BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2008. augusztus 29. 08:02

Barack Obama az amerikai Demokrata Párt denveri konvencióján elfogadta az elnökjelöltséget. McCain tévés üzenetben gratulált Obamának a jelöléshez.

Barack Obama az amerikai Demokrata Párt denveri konvencióján csütörtök este elfogadta az elnökjelöltséget; 80 ezer ember előtt mondott beszédében egyebek mellett George Bush bukott elnökségét okolta sok amerikai életszínvonalának romlásáért.

Obama riválisa, a republikánus John McCain szokatlan módon tévés üzenetben gratulált Obamának a jelöléshez.

A négynapos demokrata jelöltállító pártkongresszus az Invesco futballstadionban tartott nagyszabású show műsorral, politikai szónoklatokkal és Obama történelmi beszédével zárult: ő az első olyan afrikai amerikai politikus, akit egy nagy párt elnökjelöltjévé választottak. Az illinois-i szenátor éppen azon a napon fogadta el a jelöltséget, amikor Martin Luther King fekete polgárjogi harcos 45 éve elmondta híres "Van egy álmom" kezdetű beszédét, amely mérföldkő volt a feketék jogegyenlőségéért folytatott küzdelemben.

Obama azt mondta, Amerika történelmének meghatározó pillanatához érkezett; veszélybe került az amerikai álom, a nemzet háborúzik és zavaros a gazdaság helyzete.

"Amerika, mi jobbak vagyunk az elmúlt nyolc évnél, mi jobb ország vagyunk ennél" - támadta Bush kormányzásának időszakát. Szavait az obamás zászlókat lengető tömeg nagy tapssal fogadta.

Sokan vesztették el állásukat, sokan dolgoznak keményebben kevesebbért, és sokan látják házuk értékének zuhanását. Sokan nem képesek kifizetni a hiteleket, és sokak számára nehézség a tandíj fizetése. Mindezekért nem csak a kormány a felelős, de "az, hogy nem születtek válaszok, a kudarcot vallott washingtoni politika és Bush bukott elnökségének közvetlen következménye" - jelentette ki.

"Ez a pillanat, ez a választás az esélyünk arra, hogy az amerikai álmot a XXI. században életben tartsuk" - mondta, s arra szólította fel Amerikát, hogy november 4-én álljon ki és tudassa, "nyolc elég volt". "Azért vagyunk itt, mert túlságosan szeretjük ezt az országot ahhoz, hogy megengedjük, a következő négy év ugyanolyan legyen, mint az előző nyolc" - tette hozzá.

"Főparancsnokként sosem fogok habozni, hogy megvédjem ezt a nemzetet" - jelentette ki Obama, akit sok vád ér a kormánypárt részéről, hogy túl fiatal a fegyveres erők vezetéséhez. Bush politikáját közvetve bírálva kijelentette: csak világos feladattal küld majd veszélybe amerikai csapatokat, ellátja őket a szükséges felszereléssel, és a hazatérő katonákról gondoskodni fog.

Leendő riválisát, a republikánus John McCaint méltatta bátorsága és kiválósága miatt, de megjegyezte, hogy eddig 90 százalékban Bush politikája mellett szavazott. "McCain szenátor szívesen beszél az ítélőképességről, de mit mutat az, ha valaki az esetek 90 százalékában úgy gondolta, George Bushnak van igaza?" - tette fel a kérdést.

Kifejtette, változásokat akar. Egyebek mellett olyan adószabályokat, amelyek nem az azokat író lobbistákat jutalmazzák, hanem a munkásokat és a kisvállalkozókat. "McCainnel szemben én nem adnék adókedvezményeket azoknak a cégeknek, amelyek a munkahelyeket a tengerentúlra viszik, hanem azoknak, amelyek itt teremtenek munkalehetőségeket" - fejtette ki.

Arra is kitért, hogy felelősséggel befejezi az iraki háborút, és véget vet az al-Kaida, valamint a tálibok elleni háborúnak. Újraépíti a hadsereget, és felújítja a kemény, közvetlen diplomáciát, amellyel megelőzhető, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Új partnerségeket alakít ki a XXI. század kihívásainak a leküzdésére, a terrorizmus és az atomfegyverek elterjedése, a szegénység és a népirtás, a klímaváltozás és a betegségek ellen. "Helyreállítom erkölcsi tekintélyünket" - jelentette ki Obama a stadion közepén álló emelvényen, háttérben a Fehér Ház oszlopsorát idéző díszlettel.

Legutoljára 1960-ban fordult elő, hogy egy elnökjelölt, nevezetesen John Kennedy egy nyitott stadionban fogadta el a jelölést. A csütörtöki látványos show eseményt - amelyen Obama előtt olyan sztárok léptek fel, mint Sheryl Crow, Stevie Wonder, a himnuszt az Oscar-díjas Jennifer Hudson énekelte - tévénézők milliói követhették élőben. Obama beszédét a New York-i Times Square-en is nagy tömeg hallgatta és nézte egy nagy kivetítőn.

John McCain szenátor - aki a jövő heti republikánus pártkonvención fogadja el az elnökjelölést - még Obama beszéde előtt szokatlan módon tévéüzenetben gratulált vetélytársának. Történelmi napnak nevezte Obama, mint az első afrikai amerikai elnökjelölését, s azt mondta, "szenátor, szép munka volt".

Obama úgy járt, mint Mátyás király
Clinton teljes mellszélességgel Obama mellett 
Indul a show: Obama for president!
Obama felkötheti: most jönnek a durva hónapok

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Friss
hírlevél