3p

Nő irányítja a jövő hónaptól az elektronikus kommunikáció lehallgatására és hírszerzési elemzésére szakosodott brit figyelőszolgálatot (GCHQ).

James Cleverly brit külügyminiszter keddi bejelentése szerint Anne Keast-Butler májusban veszi át a GCHQ vezérigazgatói tisztségét a leköszönő Sir Jeremy Flemingtől. 

Anne Keast-Butler jelenleg a brit belső elhárítási és biztonsági szolgálat (Security Service, félhivatalos nevén MI5) vezérigazgató-helyettese. Ő lesz a GCHQ 17., egyben első női vezérigazgatója.

A brit hírszerzés épülete. Fotó: MTI/EPA
A brit hírszerzés épülete. Fotó: MTI/EPA


Cleverly a kinevezés bejelentéséhez fűzött méltatásában hangsúlyozta, hogy Anne Keast-Butlernek "figyelemreméltó szakmai múltja" van, a brit nemzetbiztonsági szolgálatok legbelső köreiben dolgozott a terroristák, kiberbűnözők és "rosszakaratú külföldi hatalmak" jelentette fenyegetések elhárításán, így ideális jelölt a GCHQ vezetői tisztségére.

Elődje, Sir Jeremy Fleming hat évet töltött a szakszolgálat vezérigazgatói posztján, és januárban jelentette be távozási szándékát. Fleming az utóbbi időszakban több nyilatkozatban is kifejtette azt a véleményét, hogy a brit nemzetbiztonságra hosszú távon nem elsősorban Oroszország, hanem Kína jelenti a legjelentősebb potenciális fenyegetést.

A GCHQ távozó vezetője nemrégiben, a Royal United Services Institute (RUSI) nevű független londoni védelmi és biztonsági elemzőközpont konferenciáján felszólalva úgy fogalmazott: a kínai vezetés a külföldi nemzeteket vagy potenciális ellenfélnek, vagy fenyegethető, megvesztegethető, esetleg erővel kényszeríthető potenciális kliensországoknak tekinti, illetve globális technológiaexportjával ilyen "kliensgazdaságok és klienskormányok" létrehozására törekszik.

A GCHQ-t (Government Communications Headquarters, Kormányzati Kommunikációs Központ), illetve közvetlen elődjét több mint egy évszázada, az első világháború után hozta létre a brit kormány elsősorban külföldi katonai üzenőrendszerek titkosított kódjainak megfejtésére.

A második világháború alatt ez a szervezet törte fel a nácik híres, a németek által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódját, amelyet az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is használtak.

Az Enigma-kódot megfejtő csoport élén Alan Turing állt, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztel a tudományos utókor. Turing titkosszolgálati kódfejtő tevékenysége egybehangzó szakértői vélemények szerint akár évekkel is lerövidíthette a II. világháborút, és valószínűleg százezrek életét mentette meg.

Turingot azonban 1952-ben "súlyos közszeméremsértés" vádjával, a homoszexualitást bűncselekményként definiáló korabeli brit törvény alapján elítélték. Két évvel később meghalt - a hivatalos vizsgálat szerint öngyilkosságot követett el -, és csak tíz évvel ezelőtt részesült utólagos uralkodói kegyelemben. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG