<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Mostantól gyakrabban tartanak majd nagyköveti értekezletet, mert a világ is gyorsabban változik. A nagykövetektől dörzsöltséget vár el Orbán Viktor, elárulta, kivel kell igazán jóban lennünk, és miért nem lesz nyugati nyitás. Nem akarunk közös határt Oroszországgal - a miniszterelnök eligazítást tartott a nagyköveteknek.

Mostantól az évenkénti 1 nagyköveti értekezlet helyett évente 2 alkalommal gyűlnek össze a misszióvezetők - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország nagyköveteinek kétnapos rendkívüli értekezletén. A világban zajló változások felgyorsulnak, olyan folyamatok zajlanak, amelyekre kevesen számítottak. Magyarország a változásokra egy új külgazdaság-orientált külpolitikáról válaszolt, áttekintik, ez milyen eredményeket hozott.

Nehéz úgy dolgozni, hogy nem kedvelnek minket

Fél év után érdemes áttekinti, mit értünk el, milyen ügyeket sikerült keresztül vinni, és milyeneket nem - mondta az értekezleten Orbán Viktor miniszterelnök is. Az egységes szervezetirányítás kialakítását például fontos feladatnak tekinti - most azt várja, minden nagykövet tekintse át, sikerült-e bevezetnie a szervezeti átalakításokat, amelyek egyértelművé teszi a felelősségi rendszereket.

Önálló külpolitikát folytatni egy más logikájú külpolitikát követően kényelmetlen dolog. Probléma, ha az embert nem kedvelik - Magyarország egy ideje már nem az az ország, amely mindennel egyetért, hanem sok esetben az az utasítás érkezik a nagykövetségekre, hogy jelezzék: valamivel nem értenek egyet. Németország, Lengyelország, Litvánia példáját említette, mint olyan országokét, amelyekben nehéz dolga van mostanában a nagyköveteknek.

Dörzsöltséget vár el a nagykövetektől Orbán

Érvényes-e még az az értékelés, amelyek alapján az új külpolitikai doktrinát meghirdettük? Egy új világrend kialakulásának napjait éljük - ezúttal nem hirtelen a változás, mint például a világháborúk vagy a kommunizmus összeomlása után, hanem egy hosszabb folyamat során alakul át a rendszer - ez elsősorban azért folyik így, mert a nyugati világ a világgazdasági folyamatok irányításába beemelte a nyugati világon kívüli, elsősorban ázsiai szereplőket. Jól láthatóan a következő években más erőviszonyok lesznek érvényben, mint amikor a nagykövetek szolgálatba álltak.

Egy változó világrendben szokatlan történésekre is sor kerülhet. A magyar nép rendkívül dörzsöltnek hiszi magát, de néha meglepetések érik. Itt van például az orosz viszony. Az olasz miniszterelnök nem csak fogadta az orosz elnököt: Moszkvába utazott, és egymiliárdos befektetési alapot hozott létre. Pedig mi hittük azt, hogy dörzsöltek vagyunk, amikor fogadjuk az oroszokat. Sok tanulnivalónk van még, kereskedelmi értelemben vett dörzsöltségre van szükség - mondta Orbán.

Nyugati nyitás nincs és nem is lehet

Magyarország maga a Nyugat, része vagyunk, nem tudunk felé nyitni - mondta Orbán. Erről két népszavazás döntött: az EU- és a NATO-tagságról rendezett népszavazások. A nyugati integrációt a magyar közélet egyetlen szereplőjének sincs joga ezért megkérdőjelezni. A nyugat részének lenni kötelességekkel is jár, ennek egyik legfontosabb eleme a közös katonai akciókban, koalícióban való részvétel. Nem véletlenül ment el Litvániába a magyar hadgyakorlatra; az iszlám állammal szembeni katonai koalícióban is ezért kell részt vennie Magyarországnak. Orbán Viktor be is terjeszti javaslatát erről az Országgyűlésnek.

Hogy állunk a németekkel, amerikaiakkal, oroszokkal, törökökkel?

Az érdekvezérelt külpolitikában nem menne el addig, mint DeGaulle és Churchill; van egy sorsközösség, aminek része vagyunk, a közép-európai érdekeket is figyelembe kell venni, ez jelenjen meg a nagykövetségek munkájában.

Korábban megszokottá vált: a magyar külpolitika érdekei automatikusan egybeesnek annak a nagyhatalomnak az érdekeivel, amelynek érdekeltségi körébe tartozunk - pedig ez nincs így. Lehetnek eltérő nemzeti érdekeink, mint Németországnak, az Egyesült Államoknak. Nem kell kiélezni, kimondani ezt a konfliktust, de nem ördögtől való gondolat - mondta Orbán.

Külpolitikai doktrínánk alapja a magyar nemzeti érdek. Ha érdekünk nem esik egybe a számunkra fontos nemzet érdekével, akkor mi a teendő? Azt a bravúrt kell végrehajtani, hogy az USA-nak, Németországnak és Oroszországnak, Kínának, Törökországnak egyszerre legyen érdeke, hogy Magyarország sikeres legyen.

Példákat is hozott: Németországnak elemi érdeke hogy Magyarország sikeres legyen - ellenkező esetben a 20 milliárd eurót meghaladó németországi befektetések sem lesznek sikeresek. Az informatika, a high tech terület fontos az amerikaiknak, nem véletlen, hogy velük kötött a legtöbb stratégiai megállapodást Magyarország. Jelentős amerikai cégekkel kötötte össze magát Magyarország - fogalmazott Orbán.

Oroszországgal kapcsolatban világossá kell tenni, hogy nem vagyunk ellenség, és pontosan kell fizetni. Ragaszkodnunk kell a nemzetközi jog betartásához, de nem lehetünk ellenségesek.

Kínának jól láthatóan van külpolitikai-külgazdasági stratégiája, ebben helye van Közép-Európának. Nem akarnak kimaradni a világ szabadkerskedelmi rendszeréből, erős európai pozíciókat építhetnek ki a régióban. Nem véletlen, hogy a Bank of China regionális központja és a kínai közép-európai turisztikai köpont is Budapesten van.

Németország és Oroszország mellett pedig Törökország a harmadik olyan hatalom, amely a legnagyobb befolyással bír Magyarország életére - mondta Orbán. (A magyar-török viszonyról, illetve Törökország fontossá válásának hátteréről itt írtunk bővebben >>)

Kész a keleti nyitás - irány dél

A keleti nyitás megtörtént, a kapu ki van nyitva. Most másik irányba kell fordulnunk: délre. Magyarország arra számít, hogy Afrikában nagyon felpörög a növekedés, ha sikerül stabilizálni a viszonyokat, jelentős potenciál lehet a kontinensben. A másik fontos terület Latin-Amerika, feltörekvő nagy gazdaságok találhatóak is. Az év végéig Orbán még elutazik Szingapúrba, Idonéziába, Malajziába, Vietnamba, Mongóliába, közben azonban nagykövetségeket, konzulátusokat nyitunk a déli nyitás keretében, és a miniszterelnök utazásait is ebbe az irányba szervezik.

Nem akarunk orosz határt

Magyarország egyik szomszédjának területén háború zajlik - tért át Ukrajnára. Nem akarunk közös határt Oroszországgal; Ukrajna megmaradása, fennmaradása, területi integritása elemi magyar érdek. Magyarország beruházásokat is hajt majd végre a helyreállítás során.

Összefoglalva: ne legyünk vazallusok

Végül így összegezte beszédét a miniszterelnök:

- világgazdasági világpolitikai átrendeződés zajlik, ennek megértése kulcsfontosságú

- nem játszunk befolyásoló szerepet ebben, mert túl kicsik vagyunk, de alkalmazkodnunk kell hozzá

- elvárás a nagykövetek irányába: egy diplomata nem lehet világpolgár - aki nem magyarként tekint a világra, arra a világ sem tekint magyarként

- rövid távon nagyobb haszna lehet az örökös egyetértésnek, de hosszú távon a szuverén nemzeti külpolitika kifizetődő. Aki nem egyenrangú partner, az egy idő után vazallus lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
Makro / Külgazdaság Újabb törvényjavaslatok az EU-s pénzekért: új hatóságot javasol a kormány a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:17
Péntek este benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is, a hétfőn beterjesztett első csomagját követően, amivel az Európai Bizottság követelményeinek próbál eleget tenni, hogy megkaphassa az uniós költségvetésből járó eurómilliárdokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG