3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem csillapodik a bevándorlási hullám: egy hónap alatt több mint háromezren próbáltak bejutni Szerbiába.

Az utóbbi egy hónapban 3112 illegális határsértőt lepleztek le a szerb katonaság és a rendőrség közös járőrözése során a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon, közülük 2529-en a járőrök láttán inkább visszafordultak, 583 migránst pedig elfogtak a hatóságok - közölte csütörtökön Jovan Krivokapic, a szerb védelmi minisztérium szóvivője a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Gazdag eszköztár

Kifejtette, hogy a migránsok és az embercsempészek megpróbálnak elrejtőzni a hatóságok elől, és újabbnál újabb módszereket eszelnek ki, ezért a katonáknak és a rendőröknek is gyakran kell taktikát váltaniuk. A közös járőrözést gyalogosan és gépjárművekkel is végzik, és nemcsak a szűk határsávot ellenőrzik, hanem a határtól az ország belseje felé vezető utakat is. Többen próbálkoznak az erdőkön és a folyómedreken át is. "Az embercsempészek az összes útvonalat használják, és ahogyan mi megfigyeljük és leleplezzük őket és a felderítő embereiket, akik új útvonalakat keresnek, úgy ők is követnek és figyelnek minket" - fogalmazott Jovan Krivokapic.

Hozzáfűzte, hogy az embercsempészet nagyon vonzó "munka" lett Szerbiában, hiszen fejenként 800-1500 eurót is lehet rajta nyerni. Ugyanakkor a migránsokat embertelen körülmények között szállítják át a határon. Példaként említette, hogy öt nappal ezelőtt egy átlagos személygépjárműben 15 migránst és két embercsempészt lepleztek le, később pedig kiderült, ez csak egy felderítő csapat volt, amely egy nagyobb csoport migráns átszállítását készítette volna elő.

Nemzetközi biznisz

A legtöbb embercsempész szerb, főleg belgrádiakról van szó, de már pakisztáni, afgán és bolgár csempészeket is elfogtak - hangsúlyozta Krivokapic. Szervezett bandákról van szó, amelyek korábban máshogy dolgoztak, de július 22-e, a közös rendőri és katonai járőrözés megkezdése óta változtattak módszereiken, és a legtöbbször csak a szerb határig szállítják a migránsokat, majd elmagyarázzák nekik, hogyan tudnak átjutni, valamint figyelmeztetik őket, hogy ha rendőrt látnak, forduljanak vissza Macedónia vagy Bulgária felé.

Mi a helyzet itthon? Tegnap is volt dolguk a határőröknek: az elmúlt napon 104-en akartak bejutni az országba illegálisan a magyar-szerb határon, közölte a Police.hu.

A leleplezett migránsokat minden esetben a befogadóközpontokba szállítják. Főként férfiakról van szó, de nők és gyerekek is vannak közöttük - részletezte a szóvivő.

Szerbián tavaly több mint 700 ezer migráns haladt át. A hatóságok márciusban hivatalosan lezárták az úgynevezett balkáni útvonalat, ám a becslések szerint a nyugat-balkáni országon keresztül így is mintegy 200 ezren jutottak el az Európai Unióba az idén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG