<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Oltási helyzetről, kilátásokról, a bizalom újjáépítéséről és a költségvetésről is beszélt a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. 

Első témaként ezúttal is a járványhelyzet, pontosabban az átoltottság kérdése merült fel Orbán Viktor Kossuth Rádiónak adott interjújában. 

Az oltások tekintetében szerinte van 1,5-2 hónapnyi előnyünk az EU többi országával szemben. Az élet újraindításában is elsők vagyunk, de legalábbis nagyon elöl - mondta a miniszterelnök. Az azonban nagyon aggasztja, hogy van 3 millió ember, aki nem oltatta be magát. Ennek okát részben a magyarok sajátosságára vezette vissza. Orbán szerint a magyarok azt gondolják, hogy amint a közvetlen veszély enyhül, már túl is vagyunk az egészen. És bár most jól néznek ki a számok, kevesebben halnak meg, kevés a fertőzött, nincs nyomás a kórházakon, de a veszély nem múlt el. Ezért, aki nincs beoltva, azt meg fogja találni a vírus - mondta -, és itt felidézte a delta-variáns által Nagy-Britanniában kialakult helyzetet. (Ottani tapasztalatok szerint ez a variáns gyorsan terjed, főleg a még beoltatlan fiatalabb korosztályban. Ezért az utolsó korlátozások feloldását elhalasztották - a szerk.)

Tehát van potenciálisan 3 millió betegünk, fertőzésre váró személy Magyarországon, akit meg fog találni a vírus - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Azok, akik be vannak oltva - a mostani tudásunk szerint - az eddigi vírusvariánsokkal szemben is védettek. Ezért ismét arra kért Orbán Viktor mindenkit, hogy béküljön meg a gondolattal, hogy a vírussal szemben az oltás jelent védettséget.

Melegellenes a pedofiltörvény?

Orbán Viktor a héten elfogadott, a kritikák szerint melegellenes pedofiltörvény kapcsán azt mondta, nekik nem tűnik melegellenesnek, de ebben a kérdésben leginkább a melegek véleménye számít. Ezért érdemes elolvasniuk a törvényt és akkor két dolog fog egyből feltűnni. Egyrészt a törvény a 18 év felettiekre nem vonatkozik, csak a gyerekekre, akiket meg kell védeni. Másrészt a törvény kiinduló pontja az, hogy a gyerekek szexuális nevelése kizárólag a szülőre tartozik, ezt a feladatot semmilyen intézmény nem veheti át, mondta.

A törvény megteremti Orbán szerint annak a lehetőségét, hogy valóban a szülő döntsön ebben a kérdésben és garantálja az ehhez fűződő jogát is. Nem találkozhat majd olyan helyzettel, hogy neki van egy elképzelése a szexuális nevelésről, közben pedig például az iskolában vagy más platformokon mással találkozik a gyerek, tette hozzá.

Ha pedig betölti a 18. életévet, vagyis felnőtté válik a gyerek, akkor saját maga dönthet arról, mit és hogyan akar csinálni. Addig viszont a szülő jogait tiszteletben kell tartani, véli a kormányfő.

A törvénnyel kapcsolatban megjegyezte a miniszterelnök, hogy szerinte Brüsszel nem tud majd olyan szempontot találni, ami miatt elindíthatja a kötelezettségszegési eljárást. 

Költségvetés: nem a tartalékolás idejét éljük

Elsőként a Brüsszelből érkező törekvésre, a minimumadóra tért ki a műsorvezető, Nagy Katalin, aki arra volt kíváncsi, ez nem veszélyezteti-e a versenyképességünket. A kormányfő szerint egy ilyen törekvés mindenképp rontja azt, hiszen exportorientált ország vagyunk, ha pedig drágábban állítunk elő minőségi termékeket, azt nem fogjuk tudni eladni, ha pedig nem adjuk el, akkor kevesebb lesz a pénzünk és rosszabbul fogunk élni. Magyarország érdeke tehát az, hogy a kívülről jövő nyomásoknak ne engedjen. 

Magyarország számára az adóemelés méreg - szummázta a véleményét Orbán Viktor. 

A költségvetési hiány és államadósság kérdésében a miniszterelnök célja egyébként változatlan: ne hitelfelvevő, hanem hitelnyújtó legyen Magyarország. Tehát az lenne a jó, ha a hiány nulla lenne, vagy többletes a büdzsé, az államadósság pedig nulla közelében lenne, de ez 1-2 éven belül nem elérhető. 

"Liberális közgazdászok szerint most kell felhalmozni a tartalékokat, most kell csökkenteni az államadósságot, én ezt a véleményt azonban nem osztom" - mondta Orbán. 

Szerinte a világjárvány utáni 1-2 évet arra kell használni, hogy visszaerősödjön Magyarország, a gazdaság és a családok is. Ezért most kell visszaadni a befizetett adót, most van szükség a fiatalok adókedvezményére, a 13. havi nyugdíj visszaépítésére és így tovább. 

"Most nem a tartalékolás időszaka van, hanem a helyreigazításé."

Az interjú további részében a most következő nemzeti konzultáció fontosságára tért ki a miniszterelnök, ennek során ugyanis a következő évek gazdasági tartópilléreit illetően születhet konszenzus. Majd a migráció volt a téma, mely kapcsán korábban már megismert véleményének adott hangot a kormányfő, miszerint ott kell segíteni, ahol baj van. Az EU feladata tehát nem a migránsok befogadása és egy új élet biztosítása számukra, hanem oda kell menni, ahol baj van és ott segíteni, hogy ezek az emberek minél hamarabb vissza tudjanak térni a hazájukba. Hogy ott boldogulhassanak, ahova születtek. Orbán Viktor szerint ugyanis nem véletlenül születünk oda, ahova. Ott kell boldogulni. (Arról itt írtunk, hogy egyébként évek óta zuhan a Dél-Európát elérő migránsok száma.)

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG