<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Szerdán negyedével csökkent az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül az EU-ba, miután az ukrán gázvezeték-üzemeltető megtagadta a gáz további átvételét az ország orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területeiről.

Ukrajna többé nem vállal felelősséget az orosz gáz az orosz katonai megszállás alatt álló ukrán területeken keresztül történő továbbításáért - közölte az ukrán állami tulajdonú Naftogaz gázipari vállalat.

Ez az első alkalom azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, hogy Kijev megfenyegette az orosz gázexportot; az invázió pusztítása és vérontása ellenére a gáz továbbra is zavartalanul áramlott Ukrajnán keresztül az európai országok fogyasztóihoz. Ukrajna nyomást gyakorol az EU-ra, hogy hagyjon fel az orosz gázvásárlással - amely milliárdokat hoz a Kremlnek -, de az uniós országok egyelőre csak annyit ígértek, hogy "2030 előtt" függetlenednek az orosz gázszállításoktól - írja a Politico. 

A türelemnek kedd este vége szakadt, amikor az ukrán gázhálózat-üzemeltető GTSOU közölte, hogy már nem tudja ellenőrizni és felügyelni vezetékrendszerének az orosz csapatok által megszállt keleti luhanszki területen lévő részeit. Az üzemeltető azzal is vádolta a megszálló erőket, hogy beavatkoznak a vezetékek működésébe, „beleértve a gáz tranzitfolyamokból történő engedély nélküli gázkivételeket, veszélyeztetve ezzel az egész ukrán gázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.”

Gáz van a gázzal. Fotó: Depositphotos.comGáz van a gázzal. Fotó: Depositphotos.com

Az orosz propaganda évekig azt hazudta, hogy Ukrajna lopja a gázt. A választott bíróságon egyetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni - mondta szerdán Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója.

Engedett a Gazprom

A GTSOU emellett azt is követelte, hogy a Gazprom a Szokhranivka nevű összekötőről egy északnyugatibb, Szudzsa nevű határátkelőhelyre - egy még mindig ukrán ellenőrzés alatt álló területre - helyezze át a gázszállítást.

Bár a Gazprom először visszautasította mindezt arra hivatkozva, hogy egy ilyen változtatás technológiailag lehetetlen, végül eleget tett a kérésnek, és az orosz TASZSZ hírügynökség szerint szerdán 72 millió köbmétert (mcm) szállított az európai fogyasztóknak, szemben az egy nappal korábbi 95,8 mcm-rel. A Gazprom a kelet-ukrajnai folyam leállításával egyébként leállította a gázszállításokat az oroszok által támogatott szakadár Luhanszk és Donyeck régiókba is.

(Politico)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG