<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Barack Obama az amerikai Demokrata Párt denveri konvencióján elfogadta az elnökjelöltséget. McCain tévés üzenetben gratulált Obamának a jelöléshez.
Barack Obama az amerikai Demokrata Párt denveri konvencióján csütörtök este elfogadta az elnökjelöltséget; 80 ezer ember előtt mondott beszédében egyebek mellett George Bush bukott elnökségét okolta sok amerikai életszínvonalának romlásáért.

Obama riválisa, a republikánus John McCain szokatlan módon tévés üzenetben gratulált Obamának a jelöléshez.

A négynapos demokrata jelöltállító pártkongresszus az Invesco futballstadionban tartott nagyszabású show műsorral, politikai szónoklatokkal és Obama történelmi beszédével zárult: ő az első olyan afrikai amerikai politikus, akit egy nagy párt elnökjelöltjévé választottak. Az illinois-i szenátor éppen azon a napon fogadta el a jelöltséget, amikor Martin Luther King fekete polgárjogi harcos 45 éve elmondta híres "Van egy álmom" kezdetű beszédét, amely mérföldkő volt a feketék jogegyenlőségéért folytatott küzdelemben.

Obama azt mondta, Amerika történelmének meghatározó pillanatához érkezett; veszélybe került az amerikai álom, a nemzet háborúzik és zavaros a gazdaság helyzete.

"Amerika, mi jobbak vagyunk az elmúlt nyolc évnél, mi jobb ország vagyunk ennél" - támadta Bush kormányzásának időszakát. Szavait az obamás zászlókat lengető tömeg nagy tapssal fogadta.

Sokan vesztették el állásukat, sokan dolgoznak keményebben kevesebbért, és sokan látják házuk értékének zuhanását. Sokan nem képesek kifizetni a hiteleket, és sokak számára nehézség a tandíj fizetése. Mindezekért nem csak a kormány a felelős, de "az, hogy nem születtek válaszok, a kudarcot vallott washingtoni politika és Bush bukott elnökségének közvetlen következménye" - jelentette ki.

"Ez a pillanat, ez a választás az esélyünk arra, hogy az amerikai álmot a XXI. században életben tartsuk" - mondta, s arra szólította fel Amerikát, hogy november 4-én álljon ki és tudassa, "nyolc elég volt". "Azért vagyunk itt, mert túlságosan szeretjük ezt az országot ahhoz, hogy megengedjük, a következő négy év ugyanolyan legyen, mint az előző nyolc" - tette hozzá.

"Főparancsnokként sosem fogok habozni, hogy megvédjem ezt a nemzetet" - jelentette ki Obama, akit sok vád ér a kormánypárt részéről, hogy túl fiatal a fegyveres erők vezetéséhez. Bush politikáját közvetve bírálva kijelentette: csak világos feladattal küld majd veszélybe amerikai csapatokat, ellátja őket a szükséges felszereléssel, és a hazatérő katonákról gondoskodni fog.

Leendő riválisát, a republikánus John McCaint méltatta bátorsága és kiválósága miatt, de megjegyezte, hogy eddig 90 százalékban Bush politikája mellett szavazott. "McCain szenátor szívesen beszél az ítélőképességről, de mit mutat az, ha valaki az esetek 90 százalékában úgy gondolta, George Bushnak van igaza?" - tette fel a kérdést.

Kifejtette, változásokat akar. Egyebek mellett olyan adószabályokat, amelyek nem az azokat író lobbistákat jutalmazzák, hanem a munkásokat és a kisvállalkozókat. "McCainnel szemben én nem adnék adókedvezményeket azoknak a cégeknek, amelyek a munkahelyeket a tengerentúlra viszik, hanem azoknak, amelyek itt teremtenek munkalehetőségeket" - fejtette ki.

Arra is kitért, hogy felelősséggel befejezi az iraki háborút, és véget vet az al-Kaida, valamint a tálibok elleni háborúnak. Újraépíti a hadsereget, és felújítja a kemény, közvetlen diplomáciát, amellyel megelőzhető, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Új partnerségeket alakít ki a XXI. század kihívásainak a leküzdésére, a terrorizmus és az atomfegyverek elterjedése, a szegénység és a népirtás, a klímaváltozás és a betegségek ellen. "Helyreállítom erkölcsi tekintélyünket" - jelentette ki Obama a stadion közepén álló emelvényen, háttérben a Fehér Ház oszlopsorát idéző díszlettel.

Legutoljára 1960-ban fordult elő, hogy egy elnökjelölt, nevezetesen John Kennedy egy nyitott stadionban fogadta el a jelölést. A csütörtöki látványos show eseményt - amelyen Obama előtt olyan sztárok léptek fel, mint Sheryl Crow, Stevie Wonder, a himnuszt az Oscar-díjas Jennifer Hudson énekelte - tévénézők milliói követhették élőben. Obama beszédét a New York-i Times Square-en is nagy tömeg hallgatta és nézte egy nagy kivetítőn.

John McCain szenátor - aki a jövő heti republikánus pártkonvención fogadja el az elnökjelölést - még Obama beszéde előtt szokatlan módon tévéüzenetben gratulált vetélytársának. Történelmi napnak nevezte Obama, mint az első afrikai amerikai elnökjelölését, s azt mondta, "szenátor, szép munka volt".

Obama úgy járt, mint Mátyás király
Clinton teljes mellszélességgel Obama mellett 
Indul a show: Obama for president!
Obama felkötheti: most jönnek a durva hónapok

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG