<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Éjjel elkezdődött a magyar-horvát határszakaszon a kerítésépítés. Ami szerda este történt a röszkei határnál, szervezett támadás volt Magyarország ellen - mondta a kormányfő a Kossuth Rádióban.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszterelnök interjúját azzal a kiinduló helyzettel kezdte, hogy a nyugat-balkáni embercsempészet útvonal fennmaradt, azzal kell számolni, hogy a déli határnál továbbra is elhaladnak a bevándorlók, csak most Horvátországba mennek.

Orbán szerint Horvátország szemel láthatóan nem tartja be a schengeni egyezményt. Ebből viszont az a kérdés következik, hogy mi hárul Magyarországra? A miniszterelnök erre azt mondta, már az éjszaka elkezdték 41 kilométeren a kerítés építését a horvát szakaszon. Több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz. Az építésben jelenleg 600 katona vesz részt, további 500 katona és rendőr még ma, illetve a hétvégén érkezik. Első védvonal még a nap folyamán el is készül.

"Nincs olyan homokbucka, vakondtúrás, ami mögé el lehet bújni" - hangzott el az interjúban.

Egyedül vagyunk

"Nem számíthatunk másra, sem horvátokra, se a szerbekre. Minden barátság, együttműködés fontos, de látnunk kell, hogy nem számíthatunk segítségre. Nyugatról sem számíthatunk semmilyen segítségre. De továbbra is azzal kell számolni, hogy Nyugatról nem fog csitulni a bennünket kritizáló hangok sem" - jegyezte meg a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy mit szólt ahhoz a miniszterelnök, ami szerda este Röszkénél történt, Orbán azt válaszolta, "a helyzet politikailag és jogilag egyszerű". Vagyis felfegyverzett támadás érte a magyar határt, és ezzel Magyarországot, és amelyet Szerbia semmilyen formában nem próbált megakadályozni.

Fogtak terroristát

"Úgy tudtuk  megfékezni a Szerbiából kiinduló támadást, hogy az emberiesség szabályait is figyelembe vettük" - tette hozzá. A miniszterelnök azt is elmondta, Röszkén a magyar határ támadásánál fogtak terroristát, tudják, kik szervezték a Magyarország elleni támadást. "Arab és angol nyelven irányították a támadást, megszervezett média háttérrel" - tette hozzá a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy ezek után a honvédség bevetésére még nagyobb szükség lehet-e, azt mondta, minden szervezett állami erőt igénybe kell venni. "Nem ok nélkül hívják a magyar hadsereget honvédségnek, ha baj van, akkor meg kell védeni a hont" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: a honvédő politika működik. "Azt akarjuk bebizonyítani az embereknek, az emberáradatot meg kell fékezni, ki lehet szűrni a veszélyt. Nem tudja Európa, kiket enged be" - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint éppen ezért már nem bevándorlási problémáról beszélünk, hanem komoly terrorista fenyegetettségről.

Nincs bajuk az itt élő muszlimokkal

Orbán Viktor ugyanakkor azt is elmondta, Magyarországnak világossá kell tennie, hogy semmi baj nincs az itt élő muszlim közösséggel. Tisztelt, megbecsült, hasznos tagjai a magyar társadalomnak, akik itt élnek.

Továbbá a kormányfő szerint vigyázni kell arra is, hogy a keresztény Európa mellett kifejtett nézetek, ne iszlám ellenes politikát keltsenek. "Sose fogunk iszlám ellenes politikát folytatni" - tette hozzá.

Az utánpótlást kellene megszüntetni

Hogy mit vár Orbán a jövő hétre összehívott rendkívüli uniós csúcstól, azt mondta, továbbra sem támogatjuk a kvótarendszert. Annyit mondott, vannak javaslatai a migrációs válság kezelésére. Szerinte az európai vezetők logikátlanul viselkednek, arra kellene összpontosítani, hogy a vezető politikusok végre vegyék első helyre a határok megőrzését, hogy az illegális bevándorlás utánpótlását megszüntessék.

"Üzletileg kiépült, rengeteg vagyont mozgató rendszer működik. Ezt az üzleti láncot meg kell szakítani. Súlyosbítjuk a bajt és nem enyhítjük, ha a kvótarenszerről beszélünk" - jegyezte meg.

"Meg fogjuk védeni a határainkat. Jogosan nő az embereknek a félelem, és joggal várják el, hogy vezetőik legyenek urai a helyzetnek, védjék meg őket, ez a kötelességünk és ezt fogjuk tenni" - jelentette ki a kormányfő a Kossuth Rádióban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG