4p
Tudomásul vesszük a brüsszeli döntést, de az igazi harc még csak most kezdődik a miniszterelnök szerint. A mostani bírósági döntés ugyan semmire sem kötelez minket, legalábbis egyelőre, viszont szabad utat nyit a Soros-tervnek, vagyis annak, hogy Európából egy kevert kultúrájú kontinenst csináljanak. Orbán Viktor ugyanakkor leszögezte: ő örök ellenálló, ha kell, miniszterként, ha kell, máshogy áll ellen a brüsszeli nyomásnak.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hosszú idő (és jókora késés) után ismét interjút adott Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol a legfőbb téma a napokban érkezett kvótaperi eljárás végítélete volt. Ahogy arról korábban már írtunk, az Európai Bíróság elutasította a szlovákok és a magyarok által beadott indítványt. Orbán Viktor ennek kapcsán elmondta: szó szerint egyetért a szlovák miniszterelnök, Robert Fico szavaival, mely szerint akárcsak nekik, Magyarországnak sem áll szándékában változtatni az állásponton. A falat még nem értük el a miniszterelnök szerint, egyelőre tudomásul vettük a döntést, ez azonban még nem kötelez bennünket semmire.

A legfőbb ellenség előtt hajtott fejet Európa?

Orbán Viktor szerint azzal, hogy az Európai Bíróság az Európai Bizottság mellé állt a kvótakérdésben, azzal gyakorlatilag megnyitották a kaput azelőtt, hogy az európai népből egy kevert kultúrájú népet csináljanak – röviden, a Soros-tervnek adtak szabad utat. A mostani egyszeri döntést ugyanis egy, a bizottság asztalán lévő javaslat helyezné át általános gyakorlattá, vagyis, hogy Brüsszel dönthessen a jövőben is a bevándorláspolitikáról, valamint arról, hogy kinek-hány embert kell befogadnia. Ez azonban nem fér össze sem a jogszabályokkal, sem a tagállamok nemzeti, szuverén érdekeivel, fűzte hozzá Orbán.

A miniszterelnök meglátása szerint ez egyszerű kulturális és történelmi különbség Nyugat- és Közép-Európa között, nyugaton ugyanis sok a korábbi gyarmattartó ország, amelyek – a gyarmati rendszer összeomlása után – ilyen-olyan okokból kénytelenek voltak külső országokból érkezőket befogadni. Most azonban ezt akarják ráerőltetni Magyarországra is, noha történelmileg „Magyarország sosem volt befogadó ország, sosem hívtunk ide senkit, sem vendégmunkásnak, sem másért”, és ha a miniszterelnökön múlik, nem is leszünk befogadó ország. Mint fogalmazott: „mindig ellenállók között leszek, ha kell, miniszterelnökként, ha kell, másképp.”

Juncker levele etikátlan és jogszabály-ellenes

Ahogy arról mi is írtunk korábban, levelet váltott Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker. A bizottság elnökének válaszát jogszabály-ellenesnek és etikátlannak titulálta a magyar miniszterelnök, mivel abban ismét azt pedzegették, hogy amennyiben nem tartjuk be a kvótarendelet szabályait, úgy akár el is eshetünk az uniós támogatásoktól. Ezt azonban az uniós jogszabály is tiltja, ráadásul, mint Orbán Viktor elmondta, a leszakadó-felzárkózó régiók támogatása az Európai Uniónak is érdeke, mivel így szavatolható a teljesítmény javítása.

A választ erkölcstelennek is tartja, lévén a gazdag nyugat „rajtunk keres” a támogatásokkal. A magyarok ugyanis a pénz töredékéért végzik el a nyugati gyárakban ugyanazt a munkát, mint az anyaországokban élők (egy német munkás 4-5-ször is kereshet többet, mint egy magyar ugyanazon a poszton), a nekünk adott pénzek nagy része pedig végül az ő cégeiken keresztül a saját zsebükben landol újra, mondta el Orbán Viktor.

Nyugat-Európa magának sózta el a levesét

A bíróság döntését több ország, köztünk Németország (elsősorban Martin Schulz) is üdvözölte. Orbán Viktor szerint Nyugat-Európát senki sem kérte a menekültek befogadására, mégis „velünk akarják megetetni a levest, amit ők sóztak el”. A kerítés kiépítésével, a határvadászok és a rendőrök fenntartásával (mindezt a magyar adófizetők pénzéből!) pont, hogy eleget teszünk az Európai kötelezettségeinknek, és megvédjük Nyugat-Európát. Aki azonban a kerítést ellenzi, az a migránsok megállításának politikáját is ellenzi, fűzte hozzá a miniszterelnök.

A kérdésre, mely szerint mi lesz ezután, Orbán Viktor elmondta: eddig egy jogi vita volt a bíróság előtt, most majd egy politikai vitát kell vívnia Magyarországnak. A cél továbbra is az, hogy megváltoztassuk az uniós döntést, de legalábbis elismertessük, hogy a kvótatörvény „rossz döntés volt”, betarthatatlan, ezért vonják vissza és változtassák meg. „Meg kell akadályozni, hogy az egyszeri döntésből állandó mechanizmust csináljon. Soros György embereit kell megállítani”, zárta interjúját a miniszterelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG