Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint október végén 40,8 milliárd forint volt, ez a szeptember véginél 800 millióval kevesebb.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. október 31-én 53 milliárd forint volt, amely a szeptember 30-i állapothoz képest 1,1 milliárddal csökkent.

Az 53 milliárdból 1,9 milliárd forint szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás, amelynek összege 800 millióval nőtt az előző havi adathoz képest.

A kórházigazgatójukat elveszítő nyíregyházi kórházban nőtt legjobban októberben az adósságállomány. Fotó: facebookA kórházigazgatójukat elveszítő nyíregyházi kórházban nőtt legjobban októberben az adósságállomány. Fotó: facebook

Az összes tartozásból 30 nap alatti 21,7 milliárd, 30 és 60 nap közötti 10,4 milliárd, 60 napon túli lejáratú 20,9 milliárd. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 200 millió, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya – amelyből 1,4 milliárd államháztartáson belüli tartozás – 52,8 milliárd.

A tartozásállományból megközelítőleg 40,8 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 40,8 milliárdból az állammal szemben fennálló tartozás összege 100 millió, a szállítókkal-szolgáltatókkal szembeni 40,7 milliárd, amelyből 700 millió az államháztartáson belülre irányul.

Az egészségügyi intézményeknél felhalmozódott adósság 2019 végén még 67,7 milliárd forint volt, ami január végén 82,4 milliárdra emelkedett. Ennek jelenleg körülbelül a kétharmadánál járnak az intézmények, még akkor is, ha az októberi adatokat böngészve látható, hogy jó pár intézménynek sikerült faragnia a korábbi tartozásából.

A legnagyobb adósságcsökkenést elért TOP-3 intézmény:

  • a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szeptemberi 1 milliárd 279 milliója egy hónap alatt 774 millióra karcsúsodott
  • a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet szeptemberi 820 milliója októberre 473 millióra apadt,
  • az Észak-Közép-Budai Centrum, Új János Kórház és Szakrendelőnek szeptemberben 1 milliárd 466 milliós hátralékkal rendelkezett, októberben viszont már „csak” 1 milliárd 175 millió forintossal.

Ami szembetűnő, hogy a járvány egyik fő gyógyító bázisa, a Korányi Pulmonológiai Intézet adóssága például szeptemberről októberre 40 millióval csökkent, így mindössze 1 milliós tartozással vágtak neki a novembernek.

Az egészségügyi intézmények közül szeptember végéhez képest az alábbiak tartozása nőtt a legnagyobb mértékben október végére:

  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórháznak közel 380 millióval, 1 milliárd 936 millióra,
  • a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetnek csaknem 330 millióval, 1 milliárd 180 millióra,
  • a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Heamatológiai és Infektológiai Intézetének mintegy 170 millióval, 1 milliárd 640 millióra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
Makro / Külgazdaság Egyre több szülő jelzi, hogy nem engedi iskolába gyermekét
Kormos Olga | 2021. április 13. 13:58
Egyre több gyerek, szülő, tanár és szervezet ad hangot annak, hogy az általános iskolák április 19-re tervezett nyitása szembe megy a józan ésszel. Nemcsak azért, mert a járványadatok továbbra is elképesztően aggasztóak, de a pedagógusok oltása sem alakított még ki megfelelő immunitást.
Makro / Külgazdaság A járvány sem borította meg a magyar egyensúlyi folyamatokat
Király Béla | 2021. április 13. 13:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden online sajtótájékoztatón mutatta be a 2020-as fizetési mérleg adatait. Ebből egyebek mellett az is kiderült, hogy a járvány okozta bevételek kiesése és az egészségügyi terhek miatt jelentkező többletkiadások ellenére is kedvezően alakultak a külső egyensúlyi folyamatok.
Makro / Külgazdaság Gerendai Károly: ha engedik, akkor májusban kinyit az éttermem!
Vég Márton | 2021. április 13. 11:08
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni. 
Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
hírlevél
depositphotos