6p
Mostantól gyakrabban tartanak majd nagyköveti értekezletet, mert a világ is gyorsabban változik. A nagykövetektől dörzsöltséget vár el Orbán Viktor, elárulta, kivel kell igazán jóban lennünk, és miért nem lesz nyugati nyitás. Nem akarunk közös határt Oroszországgal - a miniszterelnök eligazítást tartott a nagyköveteknek.

Mostantól az évenkénti 1 nagyköveti értekezlet helyett évente 2 alkalommal gyűlnek össze a misszióvezetők - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország nagyköveteinek kétnapos rendkívüli értekezletén. A világban zajló változások felgyorsulnak, olyan folyamatok zajlanak, amelyekre kevesen számítottak. Magyarország a változásokra egy új külgazdaság-orientált külpolitikáról válaszolt, áttekintik, ez milyen eredményeket hozott.

Nehéz úgy dolgozni, hogy nem kedvelnek minket

Fél év után érdemes áttekinti, mit értünk el, milyen ügyeket sikerült keresztül vinni, és milyeneket nem - mondta az értekezleten Orbán Viktor miniszterelnök is. Az egységes szervezetirányítás kialakítását például fontos feladatnak tekinti - most azt várja, minden nagykövet tekintse át, sikerült-e bevezetnie a szervezeti átalakításokat, amelyek egyértelművé teszi a felelősségi rendszereket.

Önálló külpolitikát folytatni egy más logikájú külpolitikát követően kényelmetlen dolog. Probléma, ha az embert nem kedvelik - Magyarország egy ideje már nem az az ország, amely mindennel egyetért, hanem sok esetben az az utasítás érkezik a nagykövetségekre, hogy jelezzék: valamivel nem értenek egyet. Németország, Lengyelország, Litvánia példáját említette, mint olyan országokét, amelyekben nehéz dolga van mostanában a nagyköveteknek.

Dörzsöltséget vár el a nagykövetektől Orbán

Érvényes-e még az az értékelés, amelyek alapján az új külpolitikai doktrinát meghirdettük? Egy új világrend kialakulásának napjait éljük - ezúttal nem hirtelen a változás, mint például a világháborúk vagy a kommunizmus összeomlása után, hanem egy hosszabb folyamat során alakul át a rendszer - ez elsősorban azért folyik így, mert a nyugati világ a világgazdasági folyamatok irányításába beemelte a nyugati világon kívüli, elsősorban ázsiai szereplőket. Jól láthatóan a következő években más erőviszonyok lesznek érvényben, mint amikor a nagykövetek szolgálatba álltak.

Egy változó világrendben szokatlan történésekre is sor kerülhet. A magyar nép rendkívül dörzsöltnek hiszi magát, de néha meglepetések érik. Itt van például az orosz viszony. Az olasz miniszterelnök nem csak fogadta az orosz elnököt: Moszkvába utazott, és egymiliárdos befektetési alapot hozott létre. Pedig mi hittük azt, hogy dörzsöltek vagyunk, amikor fogadjuk az oroszokat. Sok tanulnivalónk van még, kereskedelmi értelemben vett dörzsöltségre van szükség - mondta Orbán.

Nyugati nyitás nincs és nem is lehet

Magyarország maga a Nyugat, része vagyunk, nem tudunk felé nyitni - mondta Orbán. Erről két népszavazás döntött: az EU- és a NATO-tagságról rendezett népszavazások. A nyugati integrációt a magyar közélet egyetlen szereplőjének sincs joga ezért megkérdőjelezni. A nyugat részének lenni kötelességekkel is jár, ennek egyik legfontosabb eleme a közös katonai akciókban, koalícióban való részvétel. Nem véletlenül ment el Litvániába a magyar hadgyakorlatra; az iszlám állammal szembeni katonai koalícióban is ezért kell részt vennie Magyarországnak. Orbán Viktor be is terjeszti javaslatát erről az Országgyűlésnek.

Hogy állunk a németekkel, amerikaiakkal, oroszokkal, törökökkel?

Az érdekvezérelt külpolitikában nem menne el addig, mint DeGaulle és Churchill; van egy sorsközösség, aminek része vagyunk, a közép-európai érdekeket is figyelembe kell venni, ez jelenjen meg a nagykövetségek munkájában.

Korábban megszokottá vált: a magyar külpolitika érdekei automatikusan egybeesnek annak a nagyhatalomnak az érdekeivel, amelynek érdekeltségi körébe tartozunk - pedig ez nincs így. Lehetnek eltérő nemzeti érdekeink, mint Németországnak, az Egyesült Államoknak. Nem kell kiélezni, kimondani ezt a konfliktust, de nem ördögtől való gondolat - mondta Orbán.

Külpolitikai doktrínánk alapja a magyar nemzeti érdek. Ha érdekünk nem esik egybe a számunkra fontos nemzet érdekével, akkor mi a teendő? Azt a bravúrt kell végrehajtani, hogy az USA-nak, Németországnak és Oroszországnak, Kínának, Törökországnak egyszerre legyen érdeke, hogy Magyarország sikeres legyen.

Példákat is hozott: Németországnak elemi érdeke hogy Magyarország sikeres legyen - ellenkező esetben a 20 milliárd eurót meghaladó németországi befektetések sem lesznek sikeresek. Az informatika, a high tech terület fontos az amerikaiknak, nem véletlen, hogy velük kötött a legtöbb stratégiai megállapodást Magyarország. Jelentős amerikai cégekkel kötötte össze magát Magyarország - fogalmazott Orbán.

Oroszországgal kapcsolatban világossá kell tenni, hogy nem vagyunk ellenség, és pontosan kell fizetni. Ragaszkodnunk kell a nemzetközi jog betartásához, de nem lehetünk ellenségesek.

Kínának jól láthatóan van külpolitikai-külgazdasági stratégiája, ebben helye van Közép-Európának. Nem akarnak kimaradni a világ szabadkerskedelmi rendszeréből, erős európai pozíciókat építhetnek ki a régióban. Nem véletlen, hogy a Bank of China regionális központja és a kínai közép-európai turisztikai köpont is Budapesten van.

Németország és Oroszország mellett pedig Törökország a harmadik olyan hatalom, amely a legnagyobb befolyással bír Magyarország életére - mondta Orbán. (A magyar-török viszonyról, illetve Törökország fontossá válásának hátteréről itt írtunk bővebben >>)

Kész a keleti nyitás - irány dél

A keleti nyitás megtörtént, a kapu ki van nyitva. Most másik irányba kell fordulnunk: délre. Magyarország arra számít, hogy Afrikában nagyon felpörög a növekedés, ha sikerül stabilizálni a viszonyokat, jelentős potenciál lehet a kontinensben. A másik fontos terület Latin-Amerika, feltörekvő nagy gazdaságok találhatóak is. Az év végéig Orbán még elutazik Szingapúrba, Idonéziába, Malajziába, Vietnamba, Mongóliába, közben azonban nagykövetségeket, konzulátusokat nyitunk a déli nyitás keretében, és a miniszterelnök utazásait is ebbe az irányba szervezik.

Nem akarunk orosz határt

Magyarország egyik szomszédjának területén háború zajlik - tért át Ukrajnára. Nem akarunk közös határt Oroszországgal; Ukrajna megmaradása, fennmaradása, területi integritása elemi magyar érdek. Magyarország beruházásokat is hajt majd végre a helyreállítás során.

Összefoglalva: ne legyünk vazallusok

Végül így összegezte beszédét a miniszterelnök:

- világgazdasági világpolitikai átrendeződés zajlik, ennek megértése kulcsfontosságú

- nem játszunk befolyásoló szerepet ebben, mert túl kicsik vagyunk, de alkalmazkodnunk kell hozzá

- elvárás a nagykövetek irányába: egy diplomata nem lehet világpolgár - aki nem magyarként tekint a világra, arra a világ sem tekint magyarként

- rövid távon nagyobb haszna lehet az örökös egyetértésnek, de hosszú távon a szuverén nemzeti külpolitika kifizetődő. Aki nem egyenrangú partner, az egy idő után vazallus lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG