<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszterelnök szerint a járvány elleni védekezést az ellenzéki pártok nem csak nálunk kritizálják a kormány munkáját. Magyar sajátosság, hogy az itteni baloldal nem csak a kormányt támadja Orbán Viktor szerint, hanem az egészségügyben dolgozókat is.

Figyelni kell az omikronra

Az omikron egy új kihívás, kezdte pénteki nyilatkozatát Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Mint mondta, eddig az új vírusvariánsok nagyobb veszélyt jelentettek, most némi változás van ebben. Rossz hír, hogy az omikron szélsebesen terjed, jó hír azonban, hogy kevésbé súlyos egészségügyi következményei vannak. Utóbbi ellenére kiemelt figyelmet érdemel a mutáció, hiszen az esetszámok nagyon megnőttek.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy megszűnik, az oltatlanok védettségi igazolványa, így ez a dokumentum innentől kezdve oltási igazolvány lesz. A karanténszabályok is változnak az omikron miatt, a korábbi 10 nap helyett 7 napra csökken ez az idő, a változások érintik az iskolásokat is, mondta a miniszterelnök. Arra a korábban már többször jelzett lehetőségre is emlékeztetett, hogy januárban minden csütörtökön és pénteken, továbbá szombaton regisztráció nélkül is lehet oltásokhoz jutni.

Nem tiszteli a baloldal az egészségügyet

Orbán Viktor elmondta, hogy a baloldal Európa szerte támadja a védekezési mechanizmusokat. Ezt teszi a magyar ellenzék is, ugyanakkor szerinte, amit a magyar baloldal mond, az sérti az egészségügyben dolgozókat, akik erőn felül teljesítve dolgoznak. Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy az oltás jól meg van szervezve, és legyünk büszkék a vírus elleni védekezésre. Az egészségügyben dolgozók, a katonák és a rendőrök is sokat tesznek a járvány ellen.

Szóba került a keleti oltások kérdése is. A miniszterelnök azt mondta, hogy a kínai vakcina kapcsán felesleges a vita, hiszen ezeket a WHO jóváhagyta, így az ő döntésüket kár megkérdőjelezni. Szerinte mély szakmai kérdés az oltások kérdése, amelyben megjelennek az üzleti érdekek is, ami eltérítheti a szakmai vitát.

Merre is megy Magyarország?

A miniszterelnök némi filozófiai fejtegetésbe is kezdett a kormány választási jelmondata, a „Magyarország előre megy, nem hátra kapcsán”. Természetesen nem feledkezett meg ennek során a baloldal ostorozásáról sem. Felemlegette, hogy az európai értelemben az adókulcsok nagyon kedvezően alakultak, a gazdasági növekedés dinamikus, a munkanélküliség alacsony. A nyugdíjakat, a minimálbért sem fogja szerinte a baloldal növelni.

Az élelmiszerek árstopja kapcsán sem feledkezett meg az ellenzék kritikájáról. Szerinte az emberek érdeke, hogy az ár- és kamatstopok megszülessenek. A kormány nem áll széttett kézzel, hanem aktívan cselekszik, ez nem tetszik az ellenzéknek. A kormányfő ütötte a vasat abban a kérdésben is, hogy szerinte a baloldal programjának része az egészségügy privatizációja, ezzel szemben az általa vezetett kabinet célja, hogy közegészségügyi rendszer legyen, ne pedig magánegészségügy. Azt ugyanakkor Orbán Viktor is elismerte, hogy az egészségügy rendszerén folyamatosan kell javítani, számos kórházat fel kell újítani és tovább kell fejleszteni az ott dolgozók bérét. Szerinte a magánegészségügy a gazdagoknak kedvez. Sajnos itthon még mindig sok a kispénzű ember, akik kimaradnának az egészségügyi ellátásból, ha megszűnne a közegészségügy.

Brüsszel megint hátba szúrja a magyarokat

Örökzöld témaként felmerült a migráció kérdése is. Orbán Viktor szerint közel háromszorosára nőtt 2020-ról 21-re az illegális határátlépők száma. A határvédelmet teljesítők szerinte óriási munkát végeznek, ami elismerést érdemel. Az idei év számai is azt mutatják, hogy a migráció továbbra is komoly veszélyt jelent.

Orbán Viktor megdöbbenéssel mondta el, hogy az állandó fenyegetés ellenére Brüsszel mit képvisel. Felidézte az EU belügyi biztosának minapi nyilatkozatát, aki azt hangsúlyozta, hogy a járvány utáni újjáépítésben a migránsoknak komoly szerepe lehet. Orbán Viktor szerint azonban ebből Magyarország nem kér, a magyar polgárok nem kérnek, Brüsszel így újra hátba támadja az országunkat.

Szerinte óriási kulturális különbséget jelent, hogy Nyugat-Európában számos ország vállalja fel, hogy ők bevándorlóország. A közép-európai államok, így Magyarország sem kér ebből. Orbán Viktor szerint mi azt szeretnénk, hogy ne migránsok, hanem a következő magyar nemzedék vegye át az országot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló