Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Összesen 2,63 milliárd forint támogatást osztott szét a jegybank különféle szervezeteknek 2018-ban. A pénzből jutott felsőoktatási intézményeknek, civileknek és nonprofit társaságoknak is. Legjobban a Szépművészeti Múzeum járt, 650 millió forint dotációval.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján azoknak az intézményeknek a listája, amelyeket 5 millió forintnál nagyobb összeggel támogattak tavaly az utolsó negyedévben.

Közismert, az MNB nem alapfeladatok ellátására is ad pénzt, főleg társadalmi, érdek-képviseleti, oktatási, kulturális, szociális és sporttevékenységét segítő szervezeteknek, az 5 millió forintot meghaladó kifizetésekről pedig minden negyedévben kiadnak egy összesítést.

Nemrég a 2018 utolsó negyedévét összegző listát is közzétették. Eszerint tavaly az utolsó negyedévben 14 szervezetnek osztottak ki 5 millió forintnál nagyobb támogatást, összesen 425 millió forintot. Ezek között 5 felsőoktatási intézmény is szerepel. A legtöbb támogatást, több mint 209 millió forintot a Budapesti Corvinus Egyetem kapta. Őket követi a Budapesti Gazdasági Egyetem 71 millió forinttal. A Miskolci Egyetemnek is jutott 26 millió, a Debreceni Egyetemnek 9,6 millió, a Pécsi Tudományegyetemnek 7,8 millió forint.

A nonprofit szervezetek közül a legnagyobb dotáció (71 millió forintot) az eltűnt gyerekek felkutatását segítő Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványnak jutott. A támogatottak között szerepel még (16 millió forinttal) a Ferences Alapítvány. Érdekesség, hogy nem ez az első, hogy a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány központi alapítványa támogatásban részesült. 2017 negyedik negyedévében is kaptak 30 millió forintot.

MNB-s pénz jutott még tavaly év végén:

 • a NOVITAS Művészeti Alapítvány  (10,6 millió forint),
 • a tiszaroffiakat segítő Gyorssegély Alapítvány (10 millió forint),
 • a tudatos vásárlást támogató Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (8,1 millió forint),
 • a tehetséges fiatalokkal foglalkozó Ferences Ösztöndíj Alapítvány (7,5 millió forint),
 • a tiszatarjáni Lokális Tettekkel Borsod Fejlődéséért Egyesület (6,1 millió forint),
 • a Dél-Borsodi Romák Integrációját Elősegítő Közhasznú Egyesület (6 millió forint),
 • valamint a pápai Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány (5,9 millió forint).

2,63 milliárd forint 2018-ban

Ha az egész évet nézzük, 2017 után – amikor is 2,58 milliárd forintot osztott szét a jegybank –, 2018-ban valamivel többel, összesen 2,63 milliárd forinttal támogatták az ilyen-olyan szervezeteket, szám szerint 64-et. Az első negyedévben 821, a másodikban 582, a harmadikban 806, míg a negyedikben 425 milliót utalt ki az MNB.

2018 legnagyobb haszonélvezője a Szépművészeti Múzeum volt, 650 millió forinttal gazdagodtak az MNB jóvoltából, utánuk a pénzügyi tudatosságot elősegítő programokkal foglalkozó Pénzirány Alapítvány végzett, 410 millió forinttal. Dobogós lett még a Corvinus Egyetem, az intézmény már tavaly év elején is kapott 112 milliót, év végén pedig 209 millióval toldották meg az egyetemet.

Persze a nagy nevek mellett kisebb cégek, szervezetek és alapítványok is megjelentek a támogatottak között. Néhány ilyen:

 • Kortárs Folyóirat Kiadó Kft. (7,6 millió forint),
 • Magyarok Sorozat Nonprofit Kft. (5,4 millió forint),
 • a megváltozott munkaképességűeket segítő Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány (15 millió forint),
 • a fogyatékkal élő gyereket támogató Egy Hullámhosszon Alapítvány (6,5 millió forint),
 • MNB Sportkör (77 millió forint),
 • Pro Progressio Alapítvány (6 millió forint).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
depositphotos