<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A miniszterelnök azt mondta, békehelyzetben beleférne, hogy a körülbelül 450 ezer katás kisvállalkozóból mintegy 300 ezer nem magánszemélyeknek, hanem cégeknek számláz, most nem, mivel így a nyugdíjrendszer működése kerülhet veszélybe.

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos, mai interjúja elején ismét szóba hozta a háborús inflációt. "Harcolni kell mindenért" - mondta. Két harc lesz:

  • az energiáért
  • a munkahelyekért.

Utóbbi kapcsán azt mondta, mindenki becsülje meg a munkahelyét, mert recesszió jön.

Az energiára áttérve emlékeztetett arra, hogy a háború miatt az áram ára az öt-, a gázé a hatszorosára emelkedett.

Orbán Viktor egy korábbi, még békebeli rádióinterjún. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánOrbán Viktor egy korábbi, még békebeli rádióinterjún. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő megismételte a két nappal korábbi döntéseket, amellyel energia veszélyhelyzetet hirdetett ki a kabinet, köztük a rezsicsökkentésen is változtatott.

Magyarország nehezebb helyzetben van, mint a fejlett nyugati államok, mivel míg ott a rezsi a jövedelem ötödét, hatodát viszi el, addig nálunk esetenként a harmadát, sőt a felét is.

Ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor szegénységbe taszítanánk a családokat.

A készülő újabb, immár hetedik szankciós uniós csomag kapcsán felidézte, hogy Magyaroszág mindig is ellenezte az Oroszországgal szembeni megszorító intézkedéseket. Orbán Viktor szerint le kell ülni az oroszokkal, tárgyalni és békét kötni.

A kata-kiskapukat bezártuk és nem is fogjuk újra kinyitni - tért át a miniszterelnök az utóbbi napok legforróbb, ellenzéki tüntetések sorozatát kiváltó kormánydöntésre.

Amit jónak és szükségesnek nevezte Orbán Viktor. Aki saját bevallása szerint 2012-ben azok között volt, akik támogatták ezek bevezetését. Úgy vélte, eleinte nem is volt gond, mivel a katások eleinte magánszemélyeknek számláztak, ám később ez megváltozott, már cégeknek is állítottak ki számlákat, sőt egyre több vállalat használta ezt a formát bújtatott foglalkoztatásra.

Jelenleg 450 ezer katásból nagyjából 300 ezer egy cégnek számláz.

Ami békehelyzetben a kormányfő szerint belefér, most, háború idején azonban nem. S nem a költségvetés miatt, hanem azért, mert a katások nem fizetik be a nyugdíjkasszába azt az összeget, amelyet mások befizetnek, ha nem változtatnak, akkor a nyugdíjrendszer kerülhet veszélybe.

Orbán Viktor arról is tájékoztatott, hogy ma délután írja alá azokat a rendeleteket, amelyek a háború miatt többletforrásokat biztosít a hadseregnek, több mint 2 ezer határvadászt alkalmazhatnak, s a számuk 4 ezerre emelkedhet. Ők hároméves szerződést kapnak és a készenléti rendőrség keretén belül tevékenykednek majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG