3p

Háborúról, haderőfejlesztésről, inflációról és a gyermekvédelmi törvényről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

A háború egy év után durvább és kegyetlenebb, mint bármikor – közölte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában, melyről laptársunk, az Mfor számolt be. Emlékeztetett, a két háborús fél veszteségeinek száma százezer-százezer fölött van. „A legsúlyosabb emberi tragédiák tömegei állnak elő nap mint nap” – mondta.

A kormányfő úgy látja, a nyugati vezetők „háborús lázban égnek”, ezzel szemben

a türkök, arabok, kínaiak és afrikaiak szorgalmazzák az azonnali béketárgyalásokat,

mert elsősorban az élelmiszerellátás akadozása és az infláció miatt ők is szenvednek. Orbán attól tart, hogy az asztalra kerül egy olyan javaslat, mely szerint Ukrajna szövetségesei katonákat küldenének a háborúban álló országba, ez pedig világháborút jelentene.

Orbán szerint az EU-ban egyedül Magyarország békepárti, míg a nyugatiakat gazdasági érdek, üzleti spekuláció és a háború utáni lehetőségek mozgatják.

A kormányfő úgy látja, hadsereg nem luxus és nem történelmi szokás, mert

azok az országok tudják megvédeni magukat, ahol az emberek szeretik a hazájukat,

ezért ilyen nevelésre van szükség. A hazafias nevelés mellett országvédelmi terv is kell, hogy mindenki tudja, ilyen helyzetben mit kell tennie, illetve tényleges ütőerővel rendelkező haderő is kell, amit fejleszteni szükséges, ehhez pedig modern technológia szükséges – sorolta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint modern technológia is szükséges az ütőképes haderőhöz. Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Orbán Viktor szerint modern technológia is szükséges az ütőképes haderőhöz. Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki évadnyitó rendezvényén elhangzott beszédére utalva azt mondta, Európa a francia–német tengely mentén alakult ki, az amerikaiak csak katonai módon voltak jelen. Most más a helyzet, ha az amerikaiak a háborús koalícióból kivonulnának, tűzszünet lehetne. Orbán szerint a háború győzteséről nyíltan spekulálni felelős országvezetéstől nem lenne helyes, de már most gondolkozni kell azon, mi lenne jó az országnak a háború utáni helyzetben.

Az infláció az év végére tíz százalék alá csökken, egy számjegyű lesz

– szögezte le, utalva a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett adataira, melyek a fogyasztóiár-index enyhe csökkenését mutatták.

Hogy erre a szintre milyen ütemben fog csökkenni, azt még nem tudni, de a szükséges húsz intézkedést megtették, amit az ellenzék is támogatott. Orbán Viktor hozzátette, ha az EU visszavonná a tíz szankciós csomagot, „azonnal megfeleződne az infláció”, és visszatérne a 2-3 százalékos tartományba.

A rádiós beszélgetés végén szóba került a gendertéma is, amitől azt mondta, „áthidalhatatlan szakadék van” Magyarország és Brüsszel álláspontja között, de a végén a „brüsszeli bürokratáknak” kell majd engedniük.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk, mely amerikai katonai cégek akarnak nagy üzletet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:54
Vannak köztük igazán nagyok is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG