4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország és Ecuador értékrendjében közel áll egymáshoz, a közös összekötő kapocs pedig a kínaiak államcsőd felé taszigáló óriás infrastrukturális projektjei. Peking ellopott hitelei miatt Ecuador februárban IMF hitel felvételére kényszerült, 10 ezer közalkalmazottat tettek az utcára és a korábbi alelnök már börtönben ül. Káncz Csaba jegyzete.
Lenín Moreno ecuadori elnök nyilatkozik Julian Assange ausztrál oknyomozó újságíró ecuadori menedékjogának visszavonásáról a fővárosban, Quitóban (Fotó: MTI/EPA)

2014 nyarán Navracsics Tibor külügyminiszter a baráti Észtországban „ésszerűségi és gazdasági indokokra hivatkozva” bezárta nagykövetségünket, miközben ugyanazzal a levegővétellel jelentette be az évi fél milliárd forintos fenntartási költségű magyar nagykövetség megnyitásának szándékát a 10 600 kilométerre fekvő Ecuadorban - ahova huszadannyi magyar export irányul, mint Észtországba. „Magyarország stabil régiós partnerként tekint Ecuadorra, egy olyan országra, amely méreteiben és értékrendjében közel áll hozzá” – ezt már Kövér László parlamenti elnök jelentette ki tavaly az ecuadori parlamentben.

Lenín a pácban

Nos, hát vizsgáljuk meg egy kicsit alaposabban ezt hazánk értékeihez közel álló országot. Valóban, alig pár nappal azután, hogy kiderült, Orbán strómanja, Mészáros Lőrinc építi a kínaiakkal a 750 milliárd forintos Budapest-Belgrád vasútvonalat, vigyázó szemünket érdemes a testvéri Ecuadorra vetni. Ott ugyanis egy kínai óriásberuházás körüli megabotrány miatt már börtönben ül  a korábbi energetikai miniszter, sőt a beruházást felügyelő korábbi antikorrupciós tisztviselő is. Jorge Glas Espinel, az ország egykori alelnöke, akinek közbenjárását márványtábla örökíti meg az erőmű bejáratánál, jelenleg hatéves börtönbüntetését tölti.

Az elnök, Lenín Moreno pedig jelenleg korrupciós vizsgálattal  szembesül.

Ecuador még 2011-ben vett fel 2 milliárd dollár hitelt a Kínai Fejlesztési Banktól, hogy a kínaiakkal megépítessen egy óriási vízerőművet alig 100 kilométerre a fővárostól, Quitótól.  A Coca Codo Sinclair nevű grandiózus erőmű el is készült 2.8 milliárd dollárért, de a nagypolitika által szétlopott beruházás során elképesztően alacsony minőségű vasbetont használtak föl. A gáton az első repedések már az átadás előtt, 2014-ben megjelentek - ekkor 13 munkás veszítette életét, amikor egy alagút védfala átszakadt, és elmosta őket a víz.

Nem csoda hát, hogy az erőmű elkészülte után a vizsgálatok 7645 repedést találtak a falában, ezért a „katasztrofális összeomlás” elkerülése miatt az erőmű 2016 óta csak a kapacitás 50 százalékával üzemelhet. Ráadásul a gát végül közvetlenül a Reventador vulkán mellett épült meg, és kétszer akkora lett, mint a korábban tervezett.

Káncz Csaba

Kína, az államcsőd és az offshore biznisz

Ecuador összesen 19 milliárd értékben vett fel kínai hitelt, amelyet hidak, sztrádák építésére fordította, de az ország pénzügyei év elejére a falnak mentek. Quito február 20-án kapta meg az IMF 4.5 milliárd dolláros hitelét, de ennek a súlyos szociális ára van. A kormánynak március elsejével el kellett bocsátania 10 ezer közalkalmazottat, többnyire az oktatásból és az egészségügyből.

A Wikileaksnek tulajdonható az úgynevezett INA-iratok kiszivárgása, amelyek az elnök korrupciós botrányáról árulkodnak. Eszerint valójában Lenín Moreno elnök családja birtokol egy offshore céget, amely jelentős összeghez jutott a kínai vízierőművet építő cégtől. A dokumentumok tanúsága szerint a Coca Codo Sinclair gátat és vízierőművet megépítő Sinohydro 18 millió dollárt juttatott egy ecuadori üzletemberhez köthető offshore cégnek, amely Panamában bejegyzett cégekhez továbbította az összeget, köztük az INA Investments Corp.-nak, amelynek valódi tulajdonosa Lenín Moreno testvére, Edwin Moreno Garces.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG