BUX
36 063.11
-0.44%
-159.00
OTP
10 800.00
-0.92%
-100.00
MOL
1 859.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 850.00
-0.65%
-45.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2017. december 28. 14:00

Ugrásszerűen nő az internetsebesség világszerte, Magyarország pedig uniós éllovasa szeretne lenni az internethasználatnak.

A magyar kormány intézkedéseivel azt szeretné elérni, hogy jövőre meghaladja a 80 százalékot a rendszeres internethasználók aránya az országban, és ezzel az Európai Unión belül a legjobb mutatóval rendelkezők közé kerüljön Magyarország – derült ki a Digitális Jólét Program közleményéből.

A DJP fejlesztései hozzájárultak ahhoz, hogy az idei év végére 78 százalékra nőtt a rendszeres internethasználók aránya a másfél évvel korábbi 72 százalékról. 2018 végére elsőként Magyarországon jut el minden háztartásba a szupergyors, minimum 30 megabit per szekundum adatátviteli sebességű internetszolgáltatás az Európai Unióban. Magyarországon januártól 10 százalékról 5 százalékra csökken az internet-előfizetés áfája  - ezzel az országban lesz a legalacsonyabb az internetezés áfa-kulcsának mértéke az Európai Unió tagállamai között. Első lépésben 2017 januárjában mérséklődött 27 százalékról 18 százalékra az áfa.

Nagy fejlesztésre készül Magyarország: csúcs-mobilhálózatot építünk - Tovább

A kétlépcsős adócsökkentéssel nagyjából csaknem 20 százalékkal lesz olcsóbb az internetezés ár az országban. A DJP titkársága szerint ezzel kát év alatt összesen 35-40 milliárd forinttal több marad majd a magyar polgárok és vállalkozások zsebében. Azok számára, akik a könnyítésekkel sem tudnak hozzáférni az internethez, a program keretében minden magyar településen lehetővé teszik a hozzáférést az ingyenes wifi-szolgáltatáshoz.

Szárnyal a globális teljesítmény

Az internet adatátviteli sebessége egyre fontosabb szempont, ami a jövőben csak tovább erősödik. Az internetkapcsolat sebességét mérő Ookla kutatása szerint 2017-ben éves alapon csaknem 30 százalékkal nőtt világszerte az internet-szolgáltatás sebessége mind a hagyományos, mind a vezeték nélküli kapcsolatok esetében. Az általános letöltési sebesség így 40 megabit per szekundum közelében jár a vezetékes internet esetében, míg a mobilinternetnél ez a mutató nagyjából 20 Mbps. A fellendülést számos fejlesztés támogatta, főként Norvágia, Ausztria és India esetében, ahol több mint 77 százalékkal javult a szolgáltatók teljesítménye.

A Speedtest.net legfrissebb, novemberi adatai alapján a vezetékes internet Szingapúrban a legjobb, itt 153 Mbps feletti értéket regisztráltak. Magyarország a  6. helyen áll 92,5 Mbps-sel, egy hónappal ezelőtt ugyanakkor még csak a lista 10 helyén szerepelt. A vezeték nélküli, mobilinternet letöltési sebességét tekintve Norvégia vezeti a sort 62,66 megabit per szekundumos sebességgel, míg Magyarország átlagosan 49 Mbps-ot mértek. A Speedtest weboldán összemérhetjük saját internet sebességünket más országokéval.

Függők a magyarok - tényleg egy lépést sem teszünk okostelefon nélkül?

Hazánkban okostelefont 4,7 millióan, a felnőtt magyar internetezők 85 százaléka használ. Közülük több mint 3,7 millióan szoktak készülékükön mobilinternetezni is. Netből azonban sosem elég, különösen nem az okostelefonosok által leginkább kedvelt közösségi média, kommunikációs és navigációs appok használata esetén. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kinevezett egy új miniszterelnöki biztost
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:48
A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért fog felelni.
Makro / Külgazdaság Áder János úgy döntött, ez a négy személy többé nem lehet magyar állampolgár
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:19
A négy személy közül ketten az egykori Jugoszlávia, ketten pedig a Szovjetunió területén születtek.
Makro / Külgazdaság Húztak egyet a pórázon Hongkongban – meddig bírják a befektetők?
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2020. július 3. 06:07
Ismét kezdenek elszabadulni az indulatok Hongkongban, ezúttal az új nemzetbiztonsági törvény miatt. A félelmek szerint ez a városállam eddigi relatív szabadságának végét jelentheti, ami emberi jogi szempontokon túl üzleti szempontból is aggályos lehet. Ugyanakkor Ázsia pénzügyi központjának "lerombolása" senkinek sem áll érdekében – még Kínának sem.
Makro / Külgazdaság Lázár János kisvasútja is egyre nagyobb: közelíti a 70 milliárdot
Vég Márton | 2020. július 2. 18:43
Leépíti az állam a vasúti mellékvonalakat, ellenben Szeged és Hódmezővásárhely között méregdrágán épül a tram-train, amire most újabb 9 milliárd forintot lobbizott ki Lázár János azért, hogy ne 20, hanem 15 percenként indulhasson a villamosvasút.
hírlevél