<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szerdán negyedével csökkent az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül az EU-ba, miután az ukrán gázvezeték-üzemeltető megtagadta a gáz további átvételét az ország orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területeiről.

Ukrajna többé nem vállal felelősséget az orosz gáz az orosz katonai megszállás alatt álló ukrán területeken keresztül történő továbbításáért - közölte az ukrán állami tulajdonú Naftogaz gázipari vállalat.

Ez az első alkalom azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, hogy Kijev megfenyegette az orosz gázexportot; az invázió pusztítása és vérontása ellenére a gáz továbbra is zavartalanul áramlott Ukrajnán keresztül az európai országok fogyasztóihoz. Ukrajna nyomást gyakorol az EU-ra, hogy hagyjon fel az orosz gázvásárlással - amely milliárdokat hoz a Kremlnek -, de az uniós országok egyelőre csak annyit ígértek, hogy "2030 előtt" függetlenednek az orosz gázszállításoktól - írja a Politico. 

A türelemnek kedd este vége szakadt, amikor az ukrán gázhálózat-üzemeltető GTSOU közölte, hogy már nem tudja ellenőrizni és felügyelni vezetékrendszerének az orosz csapatok által megszállt keleti luhanszki területen lévő részeit. Az üzemeltető azzal is vádolta a megszálló erőket, hogy beavatkoznak a vezetékek működésébe, „beleértve a gáz tranzitfolyamokból történő engedély nélküli gázkivételeket, veszélyeztetve ezzel az egész ukrán gázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.”

Gáz van a gázzal. Fotó: Depositphotos.com
Gáz van a gázzal. Fotó: Depositphotos.com

Az orosz propaganda évekig azt hazudta, hogy Ukrajna lopja a gázt. A választott bíróságon egyetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni - mondta szerdán Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója.

Engedett a Gazprom

A GTSOU emellett azt is követelte, hogy a Gazprom a Szokhranivka nevű összekötőről egy északnyugatibb, Szudzsa nevű határátkelőhelyre - egy még mindig ukrán ellenőrzés alatt álló területre - helyezze át a gázszállítást.

Bár a Gazprom először visszautasította mindezt arra hivatkozva, hogy egy ilyen változtatás technológiailag lehetetlen, végül eleget tett a kérésnek, és az orosz TASZSZ hírügynökség szerint szerdán 72 millió köbmétert (mcm) szállított az európai fogyasztóknak, szemben az egy nappal korábbi 95,8 mcm-rel. A Gazprom a kelet-ukrajnai folyam leállításával egyébként leállította a gázszállításokat az oroszok által támogatott szakadár Luhanszk és Donyeck régiókba is.

(Politico)

Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG