3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Összesen 2,63 milliárd forint támogatást osztott szét a jegybank különféle szervezeteknek 2018-ban. A pénzből jutott felsőoktatási intézményeknek, civileknek és nonprofit társaságoknak is. Legjobban a Szépművészeti Múzeum járt, 650 millió forint dotációval.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján azoknak az intézményeknek a listája, amelyeket 5 millió forintnál nagyobb összeggel támogattak tavaly az utolsó negyedévben.

Közismert, az MNB nem alapfeladatok ellátására is ad pénzt, főleg társadalmi, érdek-képviseleti, oktatási, kulturális, szociális és sporttevékenységét segítő szervezeteknek, az 5 millió forintot meghaladó kifizetésekről pedig minden negyedévben kiadnak egy összesítést.

Nemrég a 2018 utolsó negyedévét összegző listát is közzétették. Eszerint tavaly az utolsó negyedévben 14 szervezetnek osztottak ki 5 millió forintnál nagyobb támogatást, összesen 425 millió forintot. Ezek között 5 felsőoktatási intézmény is szerepel. A legtöbb támogatást, több mint 209 millió forintot a Budapesti Corvinus Egyetem kapta. Őket követi a Budapesti Gazdasági Egyetem 71 millió forinttal. A Miskolci Egyetemnek is jutott 26 millió, a Debreceni Egyetemnek 9,6 millió, a Pécsi Tudományegyetemnek 7,8 millió forint.

A nonprofit szervezetek közül a legnagyobb dotáció (71 millió forintot) az eltűnt gyerekek felkutatását segítő Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványnak jutott. A támogatottak között szerepel még (16 millió forinttal) a Ferences Alapítvány. Érdekesség, hogy nem ez az első, hogy a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány központi alapítványa támogatásban részesült. 2017 negyedik negyedévében is kaptak 30 millió forintot.

MNB-s pénz jutott még tavaly év végén:

  • a NOVITAS Művészeti Alapítvány  (10,6 millió forint),
  • a tiszaroffiakat segítő Gyorssegély Alapítvány (10 millió forint),
  • a tudatos vásárlást támogató Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (8,1 millió forint),
  • a tehetséges fiatalokkal foglalkozó Ferences Ösztöndíj Alapítvány (7,5 millió forint),
  • a tiszatarjáni Lokális Tettekkel Borsod Fejlődéséért Egyesület (6,1 millió forint),
  • a Dél-Borsodi Romák Integrációját Elősegítő Közhasznú Egyesület (6 millió forint),
  • valamint a pápai Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány (5,9 millió forint).

2,63 milliárd forint 2018-ban

Ha az egész évet nézzük, 2017 után – amikor is 2,58 milliárd forintot osztott szét a jegybank –, 2018-ban valamivel többel, összesen 2,63 milliárd forinttal támogatták az ilyen-olyan szervezeteket, szám szerint 64-et. Az első negyedévben 821, a másodikban 582, a harmadikban 806, míg a negyedikben 425 milliót utalt ki az MNB.

2018 legnagyobb haszonélvezője a Szépművészeti Múzeum volt, 650 millió forinttal gazdagodtak az MNB jóvoltából, utánuk a pénzügyi tudatosságot elősegítő programokkal foglalkozó Pénzirány Alapítvány végzett, 410 millió forinttal. Dobogós lett még a Corvinus Egyetem, az intézmény már tavaly év elején is kapott 112 milliót, év végén pedig 209 millióval toldották meg az egyetemet.

Persze a nagy nevek mellett kisebb cégek, szervezetek és alapítványok is megjelentek a támogatottak között. Néhány ilyen:

  • Kortárs Folyóirat Kiadó Kft. (7,6 millió forint),
  • Magyarok Sorozat Nonprofit Kft. (5,4 millió forint),
  • a megváltozott munkaképességűeket segítő Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány (15 millió forint),
  • a fogyatékkal élő gyereket támogató Egy Hullámhosszon Alapítvány (6,5 millió forint),
  • MNB Sportkör (77 millió forint),
  • Pro Progressio Alapítvány (6 millió forint).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG