4p
Valaki mondja meg a miniszterelnöknek, hogy a polgári engedetlenségnek pont ez a lényege. Azok a civilek, akik nem tartják be az új törvényt, számíthatnak a retorzióra - mondta a kormányfő, aki szerint szeretünk Magyarországon élni és nem akarjuk, hogy az változzon. Az egyszerűen gondolkodóknak csak annyit üzen: még jobb lesz minden.

Szeretünk magyarok lenni, szeretünk Magyarországon élni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos rádióinterjújában, amikor Brüsszel és Magyarország különböző Európa-képéről kérdezték. A kormány szerint nem jó dolog, ha átalakul az Európai Unió, de ha a németek és a franciák szeretnének kulturális és társadalmi változást, akkor lelkül rajta, Magyarországot viszont hagyják ki ebből.

Senkit nem lehet ránk erőltetni

A kormány akkor sem változtatna ezen a politikán, ha sikertelen lett volna a nemzeti konzultáció, de így egy ország üzente Brüsszelnek, hogy a saját sorsa felől maga akar dönteni. Senki sem kötelezheti Magyarországot arra, hogy feladja az álláspontját - szögezte le a kormányfő a kötelező kvótáról szóló kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban. Orbán szerint egy egész népet nem lehet utasítani.

Ha a gát szivárogni kezd, előbb-utóbb áttör a víz - mondta az árvizekben edzett miniszterelnök arról, hogy akár be is fogadhatnánk 2000 menekültet, akkor nem lenne vita Brüsszellel sem, és egyébként sem küldenének, mert a kvóta egyelőre nem működik. Azzal kapcsolatban, hogy vezető német politikusok ostorozzák a kormányt, amiért az szembeszáll az uniós akarattal, Orbán azt mondta, Magyarország mindig megadta a tiszteletet Németországnak, így arra kérik a német politikusokat, hogy tegyék ugyanezt és ne vonják be Magyarországot a német választási kampányba.

A törvényt be kell tartania mindenkinek

A Velencei Bizottság összekeveri a politikát a joggal. Magyarország elismeri a jogi okfejtést, de a “politikai epeömlést” nem - összegezte a kormányfő a szerv kritikáját a civiltörvényről. Az USA elmarasztaló kommentárjáról Orbán annyit mondott, hogy sokkal szigorúbbak az ottani törvények, mire a riporter rátromfolt azzal, hogy az csak a politikailag aktív szervezetekre vonatkozik. A miniszterelnök szerint teljesen mindegy, hogy a külföldről finanszírozott civilek eddig is jól láthatóan és transzparensen közzétették, kitől mennyi támogatást kapnak. A billog, amit most kapnak, semmilyen negatív megítélést nem hordoz magában, a magyar emberek majd eldöntik, hogy kit támogatnak.

Mi az a polgári engedetlenség? Már megint balhézik pár liberális munkanélküli? A polgári engedetlenség a demokrácia egyik fontos és régi eszköze. Több fajtája és fokozata van, Rawls-i értelemben például akkor van szükség polgári engedetlenségre, amikor más demokratikus eszközzel nem lehet elérni a helytelen döntés - ebben az esetben a civiltörvény - megváltoztatását. Jelenleg ez a gyakorlatban a félrement törvény be nem tartását jelenti. Bővebben olvasson erről pont a TASZ-nál.


Azzal kapcsolatban, hogy a TASZ és a Helsinki Bizottság is polgári engedetlenséggel akarja felhívni a figyelmet arra, hogy hibás törvény született, Orbán elmondta: nem létezik ilyesmi a magyar rendszerben, a törvények mindenkire vonatkoznak, és számíthatnak annak betartatására.

Hova tart az unió?

Európának eddig nem sikerült eddig jó válaszokat adnia a kihívásokra: a kormányfő szerint van egy biztonsági kihívás, van külpolitikai és népesedési kihívás. Lépések persze történnek a megoldások irányába, de a következő években döntéseket is kell hozni. Az unió most arra vár, hogy fejeződjenek be az európai választások, hogy végre a nagy kérdések felé fordulhassanak a tagországok. A nemzeti konzultációt is direkt úgy állították össze, hogy az a jövő nagy kérdéseiről kérdezze meg a lakosság véleményét.

Mit lát ebből az átlagember?

Orbán szerint pontosan meg lehet állapítani, hogy merre tart Magyarország. A helyzet úgy áll - összegzi az egyszerű megoldást - hogy mindenkinek lesz béremelés, a családok minden támogatást megkapnak a gyermekvállaláshoz és a munkavállaláshoz. Azt pedig senki sem vitathatja, hogy nagyon rossz helyzetből jutottunk el egy nagyszerű állapotba.

Az andorrai égés

Engem már kevés dolog lep meg, nem ma kezdtem az ipart - mondta Orbán arról, hogy Bernd Storck marad. De most mégiscsak a mohácsi vész után vagyunk a kormányfő szerint, annyi a különbség, hogy a király nem fulladt bele a Csele-patakba, úgyhogy itt a lehetőség, hogy összeszedje a csapatait.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG