<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Svédország karanténmentes maradt a koronavírus-járvány alatt, mégsem ugrott meg a teljes halálozási mutatója egy friss statisztika szerint. A Covid-halálesetek száma lakosságszámra vetítve ugyan magasabb a többi skandináv államénál, de elmarad az uniós átlagtól. Ráadásul a svédek normális keretek között tartották fenn az életet, ami jót tesz a társadalomnak és a gazdaságnak.

Elgondolkodtató statisztikát osztott meg Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos Svédországról Facebook-oldalán a közelmúltban.

Átlag alatti halálozás

Eszerint ugyanis a skandináv államban, amelyet előszeretettel állít pellengérre a mainstream média különutas Covid-járványkezelése miatt,

nem dobta meg a halálozást a járvány. Sőt, a legutóbbi két évben átlag alatti mutatókat jegyeztek fel az elmúlt bő másfél évtizedhez képest.

Az élet megy tovább: járókelők a Drottninggatan bevásárlóutcában Stockholm belvárosában. (Korábbi felvétel. EPA/Fredrik Sandberg/TT)Az élet megy tovább: járókelők a Drottninggatan bevásárlóutcában Stockholm belvárosában. (Korábbi felvétel. EPA/Fredrik Sandberg/TT)

A statisztikából, amelynek forrásaként egy nemzetközi tudományos adatbázis (Human Mortality Database) és a Svéd Statisztikai Hivatal (SCB) van feltüntetve, kiderül: 2020-ban, tehát a koronavírus-járvány első és második hullámának évében 889 haláleset jutott 100 ezer lakosra Svédországban, minden halálesetet figyelembe véve.

Ez több ugyan, mint 2019-ben, de hosszabb távon elmarad az átlagtól: az elmúlt 17 év közül 10-ben ennél magasabb értéket regisztráltak.

A svédeket szerencsére a járvány tavalyi hulláma sem tizedelte meg, sőt: 2021-ben a 100 ezer lakosra jutó halálozás 823-ra csökkent – ez a második legalacsonyabb érték 2015 óta. A részletes adatok itt láthatók:

(Forrás: Dr. Letoha Tamás/Facebook) (Forrás: Dr. Letoha Tamás/Facebook)

Nem kell szégyenkezniük a svédeknek a Covidhoz kötött halálozások számát tekintve sem:

míg a különböző fokú karantént alkalmazó többi uniós országban átlagosan 203-an vesztették életüket koronavírussal összefügésben 100 ezer lakosra vetítve, addig a karanténmentes Svédországban 148-an

– derül ki a Financial Times adatbázisából.

A svédeknél lényegesen rosszabb adatot produkált például az Egyesült Királyság (223) és az Egyesült Államok (249), nem is beszélve Magyarországról: itthon csaknem 3-szor annyian (405-en) hunytak el Coviddal összefüggésben lakosságarányosan, mint a skandináv államban.

A koronavírusos halálesetek száma 100 ezer lakosra vetítve. (Forrás: Financial Times)A koronavírusos halálesetek száma 100 ezer lakosra vetítve. (Forrás: Financial Times)

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a többi skandináv ország lényegesen jobban áll Svédországnál:

a norvégoknál 24-en, a finneknél 29-en, a dánoknál pedig 57-en vesztették életüket Coviddal összefüggésben a hivatalos adatok szerint.

Svédországban „egyébként” elmaradt a negyedik hullám: a napi áldozatok száma tavaly tavasz óta relatív alacsony szinten maradt.

A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban az elmúlt egy évben. (Forrás: Our World In Data) A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban az elmúlt egy évben. (Forrás: Our World In Data)

Eddig összesen mintegy 15 ezren hunytak el a koronavírussal összefüggésben, a fertőzöttek hivatalos száma csaknem 1,4 millió. A lakosság több mint 70 százaléka van teljeskörűen beoltva Covid ellen.

Hiszti helyett holisztika

A különutas svéd modellel lapunk rendszeresen foglalkozott az elmúlt két évben. A svéd kormány

az emberek egyéni felelősség-vállalására alapozva nem vezetett be karantént, és uniós viszonylatban csupán enyhe korlátozásokkal élt, hogy csökkentse a gazdasági és társadalmi károkat, és normális keretek között tudja fenntartani az életet.     

Ami a gazdaságot illeti, míg az EU egészében 6,1, Svédországban csak 2,8 százalékkal csökkent a GDP 2020-ban. Annak pedig például szintén egyértelműen pozitív hatása van, hogy a 16 év alattiak számára végig nyitva maradtak az iskolák, és nem zártak be például az éttermek sem.  

Svédország tehát holisztikus szemléletet alkalmazott ahelyett, hogy csak az aktuális járványadatokra koncentrált volna. Anders Tegnell, a svéd járványkezelés atyja továbbra is úgy látja, hogy helyesen jártak el.         

A modellel itt foglalkoztunk részletesen:

Egy helyi magyarral készült korábbi interjúnkat itt olvashatják:

Korábbi jegyzetünk a témában pedig itt érhető el:          

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló