TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Valaki mondja meg a miniszterelnöknek, hogy a polgári engedetlenségnek pont ez a lényege. Azok a civilek, akik nem tartják be az új törvényt, számíthatnak a retorzióra - mondta a kormányfő, aki szerint szeretünk Magyarországon élni és nem akarjuk, hogy az változzon. Az egyszerűen gondolkodóknak csak annyit üzen: még jobb lesz minden.

Szeretünk magyarok lenni, szeretünk Magyarországon élni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos rádióinterjújában, amikor Brüsszel és Magyarország különböző Európa-képéről kérdezték. A kormány szerint nem jó dolog, ha átalakul az Európai Unió, de ha a németek és a franciák szeretnének kulturális és társadalmi változást, akkor lelkül rajta, Magyarországot viszont hagyják ki ebből.

Senkit nem lehet ránk erőltetni

A kormány akkor sem változtatna ezen a politikán, ha sikertelen lett volna a nemzeti konzultáció, de így egy ország üzente Brüsszelnek, hogy a saját sorsa felől maga akar dönteni. Senki sem kötelezheti Magyarországot arra, hogy feladja az álláspontját - szögezte le a kormányfő a kötelező kvótáról szóló kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban. Orbán szerint egy egész népet nem lehet utasítani.

Ha a gát szivárogni kezd, előbb-utóbb áttör a víz - mondta az árvizekben edzett miniszterelnök arról, hogy akár be is fogadhatnánk 2000 menekültet, akkor nem lenne vita Brüsszellel sem, és egyébként sem küldenének, mert a kvóta egyelőre nem működik. Azzal kapcsolatban, hogy vezető német politikusok ostorozzák a kormányt, amiért az szembeszáll az uniós akarattal, Orbán azt mondta, Magyarország mindig megadta a tiszteletet Németországnak, így arra kérik a német politikusokat, hogy tegyék ugyanezt és ne vonják be Magyarországot a német választási kampányba.

A törvényt be kell tartania mindenkinek

A Velencei Bizottság összekeveri a politikát a joggal. Magyarország elismeri a jogi okfejtést, de a “politikai epeömlést” nem - összegezte a kormányfő a szerv kritikáját a civiltörvényről. Az USA elmarasztaló kommentárjáról Orbán annyit mondott, hogy sokkal szigorúbbak az ottani törvények, mire a riporter rátromfolt azzal, hogy az csak a politikailag aktív szervezetekre vonatkozik. A miniszterelnök szerint teljesen mindegy, hogy a külföldről finanszírozott civilek eddig is jól láthatóan és transzparensen közzétették, kitől mennyi támogatást kapnak. A billog, amit most kapnak, semmilyen negatív megítélést nem hordoz magában, a magyar emberek majd eldöntik, hogy kit támogatnak.

Mi az a polgári engedetlenség? Már megint balhézik pár liberális munkanélküli? A polgári engedetlenség a demokrácia egyik fontos és régi eszköze. Több fajtája és fokozata van, Rawls-i értelemben például akkor van szükség polgári engedetlenségre, amikor más demokratikus eszközzel nem lehet elérni a helytelen döntés - ebben az esetben a civiltörvény - megváltoztatását. Jelenleg ez a gyakorlatban a félrement törvény be nem tartását jelenti. Bővebben olvasson erről pont a TASZ-nál.


Azzal kapcsolatban, hogy a TASZ és a Helsinki Bizottság is polgári engedetlenséggel akarja felhívni a figyelmet arra, hogy hibás törvény született, Orbán elmondta: nem létezik ilyesmi a magyar rendszerben, a törvények mindenkire vonatkoznak, és számíthatnak annak betartatására.

Hova tart az unió?

Európának eddig nem sikerült eddig jó válaszokat adnia a kihívásokra: a kormányfő szerint van egy biztonsági kihívás, van külpolitikai és népesedési kihívás. Lépések persze történnek a megoldások irányába, de a következő években döntéseket is kell hozni. Az unió most arra vár, hogy fejeződjenek be az európai választások, hogy végre a nagy kérdések felé fordulhassanak a tagországok. A nemzeti konzultációt is direkt úgy állították össze, hogy az a jövő nagy kérdéseiről kérdezze meg a lakosság véleményét.

Mit lát ebből az átlagember?

Orbán szerint pontosan meg lehet állapítani, hogy merre tart Magyarország. A helyzet úgy áll - összegzi az egyszerű megoldást - hogy mindenkinek lesz béremelés, a családok minden támogatást megkapnak a gyermekvállaláshoz és a munkavállaláshoz. Azt pedig senki sem vitathatja, hogy nagyon rossz helyzetből jutottunk el egy nagyszerű állapotba.

Az andorrai égés

Engem már kevés dolog lep meg, nem ma kezdtem az ipart - mondta Orbán arról, hogy Bernd Storck marad. De most mégiscsak a mohácsi vész után vagyunk a kormányfő szerint, annyi a különbség, hogy a király nem fulladt bele a Csele-patakba, úgyhogy itt a lehetőség, hogy összeszedje a csapatait.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél