5p
Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott ma délelőtti találkozójukról, ám az udvariassági körökön, valamint eddigi menekültügyi álláspontjukon kívül lényegében nem árultak el semmi lényegeset. Orbán nulla menekültet akar, de fizeti részét a török segélyből. Talán majd a hétfői török-német csúcs után kiderül valami.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mai megbeszélésünk célja nem az volt, hogy gyengítsük Angela Merkelt, vagy a német kormányt – kezdte sajtótájékoztatót Orbán Viktor. Mi egy erős német kormányban, erős német kancellárban, a CDU és a CSU sikerében vagyunk érdekeltek. Ez nem a német választási kampányról szólt, a találkozót nem befolyásolta a német belpolitika – állította Orbán.

A magyar történelem azt tanította, hogy lehet ugyan Berlinbe rövidebb úton is eljutni, például légvonalban, de az okos ember Münchenen keresztül megy Berlinbe – mondta Orbán. (Nyilván ez képletesen értendő, hiszen a térképre ránézve földrajzilag Csehországon keresztül közúton és vasúton is jóval rövidebb az út – a szerk.) Orbán méltatta Bajorország szerepét a magyar történelemben.

Minket mindig is megértett Bajorország

Amikor a migránsválság ránk rúgta az ajtót, akkor Bajorország megértéssel fogadta, amit Magyarország tett, nem volt semmilyen negatív visszhang – állította a magyar miniszterelnök. Németország a legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, ezen belül Bajorország jelentősége is nagyon nagy. Magyarországon százezer munkahelyet működtet, több mint kétszázezer embert tart el az itt működő 2330 bajor vállalat.

Abban maradtunk Seehofer elnökkel, hogy továbbra is kapcsolatban maradunk egymással, és napirenden tartjuk az európai és a migránsokkal kapcsolatos kérdéseket – fejezte be Orbán konkrétumok említése nélkül.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó...

Seehofer is méltatta a két ország barátságát, kereskedelmi kapcsolatait és gratulált a magyar gazdaság jó mutatóihoz. Szerinte beszéltek üzleti lehetőségekről Orbánnal, de ennek részleteiről a siker érdekében nem akart beszélni. Reményét fejezte ki, hogy hétfőn a Törökországgal rendezendő csúcs sikeres lesz, hatékony nemzetközi megoldás fog születni. Meghívta Orbánt Ingolstadtba, szülővárosába, amit Orbán elfogadott. Seehofer azt mondta, „nagyon elégedett vagyok ennek a beszélgetésnek a tartalmával”.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, a törökökkel való megállapodást a magyar külpolitika fontosnak tartja. „Ez még akkor is igaz, ha itt egy megjegyzést kell tennünk. A törökökkel való tárgyalás és megegyezés nem pótolja a saját határaink önerőből történő megvédését” – tette hozzá. Miközben tárgyalunk a törökökkel, nem adhatjuk fel azt a törekvésünket, hogy Európa határait akár magunk is meg tudjuk védeni. Ez jogos elvárás Brüsszellel szemben – mondta Orbán.

Pénzt adunk, vízumot nem

A törökökkel való megállapodás, tudjuk, pénzbe fog kerülni, az ebből ránk eső részt vállaljuk, ez nem lesz akadálya a megállapodásnak. Azt is megértjük, hogy Törökország polgárai szabadon szeretnének mozogni az EU-ban, de első helyen Ukrajnát preferáljuk, másnak nem adhatjuk meg hamarabb az unióban való mozgás és belépés jogát, mint nekik – szögezte le Orbán.

(Fotó: Kormany.hu videóközvetítés)

A migrációban a nullát tartjuk optimálisnak, semmilyen olyan megállapodást nem támogatunk, ami migránsok Magyarországra telepítését okozza – ismételte meg sokadszor a magyar miniszterelnök. Az egyes szám is sok, légmentesen zárjuk a határainkat, és különválogatjuk a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól – állította. Ezekkel a megszorításokkal támogatjuk Németország és Angela Merkel tervét.

A szent szerződések

Kérdésre válaszolva Seehofer is azt mondta, hogy ha nem sikerül európai szinten hatékonyan csökkenteni a menekültek számát, akkor nemzeti megoldásokra van szükség. Ez az álláspontja saját bevallása szerint hónapok óta változatlan.

Orbán szerint az EU-ban két kultúra él egymás mellett, az egyik a szerződések betartásának kultúrája, a másik a szerződések félretolásának kultúrája. Nemcsak a migránsválságban, hanem például az euróválságban is. Szerinte ha a szerződések meg nem tartásának kultúráját tovább engedjük, akkor megássuk Európa sírját. „A fundamentumok a szerződések” – így Orbán.

Azért pendülök egy húron

„Én azért pendülök Seehofer úrral egy húron, mert Bajorország is a szerződések betartásának kultúráját akarja” – mondta. Abban erősített meg Seehofer úr látogatása, hogy nem vagyunk egyedül a szerződések betartásában. De megismétlem, a német politikára nézve a mai találkozó semmit nem jelent – tette hozzá.

Soha nem értettem meg, hogy azoknak az országoknak, amelyek az EU külső határaival rendelkeznek, miért nem nyújtottunk már korábban segítséget – mondta Seehofer a balkáni, görögországi helyzettel kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón kérdéseket csak a magyar „királyi televízió”, a Reuters és két német médiavállalat munkatársai tehettek fel.

(Seehofer látogatásának előzetes német visszhangjairól itt, Orbán Viktor reggeli beszédéről pedig itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG