<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Orbán Viktor szerint Európának nincs szüksége bevándorlókra, napokon belül nemzeti konzultáció indul a témában. A cél itthon továbbra is a teljes foglalkoztatottság, a miniszterelnök szerint vannak városaink, ahol ez már meg is valósult. A "szakmabelieknek" látniuk kellett a pilótajátékot - azt még nem tudni, a tisztességesekre mekkora terhet ró a kártalanítás, de hosszú évek alatt visszakaphatják pénzüket.
Orbán Viktor miniszterelnök (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Kezdődik a konzultáció a bevándorlásról

Az EU 28 minisztere tízpontos akciótervet állított össze a menekültválság rendezésére. A lista megvitatásán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A csütörtöki rendkívüli brüsszeli EU-csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök amellett érvelt, hogy a tagállamok kapjanak minél inkább szabad kezet a saját problémáik megoldásához.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a mostani csúcs nem Magyarországgal foglalkozott, a tengeren érkező menekültek ügye közvetlenül nem érintenek minket, mivel nincsen tengerpartunk. Júniusban rendeznek majd olyan átfogó csúcstalálkozót, amin szóba kerülhet a szárazföld felől érkező bevándorlók kérdése is. Európa határait meg kell védeni - szögezte le Orbán, komoly rendészeti és katonai lépéseket kell tennie az EU-nak. Közben olyan politikát kell folytatni, ami segíti a menekülni vágyókat abban, hogy ott maradhassanak, ahol születtek, ne keljenek útra milliók.

A bevándorlással kapcsolatos, korábban bejelentett nemzeti konzultáció kérdéseit jóváhagyta, a levelek postázása a napokban megtörténik - közölte Orbán Viktor. Egyetértenek azzal, hogy az illegális bevándorlókat őrizetbe kell venni; azzal, hogy vissza kell őket toloncolni; azzal, hogy amíg itt tartózkodnak, munkát kell végezniük, hogy előteremtsék itt tartózkodásuk költségeit. Ezek a fő kérdések.

A tőlünk nyugatra lévő országok sem fogják a végtelenségig tűrni, hogy az illegális bevándorlók belépjenek az országukba - akit mi beengedünk, az hamarosan itt fog rekedni nálunk. Európának nincs szüksége bevándorlókra Orbán álláspontja szerint, más országok szerint viszont van.

Vannak városok, ahol már teljes a foglalkoztatottság?

A költségvetésről a miniszterelnök elmondta: a dolgok mostani állása szerint lesz fedezet az eddig bejelentett adócsökkentésre (szja, sertés tőkehús áfájának csökkentése, kétgyermekesek családi adókedvezményének növelése), de még dolgoznak a büdzsé tervén. Július első két hetére lehet kész költségvetése Magyarországnak.

A cél az, hogy minél inkább megérje dolgozni Magyarországon, valamint továbbra is a teljes foglalkoztatottság. 2018-2019 környékére 3 százalék körüli munkanélküliséget céloznak meg, ami gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent - Orbán szerint vannak olyan városaink, ahol ez már megvalósult.

Egyelőre a sertés tőkehús áfáját tudják csökkenteni, de egyébként igaza van a baromfisoknak - jövőre elképzelhető, hogy a baromfihús áfáját is csökkentik majd.

Állami szervezet is bukott a brókerbotrányban

A bankadó csökkentése 2 vagy 3 lépésben valósul meg - bár még így is Európa legmagasabb banki terhe lesz ez adó. Jogi kötelezettséget ugyan nem vállaltak rá a bankok, hogy cserébe élénkítik a hitelezést, de a szándékuk megvan erre.

Még nem tudni, a brókercégek ügyfeleinek kártalanítása mekkora terhet ró a bankokra. Évek alatt majd visszakaphatják a kártalanításra fordított pénzt - igaz, van vita arról, hogy ez az EBRD-vel kötött megállapodásba ütközik-e. Orbán Viktor szerint a szakmabeliek ugyan nem felelősek a csalók tevékenységéért, de látniuk kellett volna a szabálytalanságokat.

Állami szervezeteknél, önkormányzatoknál is folyik a vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy kerülhetett közpénz a csaló brókercégekhez. Egyelőre az önkrományzatok mellett egy érintett állami szervről tudnak: a tartalékgazdálkodási igazgatóság 4-500 millió forintot bukott el egy szabálytalan ügyleten a Hungária Értékpapírnál. Elbocsátások már történtek az ügyben - mondta a miniszterelnök.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem hisztéria, Astoria! – Ötvenéves a Danubius
Elek Lenke | 2022. május 17. 20:39
Itt indult az őszirózsás forradalom, de volt Gestapo-főhadiszállás is, laktak benne német, orosz és amerikai katonák, forgattak filmeket a falai között, helyet adott kultikus zenei vetélkedőnek, Krúdy Gyula is szeretett kedvenc szobájában elmerengni az élet megannyi élvezetén.
Makro / Külgazdaság Nyolcvanharmadik napja tart a vérontás - az orosz-ukrán háború napi összefoglalója
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 19:11
Az ukrán vezérkar szerint Mariupol védői korunk hősei.
Makro / Külgazdaság Visszatért az élet Kijevbe, de sok a tönkrement vállalkozás
Mester Nándor | 2022. május 17. 18:49
Akadozik a közlekedés, kiirtják az orosz neveket a helyi metróból, kinyitott az állatkert. Pillanatképek az ukrán fővárosról, közel három hónappal a háború kitörése után.
Makro / Külgazdaság A védelmi szövetség történelmi lépése
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 17:28
Olaf Scholz: Németország mindent megtesz a gyors finn és svéd NATO-csatlakozásért.
Makro / Külgazdaság Nyolcan haltak meg az orosz légicsapásban
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 16:47
Irina Verescsuk szerint folytatódik a mariupoli Azovsztalban lévő ukrán katonák kimentése.
Makro / Külgazdaság A nap képe: összeállt Putyin csapata, a keleti NATO
Wéber Balázs | 2022. május 17. 16:01
A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete Moszkvában ülésezett. Putyin belenyugodni látszik abba, hogy a NATO északon is terjeszkedik – amíg nem a hátsókertjében teszi, együtt tud vele élni.
Makro / Külgazdaság Putyin agressziója és az USA új Kína-politikája
Káncz Csaba | 2022. május 17. 15:14
Az amerikai külügyminisztérium weboldalán az USA és Tajvan kapcsolatára vonatkozó, két héttel ezelőtti komoly változtatás azt jelzi, hogy Amerika újraértékeli a régóta fennálló kínai politikáját. Ha Peking erőszakkal elragadná Tajvant, az kioltaná Amerika azon törekvését, hogy szabályokon alapuló rendet tartson fenn az Indo-Csendes-óceán térségében. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Többszáz ukrán fegyveres adhatta meg magát Azovsztalban
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 14:59
Legalábbis ha hinni lehet az orosz hírforrásoknak, melyek szerint 16 ezer ukrán katonát bekerítettek a luhanszki régióban.
Makro / Külgazdaság Kit szolgál a magyar energiapolitika? Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 14:36
Kell-e orosz gáz? Kiváltható-e az orosz olaj? Milyen módon lehet csökkenteni az orosz energiahordozóktól való függésünket, reális forgatókönyv-e, hogy teljesen elszakadjunk Moszkvától és a szövetségeseinkkel együtt tartsunk? Egyebek mellett e kérdések megválaszolására is megkérjük Klasszis Klubunk május 26-i vendégét, Holoda Attilát energetikai szakértőt, aki a második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltötte.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2022. május 26.
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:34
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Holoda Attila energetikai szakértőtől!
hírlevél
Ingatlantájoló