<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Oltási helyzetről, kilátásokról, a bizalom újjáépítéséről és a költségvetésről is beszélt a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. 

Első témaként ezúttal is a járványhelyzet, pontosabban az átoltottság kérdése merült fel Orbán Viktor Kossuth Rádiónak adott interjújában. 

Az oltások tekintetében szerinte van 1,5-2 hónapnyi előnyünk az EU többi országával szemben. Az élet újraindításában is elsők vagyunk, de legalábbis nagyon elöl - mondta a miniszterelnök. Az azonban nagyon aggasztja, hogy van 3 millió ember, aki nem oltatta be magát. Ennek okát részben a magyarok sajátosságára vezette vissza. Orbán szerint a magyarok azt gondolják, hogy amint a közvetlen veszély enyhül, már túl is vagyunk az egészen. És bár most jól néznek ki a számok, kevesebben halnak meg, kevés a fertőzött, nincs nyomás a kórházakon, de a veszély nem múlt el. Ezért, aki nincs beoltva, azt meg fogja találni a vírus - mondta -, és itt felidézte a delta-variáns által Nagy-Britanniában kialakult helyzetet. (Ottani tapasztalatok szerint ez a variáns gyorsan terjed, főleg a még beoltatlan fiatalabb korosztályban. Ezért az utolsó korlátozások feloldását elhalasztották - a szerk.)

Tehát van potenciálisan 3 millió betegünk, fertőzésre váró személy Magyarországon, akit meg fog találni a vírus - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Azok, akik be vannak oltva - a mostani tudásunk szerint - az eddigi vírusvariánsokkal szemben is védettek. Ezért ismét arra kért Orbán Viktor mindenkit, hogy béküljön meg a gondolattal, hogy a vírussal szemben az oltás jelent védettséget.

Melegellenes a pedofiltörvény?

Orbán Viktor a héten elfogadott, a kritikák szerint melegellenes pedofiltörvény kapcsán azt mondta, nekik nem tűnik melegellenesnek, de ebben a kérdésben leginkább a melegek véleménye számít. Ezért érdemes elolvasniuk a törvényt és akkor két dolog fog egyből feltűnni. Egyrészt a törvény a 18 év felettiekre nem vonatkozik, csak a gyerekekre, akiket meg kell védeni. Másrészt a törvény kiinduló pontja az, hogy a gyerekek szexuális nevelése kizárólag a szülőre tartozik, ezt a feladatot semmilyen intézmény nem veheti át, mondta.

A törvény megteremti Orbán szerint annak a lehetőségét, hogy valóban a szülő döntsön ebben a kérdésben és garantálja az ehhez fűződő jogát is. Nem találkozhat majd olyan helyzettel, hogy neki van egy elképzelése a szexuális nevelésről, közben pedig például az iskolában vagy más platformokon mással találkozik a gyerek, tette hozzá.

Ha pedig betölti a 18. életévet, vagyis felnőtté válik a gyerek, akkor saját maga dönthet arról, mit és hogyan akar csinálni. Addig viszont a szülő jogait tiszteletben kell tartani, véli a kormányfő.

A törvénnyel kapcsolatban megjegyezte a miniszterelnök, hogy szerinte Brüsszel nem tud majd olyan szempontot találni, ami miatt elindíthatja a kötelezettségszegési eljárást. 

Költségvetés: nem a tartalékolás idejét éljük

Elsőként a Brüsszelből érkező törekvésre, a minimumadóra tért ki a műsorvezető, Nagy Katalin, aki arra volt kíváncsi, ez nem veszélyezteti-e a versenyképességünket. A kormányfő szerint egy ilyen törekvés mindenképp rontja azt, hiszen exportorientált ország vagyunk, ha pedig drágábban állítunk elő minőségi termékeket, azt nem fogjuk tudni eladni, ha pedig nem adjuk el, akkor kevesebb lesz a pénzünk és rosszabbul fogunk élni. Magyarország érdeke tehát az, hogy a kívülről jövő nyomásoknak ne engedjen. 

Magyarország számára az adóemelés méreg - szummázta a véleményét Orbán Viktor. 

A költségvetési hiány és államadósság kérdésében a miniszterelnök célja egyébként változatlan: ne hitelfelvevő, hanem hitelnyújtó legyen Magyarország. Tehát az lenne a jó, ha a hiány nulla lenne, vagy többletes a büdzsé, az államadósság pedig nulla közelében lenne, de ez 1-2 éven belül nem elérhető. 

"Liberális közgazdászok szerint most kell felhalmozni a tartalékokat, most kell csökkenteni az államadósságot, én ezt a véleményt azonban nem osztom" - mondta Orbán. 

Szerinte a világjárvány utáni 1-2 évet arra kell használni, hogy visszaerősödjön Magyarország, a gazdaság és a családok is. Ezért most kell visszaadni a befizetett adót, most van szükség a fiatalok adókedvezményére, a 13. havi nyugdíj visszaépítésére és így tovább. 

"Most nem a tartalékolás időszaka van, hanem a helyreigazításé."

Az interjú további részében a most következő nemzeti konzultáció fontosságára tért ki a miniszterelnök, ennek során ugyanis a következő évek gazdasági tartópilléreit illetően születhet konszenzus. Majd a migráció volt a téma, mely kapcsán korábban már megismert véleményének adott hangot a kormányfő, miszerint ott kell segíteni, ahol baj van. Az EU feladata tehát nem a migránsok befogadása és egy új élet biztosítása számukra, hanem oda kell menni, ahol baj van és ott segíteni, hogy ezek az emberek minél hamarabb vissza tudjanak térni a hazájukba. Hogy ott boldogulhassanak, ahova születtek. Orbán Viktor szerint ugyanis nem véletlenül születünk oda, ahova. Ott kell boldogulni. (Arról itt írtunk, hogy egyébként évek óta zuhan a Dél-Európát elérő migránsok száma.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos