BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. július 29. 13:00

Az Európai Néppártnak egy szava sem volt ahhoz, hogy Orbán Viktor „lerombolta a Magyar Tudományos Akadémiát” – legalábbis ezt írta Jan-Werner Müller, a Princetoni Egyetem oktatója a Süddeutsche Zeitungban. A szerző szerint az EU-ban nincs politikai akarat a magyar és a lengyel kormánnyal szembeni fellépésre, és eddig Ursula von der Leyen is toleránsnak mutatkozik velük szemben. A magyar kormányfő tusványosi beszéde a német lapokat nagyrészt hidegen hagyta.

Orbán Viktor a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. MTI/Koszticsák Szilárd

Hosszú írást közölt a Süddeutsche Zeitung a többi közt arról, mit jelenthet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke az EU-val konfliktusban álló országok, elsősorban Magyarország és Lengyelország számára.

A szerző, az amerikai Princetoni Egyetemen tanító Jan-Werner Müller kiemeli: az EU-ban hiányzik a politikai akarat az olyan kormányokkal szembeni fellépésre, amelyek károsítják országuk demokráciáját, és ez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének megválasztásánál is megmutatkozott.

Senki sem tökéletes

Müller utal arra, hogy Ursula von der Leyen „laza-toleráns álláspontot” képvisel uniós ügyekben. Múlt héten például a jogállamisággal kapcsolatos problémákra egy lapinterjúban azt mondta: a cél a jog uralma, de „senki sem tökéletes”, és főleg a magukat olykor mellőzöttnek érző kelet-európai népek iránt kellene megértést tanúsítani.

A szerző emlékeztet: a Fidesz és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság egyaránt azzal büszkélkedik, hogy ők segítették hozzá von der Leyent a megválasztásához szükséges vékonyka többséghez. Ezek után az új elnök minden döntésénél felmerül majd a gyanú, hogy túlzottan is megértő ezekkel az államokkal szemben.

Hallgat a Néppárt

A politikai akarat hiányával kapcsolatban Müller megjegyzi azt is: bár Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) korábbi csúcsjelöltje a "Macron-Orbán tengely" áldozataként állította be magát – Webert nem kis részben azért nem választották meg az Európai Bizottság elnökének, mert a francia elnök és a magyar miniszterelnök is ellene fordult –, valójában évekig elnéző volt Orbán Viktorral szemben, és ezzel döntő mértékben hozzájárult ahhoz, hogy „Budapesten egy puha autokráciát lehetett felépíteni.”

Az elmúlt hónapokban pedig az EPP szó nélkül hagyta – írja Müller –, hogy „Orbán lerombolta a birodalmában még megmaradt néhány független intézmény egyikét, a Magyar Tudományos Akadémiát.”

Súlyos konfliktusok

A szerző végül figyelmeztet:  az EU nem hagyhatja, hogy szisztematikus módon megpróbálják lerombolni az igazságszolgáltatás függetlenségét, manipulálni próbálják a választást, és gyengíteni próbálják a médiapluralizmust:

Itt nem provinciális problémácskákról vagy az alulfejlettség jeleiről van szó (...), hanem alapvető politikai konfliktusokról, amelyek előidézői az EU lényegét veszik célba.

Demokrácia igen,  liberalizmus nem

A magyar kormányfő hétvégi beszéde Tusványoson ugyanakkor nem vert nagy hullámokat a német sajtóban – nem találtunk olyan jelentős lapot, amely online kiadásában beszámolt volna az eseményről.

A DPA német hírügynökség tudósításában azt emelte ki, hogy a magyar miniszterelnök ismét visszautasította a liberalizmust, és kiállt az illiberális demokrácia mellett.

Demokrácia igen, liberalizmus nem

- idézte Orbán Viktort a hírügynökség. A beszámoló szerint a kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon kereszténydemokrácia jött létre, és azt tervezi, hogy a következő 15 évben bevezeti a „keresztény szabadságot”.

Antiliberális vezető

A tusványosi beszédből a Financial Times azt emelte ki, hogy Orbán Viktor szerint két gazdaságélénkítő csomagra lehet szükség a következő évben. A magyar miniszterelnök szerint az EU fiskális politikája vergődik, és nehéz idők jönnek, írta a brit gazdasági lap.

Az FT a beszéd politikai vonatkozásaival kapcsolatban végül idézte Csáky Zselykét, a Freedom House kutatóját, aki szerint Orbán Viktor világossá tette, hogy továbbra is „az antiliberális csoport” ideológiai vezetője szeretne lenni Európában.

A magyar miniszterelnök egyébként augusztus elsején tárgyal majd Ursula von der Leyennel Brüsszelben.

Videókommentárunk Ursula von der Leyen megválasztásáról és arról, hogy mit jelenthet az új elnök az Orbán-kormánynak:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
Makro / Külgazdaság Várják is az olasz vezetők az ország újranyitását meg nem is
MTI | 2020. május 31. 14:00
Egy északi tartományi vezető szerint szép jelzés, hogy a járványtól megkímélt déli régiókkal egyszerre nyitják meg a durván megtizedelt északi régiót. Egy déli vezető szerint meg érthetetlen az egész.
Makro / Külgazdaság Már több mint 6 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. május 31. 07:53
A halálos áldozatoké már csaknem 370 ezer, közel 2 és félmillióan viszont kigyógyultak a betegségből.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
hírlevél