Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tudomásul vesszük a brüsszeli döntést, de az igazi harc még csak most kezdődik a miniszterelnök szerint. A mostani bírósági döntés ugyan semmire sem kötelez minket, legalábbis egyelőre, viszont szabad utat nyit a Soros-tervnek, vagyis annak, hogy Európából egy kevert kultúrájú kontinenst csináljanak. Orbán Viktor ugyanakkor leszögezte: ő örök ellenálló, ha kell, miniszterként, ha kell, máshogy áll ellen a brüsszeli nyomásnak.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hosszú idő (és jókora késés) után ismét interjút adott Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol a legfőbb téma a napokban érkezett kvótaperi eljárás végítélete volt. Ahogy arról korábban már írtunk, az Európai Bíróság elutasította a szlovákok és a magyarok által beadott indítványt. Orbán Viktor ennek kapcsán elmondta: szó szerint egyetért a szlovák miniszterelnök, Robert Fico szavaival, mely szerint akárcsak nekik, Magyarországnak sem áll szándékában változtatni az állásponton. A falat még nem értük el a miniszterelnök szerint, egyelőre tudomásul vettük a döntést, ez azonban még nem kötelez bennünket semmire.

A legfőbb ellenség előtt hajtott fejet Európa?

Orbán Viktor szerint azzal, hogy az Európai Bíróság az Európai Bizottság mellé állt a kvótakérdésben, azzal gyakorlatilag megnyitották a kaput azelőtt, hogy az európai népből egy kevert kultúrájú népet csináljanak – röviden, a Soros-tervnek adtak szabad utat. A mostani egyszeri döntést ugyanis egy, a bizottság asztalán lévő javaslat helyezné át általános gyakorlattá, vagyis, hogy Brüsszel dönthessen a jövőben is a bevándorláspolitikáról, valamint arról, hogy kinek-hány embert kell befogadnia. Ez azonban nem fér össze sem a jogszabályokkal, sem a tagállamok nemzeti, szuverén érdekeivel, fűzte hozzá Orbán.

A miniszterelnök meglátása szerint ez egyszerű kulturális és történelmi különbség Nyugat- és Közép-Európa között, nyugaton ugyanis sok a korábbi gyarmattartó ország, amelyek – a gyarmati rendszer összeomlása után – ilyen-olyan okokból kénytelenek voltak külső országokból érkezőket befogadni. Most azonban ezt akarják ráerőltetni Magyarországra is, noha történelmileg „Magyarország sosem volt befogadó ország, sosem hívtunk ide senkit, sem vendégmunkásnak, sem másért”, és ha a miniszterelnökön múlik, nem is leszünk befogadó ország. Mint fogalmazott: „mindig ellenállók között leszek, ha kell, miniszterelnökként, ha kell, másképp.”

Juncker levele etikátlan és jogszabály-ellenes

Ahogy arról mi is írtunk korábban, levelet váltott Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker. A bizottság elnökének válaszát jogszabály-ellenesnek és etikátlannak titulálta a magyar miniszterelnök, mivel abban ismét azt pedzegették, hogy amennyiben nem tartjuk be a kvótarendelet szabályait, úgy akár el is eshetünk az uniós támogatásoktól. Ezt azonban az uniós jogszabály is tiltja, ráadásul, mint Orbán Viktor elmondta, a leszakadó-felzárkózó régiók támogatása az Európai Uniónak is érdeke, mivel így szavatolható a teljesítmény javítása.

A választ erkölcstelennek is tartja, lévén a gazdag nyugat „rajtunk keres” a támogatásokkal. A magyarok ugyanis a pénz töredékéért végzik el a nyugati gyárakban ugyanazt a munkát, mint az anyaországokban élők (egy német munkás 4-5-ször is kereshet többet, mint egy magyar ugyanazon a poszton), a nekünk adott pénzek nagy része pedig végül az ő cégeiken keresztül a saját zsebükben landol újra, mondta el Orbán Viktor.

Nyugat-Európa magának sózta el a levesét

A bíróság döntését több ország, köztünk Németország (elsősorban Martin Schulz) is üdvözölte. Orbán Viktor szerint Nyugat-Európát senki sem kérte a menekültek befogadására, mégis „velünk akarják megetetni a levest, amit ők sóztak el”. A kerítés kiépítésével, a határvadászok és a rendőrök fenntartásával (mindezt a magyar adófizetők pénzéből!) pont, hogy eleget teszünk az Európai kötelezettségeinknek, és megvédjük Nyugat-Európát. Aki azonban a kerítést ellenzi, az a migránsok megállításának politikáját is ellenzi, fűzte hozzá a miniszterelnök.

A kérdésre, mely szerint mi lesz ezután, Orbán Viktor elmondta: eddig egy jogi vita volt a bíróság előtt, most majd egy politikai vitát kell vívnia Magyarországnak. A cél továbbra is az, hogy megváltoztassuk az uniós döntést, de legalábbis elismertessük, hogy a kvótatörvény „rossz döntés volt”, betarthatatlan, ezért vonják vissza és változtassák meg. „Meg kell akadályozni, hogy az egyszeri döntésből állandó mechanizmust csináljon. Soros György embereit kell megállítani”, zárta interjúját a miniszterelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Makro / Külgazdaság Jutnak százmilliók a Gazdaságvédelmi Alapból a Római Magyar Akadémiára is
Csabai Károly | 2021. május 13. 08:22
Diplomáciai érdekekkel magyarázza a kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében, hogy 2021-2023 között közel 1 milliárd forintot biztosít az olasz fővárosban található épület felújítására.
Makro / Külgazdaság „Ez a válság is el fog múlni” – helyszíni interjú az indiai Covid-krízisről
Wéber Balázs | 2021. május 13. 05:37
Bár Indiát tavasszal valóban telibe kapta a Covid-válság, a negatív hatások egyes államokra, régiókra, városokra korlátozódnak, mondta el a Privátbankár.hu-nak Rajesh Ranganathan. A Dél-Indiában élő pénzügyi tanácsadó szerint az emberek a jövőben többet tesznek majd félre, és kevesebbet mozdulnak majd ki, ugyanakkor néhány éven belül nagyrészt visszatérhetnek a normális élethez. A lapunknak adott interjúban beszélt arról is, hogy miért most ugrott meg a fertőzésszám, kiket sújt leginkább a krízis, vannak-e halottégetések a krematóriumokon kívül, betartják-e a helyiek a karantént, bíznak-e a vakcinákban, és összességében hogyan tekintenek a mostani időszakra.
Makro / Külgazdaság Csányi Sándor szerint azokra a cégekre kellene koncentrálni, amelyeknek nehézséget okoz az újraindítás
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 19:37
Többek között a gazdasági újraindítás lehetőségeiről, az OTP eredményeiről, valamint a magyar euró is beszélt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottságnál a magyar helyreállítási alap terve
MTI | 2021. május 12. 18:31
Az 5800 milliárd forintos keretből 2500 milliárdot hívnánk le.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.