<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Rövidre sikerült az operatív törzs keddi tájékoztatója; azt megtudtuk, hogy a járvány második hullámára készülve fogják tesztelni a lakosság átfertőzöttségét és a várandós kismamákat is eligazították a legfontosabb tudnivalókról. A WHO újfajta gyorstesztről számolt be, ami a vírus jelenlétét mutatja ki.

A kormány elégedett a gazdaságvédő intézkedéseivel

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese az operatív törzs tájékoztatóján a gazdaságvédő intézkedésekről beszélt. A kormány álláspontja továbbra is  az, hogy ahány munkahelyet a vírus elvesz, annyit kell létrehozni. A munkahelyek védelmének legfontosabb eszköze pedig a bértámogatás – mondta Schanda Tamás. Az április 16-án indult programot a szakmai szervezetek javaslatai alapján átdolgozták; a részletekről itt írtunk. A munkahelymegtartó hitelről is beszélt, amely 2 éves futamidejű, 9 havi bér finanszírozható belőle. Legkésőbb 3 hónap elteltével munkát fog kapni, aki a járvány miatt elvesztette állását – ebben az állam segíti a cégeket, ha pedig kell, maga kínál munkát – erről a korábban is elhangzott kijelentésről itt írtunk. Úgy számolnak, az intézkedések összességében több százezer munkahely megmentéséhez járulhatnak hozzá. Új információ gazdaságvédelmi témában nem hangzott el a sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. MTI/Botár Gergely/kormany.huSchanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Továbbra is egyenletesen terjed a járvány - levelet kapnak azok, akik meggyógyultak

2649 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg - ezzel 291 főre emelkedett az elhunytak száma, 516-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból, erősítette meg a reggel közzétett számokat Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A meggyógyultak közül 80 embernek küldött levelet a tisztifőorvos: a szervezetükben termelődött ellenanyaggal segíthetnek a súlyos állapotban lévő betegeken. Jelenleg 976-an vannak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.

A fertőzöttek száma továbbra is egyenletesen nő, nem pedig jelentősen - Müller Cecília szerint egyensúlyi helyzet érhető el. Járványügyi szempontból külön kezelendőek a zárt közösségek (például szociális intézmények, kórházak), ahol jobban terjed a fertőzés. A területi terjedés a fővárosban, Pest megyében a legnagyobb; a többi megyében akkor nő a fertőzöttek száma, ha egy ilyen zárt közösségben kezd terjedni a megbetegedés.

Felmérik a lakosság átfertőződöttségét - lesz egy új gyorsteszt

Müller Cecília a tesztekről részletesebben beszélt. Folyamatosan nyílnak ezen a téren a lehetőségek, a WHO is új információkat tett közzé. Az biztos, hogy az akut diagnosztizálás szempontjából a vírus örökítőanyagának vizsgálata a leginkább célravezető (ez kimutatja, hogy jelen van a szervezetben a vírus). A gyorstesztek jelentős része azonban a vírussal szemben képződött ellenanyagot mutatja ki (hogy korábban jelen volt a vírus). A WHO viszont most olyan új tesztről tett bejelentést, ami gyors, de mégis a vírus aktuális jelenlétét tudja kimutatni – mondta Müller Cecília.

Magyarországon is kezdődnek olyan tesztelések, kutatások, amelyek az átfertőzöttség megmérését célozzák; egy esetleges második hullám kialakulása esetén fontos tudni, milyen a lakosság védettsége. Ha majd lesz védőoltás, azzal lesz kialakítható a nyájimmunitás.

Kötelező gyerekfelügyelet, újabb elfogott rémhírterjesztők

Lakatos Tibor rendőr ezredes a tájékoztatón arról beszélt: a kórházak, a mentőszolgálat, a vérellátó-szolgálat és a rendőrség is kap maszkokat, kesztyűket, védőruházatot, folyamatosak a szállítások. Szóba került a gyerekek veszélyhelyzet idején történő kötelező napközbeni felügyeletéről szóló kormányrendelet, amelyről itt számoltunk be.  Újabb közveszéllyel való fenyegetések ügyében intézkedtek: rémhíreket terjesztettek elhunytakról és Budapest karantén alá helyezéséről.

Nem sok kérdésre válaszoltak - a beteg kismamák is szoptassák az újszülötteket

A tisztifőorvosnak és Lakatos Tibornak is jelenése van ma a Parlament népjóléti bizottsága előtt, ezért kevesebb kérdésre tudtak válaszolni. Ezek kerültek szóba:

  • Orvosi maszkok viselése esetén fontos tudni, hogy ezek egyszer használatos eszközök, hazaérés után el kell azokat dobni (zacskóba helyezve). Utcai forgalomban saját, házi készítésű, többször használatos, mosható textilmaszkokat ajánlja Müller Cecília. Ha egyszer felvesszük a maszkot, tűrni kell az ezzel járó kellemetlenségeket, ne piszkáljuk, ne húzgáljuk, mert többet árthatunk így a maszkhordással.
  • Több rémhírterjesztőt is megtaláltak már, 32 eljárás van folyamatban, a vádemelési szakasz előkészítése folyik.
  • A terhes kismamák esetében is ugyanaz az eljárásrend, mint másoknál: a háziorvost kell értesíteni, ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. Mai tudásunk szerint rendkívül ritka, hogy egy covidos kismama átadja a fertőzést a magzatának – egyetlen ilyen esetet írtak eddig le. Születést követően viszont minden eszközzel védeni kell a magzatot – ezzel együtt a szoptatást még a fertőzött anyáknak is ajánlja a WHO is, az anyatejes táplálás erősíti a baba immunrendszerét. Az anyának szoptatáskor maszkot kell viselnie, de anyatejjel nem fertőzheti meg a babát. Apás szülésekre most is van lehetőség, szigorú szabályok mellett: az alaptétel az, hogy az apa ne veszélyeztessen másokat. Az apák teljes védőöltözetben vehetnek részt a szüléseken – ez az általános szabály, de az egyes kórházak maguk dönthetnek az egyedi esetekben az apák részvételéről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Messze nem járnak annyian moziba, mint a járvány előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 06:57
Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az irányadó kamathoz a Fed
MTI | 2021. szeptember 23. 06:32
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC.
Makro / Külgazdaság Az új izraeli kormány tojástánca – Egyiptom, USA, palesztinok
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 05:34
Korábbi telepes vezetőként Naftali Bennett kormányfő ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Az izraeli miniszterelnök áttöréssel felérő látogatást tett Kairóban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem Messi a legjobban kereső futballista a világon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:05
Hanem egy másik, öregedő-félben lévő szupersztár.  
Makro / Külgazdaság Cinkelt rangsorok: kiborult a bili a világ vezető pénzintézeténél
Wéber Balázs | 2021. szeptember 22. 17:33
Mintegy húsz év után megszűnik a Világbank Doing Business indexe, amely az üzleti és befektetési környezet alapján rangsorolta az országokat. A hivatalos indoklás szerint “információs rendellenességek” és “etikai ügyek” nyomán szüntetik be az indexet. Magyarul: a gyanú szerint a Világbank vezetői egyes országokat előrenyomtak a rangsorban, például üzletért vagy támogatásért cserébe. Elemzők szerint nem a szervezet befolyásolhatósága a meglepő, hanem az, hogy a legfontosabb indexét manipulálták ilyen könnyedén.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolás: nagyon bekeményít Ausztria
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 17:26
Fokozzák az ellenőrzéseket. Aki hamisítja az igazolást, akár három éves börtönbüntetést is kaphat.
Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos