelkedtek.

A nemzetgazdasági ágak többségét a harmadik negyedévében továbbra is csökkenés jellemezte. A tárgynegyedévben a humán-egészségügyi, szociális ellátás beruházásainak volumene közel négytizedére esett vissza az előző év azonos időszakához képest, amit az EU-s forrásból finanszírozott egészségügyi intézmény-fejlesztések lezárulása okozott. Szintén nagymértékű visszaesés tapasztalható az oktatás nemzetgazdasági ágban, ugyanis a beruházási teljesítmények mintegy hattizedére estek vissza az uniós társfinanszírozással megvalósuló felsőoktatási beruházások befejeződése miatt.

A kisebb súlyú nemzetgazdasági ágak közé tartozó bányászat, kőfejtés ág beruházási volumene is közel kétharmadára csökkent, mivel a földgázkitermelés alág nagyberuházásai mérséklődtek. A nagyobb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül említést érdemel a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése ág beruházásainak mintegy 20 százalékos visszaesése, melyet a közmű rekonstrukciós munkák csökkenése és egy nagy projekt lezárása idézett elő.

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciája ellenére négy nemzetgazdasági ágban növekedés következett be. A feldolgozóipar beruházásai az előző negyedévi csökkenés után a tárgynegyedévben 3,8 százalékkal bővültek, és az alágak több mint felénél volumennövekedést tapasztaltunk. A nagyobb súllyal részesedő alágak közül kiemelkedő volumenbővülést regisztráltunk a járműgyártásban, valamint a gép-, gépi berendezés gyártásban és a villamosberendezés-gyártásban, a kisebb súlyú alágak közül pedig az egyéb feldolgozóipar beruházási teljesítménye nőtt a legdinamikusabban.

A második legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágban, a szállítás, raktározás területén a beruházások volumene 9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Ehhez nagymértékben hozzájárult az Új Széchenyi Terv regionális programjai által támogatott átfogó útfejlesztési és útfelújítási projektek megvalósulása. Szintén jelentősen, 12,2 százalékkal emelkedtek az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ág beruházásai, mivel az operatív lízingtevékenységet folytató cégek beruházási aktivitása élénkült. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban is számottevő, 7,2 százalékos bővülés volt a jellemző, mely elsősorban az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyberuházásokkal magyarázható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos