<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A KSH legfrissebb adatai alapján tovább kell várnunk a demográfiai fordulatra Magyarországon: az év első hét hónapjában ugyan valamivel lassabb tempóban fogyott a magyar lakosság, mint egy éve, de ez csak annak következménye, hogy valamivel kevesebben haltak meg idén január és július között, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Eközben ugyanis a születések száma is tovább mérséklődött.

A halálozások száma 2,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly, a születéseké pedig 1,9 százalékkal. 77 059-en haltak meg, 51 356 gyermek jött világra hét hónap alatt - a természetes fogyás 25 703 fő volt, ez 4,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A javulás főként annak köszönhető, hogy míg tavaly az év első hónapjaiban szokatlanul magas volt a halálozások száma (a KSH korábbi értékelése szerint a durva influenzajárvány következtében), idén viszont nem volt ilyen kiugró érték januárban.

A júliusi hónap egyébként rontott az összképen: míg a születések száma (8264) gyakorlatilag nem változott a tavaly júliusi adathoz képest, az elhunytak száma 3,6 százalékkal nőtt a hónapban.

Messze van a fennmaradáshoz szükséges termékenység

A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,46 volt az év eddig eltelt időszakában. Ez a szám azt mutatja meg, hogy ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet - másképp mondva ez tulajdonképpen a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga. Az előző év azonos időszakához képest ez az adat nem változott. Az "egyszerű reprodukcióhoz", tehát a fennmaradáshoz szükséges arányszám 2,1 gyermek lenne - a fejlett országokban legalábbis ezt az értéket tekintik annak.

A teljes termékenységi arány alakulása, narancssárgával a fennmaradáshoz szükséges 2,1-es arányszám. 1901-ben 5,32 volt a mutató értéke, 1910-ben 4,86, 1921-ben 3,80, 1930-31-ben 2,84, 1940-41-ben 2,84. Forrás: KSH / Privátbankár.hu

Egyelőre tehát semmi jele annak, hogy megállna a népességszám 1980-as évek óta tartó hanyatlása:

Kevesebben állnak az anyakönyvvezető elé

Idén hét hónap alatt 28 294 pár kötött házasságot - ez 0,7 százalékkal, 209-cel kevesebb, mint tavaly január és július között. A házasságkötési szezon egyébként elég felemásra sikerült: míg idén júniusban sokkal (7,8 százalékkal) többen házasodtak össze, mint egy éve, júliusban 10 százalékos csökkenést mértek. A KSH szerint ez leginkább annak következménye, hogy idén júliusban eggyel kevesebb hétvége volt, mint tavaly.

Már megint megbukott a Soros-terv - nem pótolják menekültek a fogyatkozó magyarságot

A KSH egyébként frissítette a Magyarországra érkezett menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesülők számát tartalmazó adattáblát is. Ebből kiderül: a második negyedévben mindössze 159 menedékkérő érkezett az országba; közülük 30-an menekült státuszt kaptak, 47-en oltalmazott státuszba kerültek, 5 ember pedig csak befogadott státuszt kapott (a kategóriák magyarázata alább).

Idén összesen 453 menedékkérőnk volt, 53 ember menekült, 257 ember oltalmazott státuszt kapott, 17 ember pedig befogadott lett - így újra elmondhatjuk, hogy a kormány által oly sokszor leleplezett Soros-terv végérvényesen megbukott, megint nem sikerült elárasztani az országot migránsokkal. Ennek ellenére azért a legújabb kormányzati "tájékoztató" kampány nem áll le, ahogy a kormány is tovább vívja harcát Brüsszellel a témában.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal összefoglalója szerint a menekültek és oltalmazottak a magyar állampolgárokkal megegyező feltételekkel jogosultak valamennyi jogszabály és helyi rendelet alapján nyújtott szociális támogatásra és ellátásra. Státuszuk a magyar állampolgárokéhoz hasonló jogokat biztosít számukra, illetve kötelezettségekkel terheli őket. A menekültek és az oltalmazottak sem rendelkeznek választójoggal, de a menekültek az önkormányzati választáson és helyi népszavazásokon részt vehetnek. A befogadottak pedig csak ideiglenesen maradhatnak Magyarországon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos