4p
Az éjszaka többször is beszélt a kialakult helyzetről telefonon, a jövő héten pedig személyesen is találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral Orbán Viktor miniszterelnök. Úgy tűnik, van mit kibeszélniük. Orbán több tízmilliónyi újabb menekülttel riogatja az embereket.
Bécsi karácsonyi vásár (Fotó: Wikimedia Commons)

Orbán Viktor szerint a találkozóra a hétfői osztrák-cseh-szlovák kormányfői megbeszélés után kerülhet sor, s megemlítette, "van egy nyilvánvaló véleménykülönbség közöttünk". Ez azonban nem politikai, hanem "nagyon is valóságos és gyakorlatias".

Az általa is osztott magyar felfogás szerint a határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme – mondta a Somogy megyei Kötcsén újságíróknak.

Tízmilliókkal riogat

"Egész addig, amíg nem tesszük világossá a bevándorlók számára, hogy az európai határokat mindenki megvédi, tehát nemcsak Spanyolország és nemcsak Magyarország, hanem mindenki megvédi, és képesek vagyunk ellenőrzött keretek között tartani a bevándorlást (...), addig tízmilliók fognak jönni. Addig jönnek, amíg ezt meg nem tesszük. És én úgy látom, hogy Európában haboznak a politikusok, hogy ezt kimondják" - fogalmazott Orbán Viktor.

Bevethető honvédséget akar

A kormányfő a legfőbb feladatként a külső határok megvédését és a belépés rendezett keretek közé terelését nevezte meg, hangot adva azon álláspontjának, hogy "Európában alábecsülik ennek a kockázatnak a mértékét", hiszen nem 150 ezer, kvótával szétosztható emberről vagy egy félmilliós tömegről van szó, hanem "milliókról, tízmilliókról".

A bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen – állította Orbán Viktor, hozzátéve, egyre többen jönnek nem háború sújtotta régióból, a jobb élet reményében. "Ha mindenkit beengedünk, tönkretesszük Európát" - mondta, hozzáfűzve, hogy a jövő héten megerősítik a határőrizetet, de parlamenti támogatásra is szükség lesz, például a honvédség ilyen helyzetekben bevethetővé tételének megszavazásával.

Szeptember 15-től bekeményítenek

Orbán Viktor kijelentette, az autópálya forgalmának megbénítása nem fogadható el, ezért leterelik az ott útnak induló csoportokat.

Arra az újságírói felvetésre, hogy újabb ötezer ember lépett át a macedón-szerb határon és tart Magyarország felé, úgy nyilatkozott, a határőrizetben igazán minőségi változás lépésről lépésre, szeptember 15-e, a pénteken elfogadott törvénymódosítások hatályba lépése után fog bekövetkezni.

Orbán nem képes kezelni a helyzetet

Szerinte "mindenki sajnálja azokat, akikkel szemben fel kell lépni", ám nem megoldás, hogy ezek az emberek "fogják magukat és megbénítják egy ország életét". Együttműködést és rendezettséget kell kikényszeríteni az ő oldalukról is, anélkül, hogy közben fizikai erőszakot alkalmazna a rendőrség - mondta a migránsokra utalva és elismerését fejezte ki a rendőrség teljesítménye iránt.

Az Együtt alelnöke szerint minden tisztességes magyar ember szégyenkezik Orbán Viktor miniszterelnök politikája miatt, de Orbánnak kellene szégyellnie magát, amiért ezt a helyzetet előidézte. Juhász Péter sajtótájékoztatóján úgy vélte: Orbán Viktor kormánya nem képes kezelni a menekültek miatt kialakult helyzetet.

Az egyik meccset néz, a másik koktélozik

Orbán inkább a fociultrákkal meccset néz, amikor egyébként gyalog indulnak a szomszédos országokba a menekültek, Pintér Sándor belügyminiszter elment nyaralni és koktélozik valahol nyugodtan, amikor egyébként emberek törnek ki a menekülttáborokból és a rendőrség nem tudja kezelni a helyzetet - mondta.

Orbán Viktor januárban jelezte, hogy a helyzet eszkalálódni fog, vagyis bőven lett volna ideje felkészülni a helyzetre. Ehhez képest az Unióval való háborúskodás oda vezetett, hogy elszigetelődtünk, a magyar belpolitikába kénytelenek beavatkozni a szomszédos országok olyan módon, hogy mentik ki az embereket, mert azt gondolják, itt nem emberhez méltóan bánunk velük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG