4p
Éjjel elkezdődött a magyar-horvát határszakaszon a kerítésépítés. Ami szerda este történt a röszkei határnál, szervezett támadás volt Magyarország ellen - mondta a kormányfő a Kossuth Rádióban.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszterelnök interjúját azzal a kiinduló helyzettel kezdte, hogy a nyugat-balkáni embercsempészet útvonal fennmaradt, azzal kell számolni, hogy a déli határnál továbbra is elhaladnak a bevándorlók, csak most Horvátországba mennek.

Orbán szerint Horvátország szemel láthatóan nem tartja be a schengeni egyezményt. Ebből viszont az a kérdés következik, hogy mi hárul Magyarországra? A miniszterelnök erre azt mondta, már az éjszaka elkezdték 41 kilométeren a kerítés építését a horvát szakaszon. Több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz. Az építésben jelenleg 600 katona vesz részt, további 500 katona és rendőr még ma, illetve a hétvégén érkezik. Első védvonal még a nap folyamán el is készül.

"Nincs olyan homokbucka, vakondtúrás, ami mögé el lehet bújni" - hangzott el az interjúban.

Egyedül vagyunk

"Nem számíthatunk másra, sem horvátokra, se a szerbekre. Minden barátság, együttműködés fontos, de látnunk kell, hogy nem számíthatunk segítségre. Nyugatról sem számíthatunk semmilyen segítségre. De továbbra is azzal kell számolni, hogy Nyugatról nem fog csitulni a bennünket kritizáló hangok sem" - jegyezte meg a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy mit szólt ahhoz a miniszterelnök, ami szerda este Röszkénél történt, Orbán azt válaszolta, "a helyzet politikailag és jogilag egyszerű". Vagyis felfegyverzett támadás érte a magyar határt, és ezzel Magyarországot, és amelyet Szerbia semmilyen formában nem próbált megakadályozni.

Fogtak terroristát

"Úgy tudtuk  megfékezni a Szerbiából kiinduló támadást, hogy az emberiesség szabályait is figyelembe vettük" - tette hozzá. A miniszterelnök azt is elmondta, Röszkén a magyar határ támadásánál fogtak terroristát, tudják, kik szervezték a Magyarország elleni támadást. "Arab és angol nyelven irányították a támadást, megszervezett média háttérrel" - tette hozzá a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy ezek után a honvédség bevetésére még nagyobb szükség lehet-e, azt mondta, minden szervezett állami erőt igénybe kell venni. "Nem ok nélkül hívják a magyar hadsereget honvédségnek, ha baj van, akkor meg kell védeni a hont" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: a honvédő politika működik. "Azt akarjuk bebizonyítani az embereknek, az emberáradatot meg kell fékezni, ki lehet szűrni a veszélyt. Nem tudja Európa, kiket enged be" - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint éppen ezért már nem bevándorlási problémáról beszélünk, hanem komoly terrorista fenyegetettségről.

Nincs bajuk az itt élő muszlimokkal

Orbán Viktor ugyanakkor azt is elmondta, Magyarországnak világossá kell tennie, hogy semmi baj nincs az itt élő muszlim közösséggel. Tisztelt, megbecsült, hasznos tagjai a magyar társadalomnak, akik itt élnek.

Továbbá a kormányfő szerint vigyázni kell arra is, hogy a keresztény Európa mellett kifejtett nézetek, ne iszlám ellenes politikát keltsenek. "Sose fogunk iszlám ellenes politikát folytatni" - tette hozzá.

Az utánpótlást kellene megszüntetni

Hogy mit vár Orbán a jövő hétre összehívott rendkívüli uniós csúcstól, azt mondta, továbbra sem támogatjuk a kvótarendszert. Annyit mondott, vannak javaslatai a migrációs válság kezelésére. Szerinte az európai vezetők logikátlanul viselkednek, arra kellene összpontosítani, hogy a vezető politikusok végre vegyék első helyre a határok megőrzését, hogy az illegális bevándorlás utánpótlását megszüntessék.

"Üzletileg kiépült, rengeteg vagyont mozgató rendszer működik. Ezt az üzleti láncot meg kell szakítani. Súlyosbítjuk a bajt és nem enyhítjük, ha a kvótarenszerről beszélünk" - jegyezte meg.

"Meg fogjuk védeni a határainkat. Jogosan nő az embereknek a félelem, és joggal várják el, hogy vezetőik legyenek urai a helyzetnek, védjék meg őket, ez a kötelességünk és ezt fogjuk tenni" - jelentette ki a kormányfő a Kossuth Rádióban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG