<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A karanténmentes Svédországban a lakosságszámhoz mérten kevesebben haltak meg Covidban, mint az EU-ban vagy itthon, de többen, mint más skandináv országokban. A svédek ugyanakkor holisztikusan kezelik a kérdést: szerintük a karantén hiánya gazdaságilag és társadalmilag megtérül. Az iskolák végig nyitva tartottak, a GDP kisebbet zuhant az uniós átlagnál. Egy helyi magyar, Gonda Zsuzsanna lapunknak azt mondta: korlátozások ott is vannak, de a szabad élet fennmaradt.

Enyhén szólva is megosztotta a világot az az alternatív modell, amelyet Svédország követett az elmúlt bő egy évben – Európában szinte egyedüli államként – a koronavírus elleni küzdelem jegyében.  

Külön utakon

A svédek az emberek felelősség-vállalására alapozva nem vezettek be karantént, és így próbálták enyhíteni a társadalmi-gazdasági károkat – tehát a járvány és a járványkezelés összhatását figyelembe véve alakították ki stratégiájukat.

A svéd utat a mainstream politika és média fejcsóválva fogadta, mivel az szembement az általános válságkezelési modellel, 

és ezáltal amúgy kényelmetlen kérdések sorával szembesítette a mainstream döntéshozókat. 

De igazuk volt-e a kétkedőknek? Mennyit változott a svéd modell 2020 tavasza óta? Sikeres vagy sikertelen a különutas válságkezelés, és milyen most az élet Svédországban? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a statisztikák és helyi kontaktunk segítségével.

Tartják a távolságot: Covid elleni oltásra várakozók a Stockholmsmassan kulturális központ épülete előtt a svéd fővárosban 2021. április 8-án. EPA/FREDRIK SANDBERTartják a távolságot: Covid elleni oltásra várakozók a Stockholmsmassan kulturális központ épülete előtt a svéd fővárosban 2021. április 8-án. EPA/FREDRIK SANDBER

Van harmadik hullám. Mindig elmondják, hogy tarts távolságot, maradj otthon, ha beteg vagy, meg azt is, hogy nagy a nyomás az egészségügyön. De közel sem annyira drámai a helyzet, mint Magyarországon

- mondja Gonda Zsuzsanna magyar újságíró, aki kilenc éve Stockholm egyik külvárosában él családjával.

Ezt mutatják a számok is. A regisztrált koronavírus-fertőzések napi számát tekintve az első és második hullám nagyobb volt Svédországban, a harmadik hullám viszont Magyarországot sújtotta jobban:

A diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Svédországban és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Svédországban és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Bár két, egymástól távoli országról van szó, járványgörbéjük hasonló: a fertőzési hullámokat egyik sem tudta elkerülni, „csak” az intenzitás különböző. (A fertőzöttek hivatalos száma ugyanakkor függ a tesztek számától is – a szerk.)

Kevesebb súlyos beteg, kevesebb áldozat

Az igazán nagy különbségek nem is a fertőzések, hanem a súlyos esetek számában vannak.

Magyarországon a második és a harmadik hullám idején is nagyságrendekkel több Covid-beteg került kórházba, mint a 10,4 milliós lélekszámú, tehát velünk egy „súlycsoportban” lévő Svédországban.

Kórházban ápolt koronavírusos betegek száma Svédországban és Magyarországon.  (Forrás: Our World in Data)Kórházban ápolt koronavírusos betegek száma Svédországban és Magyarországon. (Forrás: Our World in Data)

Míg a harmadik hullám csúcsán itthon 12,5 ezren szorultak kórházi kezelésre, Svédországban alig több mint 2 ezren.

Igaz, a járvány az ottani egészségügyet is megterheli. Több régió kórházaiban halasztani kellett a halasztható ellátásokat, egyes régiókban pedig „krízis üzemmódra” kapcsoltak az egészségügyi intézmények: az intenzív osztályokon dolgozóknak például 12 órás műszakokat kell vállalniuk.

Ezzel együtt tény, hogy

Svédországban nem csak a kórházi ellátásra szoruló Covid-betegek, hanem a Covid-halottak száma is jóval alacsonyabb, mint itthon.

Ott 13,9 ezer koronavírusos áldozatot jegyeztek fel eddig, nálunk 26,2 ezret. Ott 135 haláleset jut 100 ezer lakosra, nálunk 264. (A Financial Times adatbázisa szerint Magyarországnál rosszabb mutatója globálisan csak Csehországnak van: 269 áldozat/100 ezer fő.)     

A halálozásokat tekintve a svédeknél már a második hullám is jóval enyhébb volt, mint itthon, a harmadik hullám esetében pedig kirívó a különbség. Míg a magyar görbe kilőtt, a svéd nagyjából szinten maradt:

A koronavírusos halálesetek napi száma Svédországban és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Svédországban és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Ez persze összefügg az általános egészségügyi állapottal is: a svédek születéskor várható élettartama 82,8, a magyaroké 76,9 év.

A svéd halálozási ráta (135 Covid-haláleset/100 ezer lakos) alacsonyabb, mint számos, kemény karantént alkalmazó országé: Belgiumban 208, Olaszországban 196, Nagy-Britanniában 191, Spanyolországban 164, Franciaországban 152, az Európai Unió egészében pedig 150 koronavírusos elhunyt jut 100 ezer lakosra.

A többi skandináv országhoz képest viszont sokkal rosszabbul áll Svédország: Norvégiában 14, Finnországban 16, Dániában 42 Covid-halálesetet jegyeztek fel 100 ezer főre vetítve. (A Covid-halálozások könyvelése országonként némileg eltérhet– a szerk.)    

Megvédett szabadság 

De zavarja-e a svédeket, hogy náluk jóval több az áldozat a szomszédokhoz képest?

A svéd nem az a háborgó fajta. Senkitől nem hallottam ezt az összehasonlítást itt

- mondja Gonda Zsuzsanna. Egy idén tavaszi felmérés szerint 43 százalékuk bízik az ottani válságkezelésben, és jóval kevesebben (30 százalék) bizalmatlanok.

Moss kezet! Anders Tegnell, a svéd modell atyja figyel egy stockholmi étteremben. (Fotó: Gonda Zsuzsanna)Moss kezet! Anders Tegnell, a svéd modell atyja figyel egy stockholmi étteremben. (Fotó: Gonda Zsuzsanna)

Úgy tűnik, hogy a társadalom bevállalta a régiós szinten magas, főleg az időseket sújtó halálozást – a svéd hatóságok maguk is elismerték, hogy nem tudták megvédeni az idősotthonok lakóit – cserében azért, hogy fenntartsák az életet, és ezáltal csökkentsék a járványkezelés okozta károkat.

Itt az emberek nagyon nem akartak lezárást. Amikor kinyitották a középiskolákat, nagy volt az öröm. Sokan aggódtak például amiatt, hogy a fiataloknak árt az otthonülés, kevesebbet sportolnak, és ez egész életükre kihathat

- véli Gonda Zsuzsanna.

Ősztől a svédek is bevezettek több szigorítást, amelyek egy része jelenleg is érvényben van.  

A fürdők, mozik, egyes múzeumok, könyvtárak zárva voltak, utóbbiak most nyitottak ki. Korlátozzák azt is, hány vásárló lehet egyszerre egy üzletben. Maszkviselés a tömegközlekedésben jellemző, reggel és délután. Távolságtartás is van. Szerintem ez marad is, passzol a svédekhez

- mondja a stockholmi magyar újságíró.

Az éttermeket ugyanakkor nem zárták be, és a 16 év alattiak számára végig nyitva maradtak az iskolák, valamint az óvodák is.

Korlátozások voltak, vannak. Ugyanakkor a karanténmentes, szabad élet fennmaradt

- véli Gonda Zsuzsanna.

Tehát akkor?

Mérleget egyelőre nem lehet vonni, hiszen a járvány és a járványkezelés számos következménye csak évek múltán derül ki.

Ami a gazdaságot illeti, míg az EU egészében 6,1, Svédországban csak 2,8 százalékkal csökkent tavaly a GDP.  

A társadalmi hatásokat nehéz számszerűsíteni, de az nyilvánvaló, hogy a  a szabadabb élet és az alacsonyabb stressz-szint mindenkinek jót tesz.

Pozitívum, hogy nyitva tudjuk tartani az iskolákat, ami nagyon fontos a gyerekek egészsége szempontjából. Pozitívum, hogy munkában tudunk tartani nagyon sok embert, hiszen az állás elvesztése szintén nagyon veszélyes az egészségre

- mondta tavaly Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője, a svéd modell atyja arra utalva, hogy más államoknál jóval holisztikusabban kezelik válságot.

Gonda Zsuzsanna szerint a Covid már csak a hírekben téma, az utcán nem – az élet megy tovább.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG