3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A magyar köztársasági elnök a Swiss Economic Forumon tartott előadásában a magyar népesedési politikáról beszélt főleg, de azt követően a magyar demokrácia állapotával és az uniós vitákkal kapcsolatos kérdésekre is részletesen válaszolt.

Kiküldött tudósítónk jelenti.

Magyarország helye a jövőben is az EU-ban van, „számomra ez megkérdőjelezhetetlen”, jelentette ki Novák Katalin a svájci Interlakenben megrendezett Swiss Economic Forumon a moderátor kérdésére.  

A magyar köztársasági elnök Magyarország szerepe Európában címmel tartott előadást a csütörtök kora esti eseményen, de az azt követő beszélgetésben a magyar jogállamisággal és demokráciával kapcsolatos aggályokra is reagált.

Mint mondta, meg kell vitatni, hogy milyen úton vigyük tovább az EU-t. Fontosnak nevezte, hogy tiszteljük egymást és az eltérő álláspontokat az unión belül.

Szerinte nem jó, ha Magyarország és Brüsszel egymással harcol, ehelyett Magyarországnak és Brüsszelnek együtt kellene harcolni a kihívások ellen.

Novák Katalin előadás közben a Swiss Economic Forumon. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Novák Katalin előadás közben a Swiss Economic Forumon. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin beszélt arról is, hogy a demokráciával kapcsolatos aggodalmakat meg kell vitatni, hiszen államfőként az is feladata, hogy kritikus legyen. Mint fogalmazott, meg kell hallani és meg kell érteni a Magyarországot illető kritikákat. Kiemelte, hogy a demokrácia és a szabadság továbbra is alapérték az ország számára.

Az ukrán háborúval kapcsolatos magyar álláspontot firtató kérdésre kifejtette:

Magyarország minden uniós szankciót megszavazott, és elítélte Ukrajna területi integritásának megsértését. Kitért ugyanakkor arra is, hogy továbbra is nagyon függünk az orosz energiahordozóktól és az orosz atomenergiától, és ezt nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni. Utalt arra, hogy a legjobb az lenne, ha teljesen függetlenednénk ezen a téren.

Hozzátette ugyanakkor, hogy eddig mindig sikerült közös pozíciót találni és kompromisszumot kötni uniós szinten ebben a témában.

A magyar államfő, aki a fórum főelőadója volt, beszédében az európai demográfiai válságot állította a középpontba. Utalt arra, hogy a munkaerőhiány orvoslására két megoldás van, a migráció és a születésszám növelése. A magyar kormány utóbbi utat választja, ezért anyagilag számos módon előnybe részesíti a gyermekeket vállalókat.

Novák Katalin kifejtette, hogy az EU népességének aránya folyamatosan csökken a világ össznépességén belül. Ez jelenleg 12 százalék, 2100-ra pedig csak 6 százalék lesz a jelenlegi trendek alapján. Reméli azonban, hogy az erőfeszítések a születésszám növelésére sikerre vezetnek, és nem fogjuk feladni az európai jövőnket.     

Novák Katalinnal ma nagyinterjút közölt a svájci Neue Zürcher Zeitung, "A szankciók többet ártottak nekünk, mint Oroszországnak" címmel. A napilap kiemelte: Budapest csak fogcsikorgatva támogatja a nyugati poltikát és visszariad a kemény konfrontációtól Moszkvával. A magyar államfő ugyanakkor kiáll Ukrajna szuverenitása mellett és a szankciók "racionális kezelése" mellett áll, írták.       

A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban. Csütörtök délelőtt Bernben, a svájci parlamentben tett udvariassági látogatást Martin Candinas-nál, a svájci Nemzeti Tanács elnökénél.

Az alábbi videóban a magyar delegáció érkezését örökítettük meg:

A látogatás szerdai történéseiről pedig itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb fronton támad a home office, kiütheti a metrózást New Yorkban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:10
A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 
Makro / Külgazdaság Az osztrák fővárosban jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny dobogósai
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:00
Az előző két évhez hasonlóan a verseny egyik támogatója, az Erste ezúttal is azzal díjazta a 2022-23-as tanévben megrendezett két diákverseny 1-3. helyezettjeit, hogy ellátogathattak a bank bécsi anyacégének pénzügyi edukációs központjába, ahol játékos gyakorlatokat hajthattak végre.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Makro / Külgazdaság Méregbe gurult Salvini a Berlinből érkező migránstámogatásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 14:34
Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG