<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A KSH legfrissebb adatai alapján tovább kell várnunk a demográfiai fordulatra Magyarországon: az év első hét hónapjában ugyan valamivel lassabb tempóban fogyott a magyar lakosság, mint egy éve, de ez csak annak következménye, hogy valamivel kevesebben haltak meg idén január és július között, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Eközben ugyanis a születések száma is tovább mérséklődött.

A halálozások száma 2,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly, a születéseké pedig 1,9 százalékkal. 77 059-en haltak meg, 51 356 gyermek jött világra hét hónap alatt - a természetes fogyás 25 703 fő volt, ez 4,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A javulás főként annak köszönhető, hogy míg tavaly az év első hónapjaiban szokatlanul magas volt a halálozások száma (a KSH korábbi értékelése szerint a durva influenzajárvány következtében), idén viszont nem volt ilyen kiugró érték januárban.

A júliusi hónap egyébként rontott az összképen: míg a születések száma (8264) gyakorlatilag nem változott a tavaly júliusi adathoz képest, az elhunytak száma 3,6 százalékkal nőtt a hónapban.

Messze van a fennmaradáshoz szükséges termékenység

A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,46 volt az év eddig eltelt időszakában. Ez a szám azt mutatja meg, hogy ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet - másképp mondva ez tulajdonképpen a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga. Az előző év azonos időszakához képest ez az adat nem változott. Az "egyszerű reprodukcióhoz", tehát a fennmaradáshoz szükséges arányszám 2,1 gyermek lenne - a fejlett országokban legalábbis ezt az értéket tekintik annak.

A teljes termékenységi arány alakulása, narancssárgával a fennmaradáshoz szükséges 2,1-es arányszám. 1901-ben 5,32 volt a mutató értéke, 1910-ben 4,86, 1921-ben 3,80, 1930-31-ben 2,84, 1940-41-ben 2,84. Forrás: KSH / Privátbankár.hu

Egyelőre tehát semmi jele annak, hogy megállna a népességszám 1980-as évek óta tartó hanyatlása:

Kevesebben állnak az anyakönyvvezető elé

Idén hét hónap alatt 28 294 pár kötött házasságot - ez 0,7 százalékkal, 209-cel kevesebb, mint tavaly január és július között. A házasságkötési szezon egyébként elég felemásra sikerült: míg idén júniusban sokkal (7,8 százalékkal) többen házasodtak össze, mint egy éve, júliusban 10 százalékos csökkenést mértek. A KSH szerint ez leginkább annak következménye, hogy idén júliusban eggyel kevesebb hétvége volt, mint tavaly.

Már megint megbukott a Soros-terv - nem pótolják menekültek a fogyatkozó magyarságot

A KSH egyébként frissítette a Magyarországra érkezett menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesülők számát tartalmazó adattáblát is. Ebből kiderül: a második negyedévben mindössze 159 menedékkérő érkezett az országba; közülük 30-an menekült státuszt kaptak, 47-en oltalmazott státuszba kerültek, 5 ember pedig csak befogadott státuszt kapott (a kategóriák magyarázata alább).

Idén összesen 453 menedékkérőnk volt, 53 ember menekült, 257 ember oltalmazott státuszt kapott, 17 ember pedig befogadott lett - így újra elmondhatjuk, hogy a kormány által oly sokszor leleplezett Soros-terv végérvényesen megbukott, megint nem sikerült elárasztani az országot migránsokkal. Ennek ellenére azért a legújabb kormányzati "tájékoztató" kampány nem áll le, ahogy a kormány is tovább vívja harcát Brüsszellel a témában.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal összefoglalója szerint a menekültek és oltalmazottak a magyar állampolgárokkal megegyező feltételekkel jogosultak valamennyi jogszabály és helyi rendelet alapján nyújtott szociális támogatásra és ellátásra. Státuszuk a magyar állampolgárokéhoz hasonló jogokat biztosít számukra, illetve kötelezettségekkel terheli őket. A menekültek és az oltalmazottak sem rendelkeznek választójoggal, de a menekültek az önkormányzati választáson és helyi népszavazásokon részt vehetnek. A befogadottak pedig csak ideiglenesen maradhatnak Magyarországon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG