<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár az omikron soha nem látott csúcsokra lökte az új koronavírus-fertőzöttek számát sok európai országban, a kórházban kezeltek és az áldozatok száma stagnált vagy csak relatív kis mértékben emelkedett – derül ki körképünkből. A britek már túl is vannak a csúcson, és hamarosan feloldják a megmaradt korlátozásokat. Az óvatosság persze továbbra is ajánlott, ugyanakkor paradigmaváltás jöhet a válságkezelésben: a koronavírus a jövőben egy lehet a többi vírus közül.   

Napok óta csúcsokat dönt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon: szerdán csaknem 15 ezer, csütörtökön pedig már 15,5 ezer új fertőzöttről érkezett jelentés – mindkét érték rekord a járvány csaknem kétéves történetében.

A megugrás az omikron  számlájára írható: itthon ma már ez a vírusvariáns okozza a fertőzések 87 százalékát.

A kórházban kezeltek száma ugyanakkor szerencsére nem emelkedik: ez a mutató a decemberi eleji 7500 körüli csúcsértékekről 2600 körülre csökkent január közepére, és azóta is ezen a szinten a stagnál.

A napi elhunytak száma a december eleji 200 feletti szintekről január közepére 70 alá csökkent, azóta enyhén emelkedik – az elmúlt egy hétben (január 19-ig bezárólag) átlagosan 86-an hunytak el naponta.

De mi várható a közeljövőben itthon? Mit mutatnak más európai országok példái? Igazolják-e azt a dél-afrikai tapasztalatot (itt jegyezték fel elsőként az omikront), miszerint az új mutáns sokkal fertőzőbb ugyan a korábbi verzióknál, de jóval kevésbé okoz súlyos, akár halálos megbetegedést?

Járókelő Londonban 2022. január 20-án. Nagy-Britannia túl van az omikron-csúcson, hamarosan sehol sem lesz kötelező maszkot hordani. EPA/ANDY RAIN   Járókelő Londonban 2022. január 20-án. Nagy-Britannia túl van az omikron-csúcson, hamarosan sehol sem lesz kötelező maszkot hordani. EPA/ANDY RAIN

Egyesült Királyság

A szigetországban január elején már tetőzött az omikron hullám – akkor napi 150 ezer esetet regisztráltak, háromszor többet a korábbi csúcsnál –, azóta meredek csökkenés tapasztalható.

A kórházban kezelt Covid-betegek száma január közepén tetőzött

akkor csaknem 20 ezer embert kezeltek kórházban. Ez azonban még mindig „csak” fele az egy évvel ezelőtti csúcsnak, amikor mintegy 39 ezren szorultak kórházi ellátásra.

Az elmúlt napokban már ez a mutató is mérséklődésnek indult.

A súlyos állapotú (lélegeztetőgépre szoruló) betegek számán nem látszott meg az omikron-csúcs: november eleje óta stagnált, illetve csökkent ez a mutató.  

A halálos áldozatok száma december vége és január közepe között növekedett, de még így is messze elmaradt a korábbi csúcsértékektől. Az elmúlt napokban pedig ez a szám is csökkenni kezdett.   

A koronavírusos halálesetek napi száma az Egyesült Királyságban. (Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma az Egyesült Királyságban. (Forrás: Our World In Data)

Vagy ahogy a Reuters összegezte:

Míg az esetszám csúcsokat döntött, a kórházban kezeltek és a halálos áldozatok száma nem nőtt ilyen mértékben, részben a harmadik oltások terjedésének és annak köszönhetően, hogy ez a vírusvariáns kevésbé okoz súlyos betegséget (a korábbiakhoz képest).

Mindennek köszönhetően Boris Johnson január végi hatállyal már be is jelentette a megmaradt korlátozások feloldását: már sehol sem lesz kötelező a maszk és a védettségi  igazolvány, valamint nem kérik az otthoni munkavégzést sem. A brit kormányfő egyébként az omikron hullám idején sem rendelt el karantént.

Németország

Németországban december vége óta meredeken, soha nem látott csúcsokra emelkedett a fertőzöttek száma: az elmúlt hét napban átlagosan több mint 80 ezer fertőzöttet regisztráltak naponta. Az omikron a fertőzések mintegy háromnegyedéért felelős. A kórházban kezeltek száma január első felében stagnált, az elmúlt egy hétben pedig enyhén emelkedett.

Az intenzív osztályokon kezelt betegek száma ugyanakkor december közepe óta továbbra is meredeken csökken, és ugyancsak mérséklődött, illetve stagnált a napi elhunytak száma.

A koronavírusos halálesetek napi száma Németországban. (Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Németországban. (Forrás: Our World In Data)

 

Ausztria

Nyugati szomszédunkban, amelyet Orbán Viktor anno még Magyarország laboratóriumának nevezett arra utalva, hogy az ottani tapasztalatokat fokozottan figyeli majd a magyar kormány a Covid-elleni küzdelem során, szintén csúcsokat dönt a fertőzöttek száma: az elmúlt egy hétben mintegy 18 ezer esetet regisztráltak naponta.

Az esetszám december vége óta emelkedik meredeken, azaz ott mintegy két héttel korábban kezdődött a hullám, mint itthon. A fertőzések már csaknem 100 százalékát az omikron okozza.   

A kórházban kezelt Covid-betegek száma január közepe óta növekszik – 650 körüli értékekről 850 fölé –, de jóval elmarad a korábbi több ezres csúcsoktól.

2020 november végén például csaknem 4 ezer pácienst ápoltak kórházban.

Jó hír , hogy az intenzív osztályok jelen állás szerint itt sem érzik meg az omikron hullámot: az ott ápolt betegek száma december első fele óta folyamatosan mérséklődik. A Coviddal-összefügésben elhunytak száma szintén jelentősen csökkent december közepe óta, az elmúlt egy hétben pedig 10 körül stagnált napi szinten.

A koronavírusos halálesetek napi száma Ausztriában. (Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Ausztriában. (Forrás: Our World In Data)

Spanyolországban és Olaszországban a fertőzöttek száma szintén sokszorosa a korábbi csúcsoknak, de az áldozatok száma csak relatív kis mértékben emelkedik. A különutas, mindvégig karanténmentes Svédországban pedig ősszel elmaradt az újabb hullám az áldozatok számát tekintve, és az elmúlt hetekben is csak relatív enyhe emelkedés következett be.

Tehát akkor?

Összegezve: az említett országokban mindenhol a korábbi csúcsértékek többszörösére nőtt az új koronavírus-fertőzések száma az omikron miatt.

Ez azonban – köszönhetően az átoltottságnak és annak, hogy ez a variáns kevésbé okoz súlyos megbetegedést a korábbi variánsoknál – csak relatív kis mértékben növelte (ha növelte) a kórházban kezeltek és az áldozatok számát jelen állás szerint:

a korábbi csúcsértékek szerencsére továbbra is messze vannak.

Tegyük persze hozzá, az óvatosság és a járványügyi szabályok betartása továbbra is ajánlott, főként a veszélyeztetett csoportba tartozók számára. Ugyanakkor a fenti okok miatt, valamint az élet zökkenőmentes fenntartása érdekében

egyre több ország (például Spanyolország, Nagy-Britannia és részben Németország) készül fordulatra a válságkezelésben

– Spanyolország például az ötödik hullám után már csak influenzaként kezelné a Covidot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló