<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Spanyolország Európa egyik legszigorúbb karanténját alkalmazta a koronavírus-járvány kezdetén, most viszont alapvető fordulatra készül: az ötödik hullám után már csak influenzaként kezelné a Covidot. Emögött a rekordmagas átoltottság és a járvány veszélyességének csökkenése mellett gyakorlati okok állnak: az állandó karanténok például megbéníthatják a munkavégzést.

(Az előző részt a járványkezelési fordulatról itt olvashatják.)

A dél-európai államot 2020 tavaszán az elsők között kapta telibe a koronavírus-járvány Európában. Sokáig dobogós volt a halálozási „toplistán”, és a kontinens egyik legszigorúbb karanténját vezette be kijárási korlátozásokkal, valamint az üzletek és az iskolák bezárásával.

Túl a nehezén

Ezzel ugyanakkor át is vészelte a legnehezebb időszakot:

a második (2020 őszén) és a harmadik hullám (2021 elején) már jóval kisebb volt az elsőnél az áldozatok számát tekintve, a negyedik (2021 augusztus-szeptember) és a jelenleg is zajló ötödik hullám pedig egyenesen eltörpül mellette.

Ezzel párhuzamosan a szigorítások is enyhültek: az iskolákat például végig nyitva tartották az elmúlt másfél évben.

Rekordmértékű átoltottság: Covid elleni vakcinára várakozók sora Barcelonában 2021. december 23-án. EPA/Alejandro GarciaRekordmértékű átoltottság: Covid elleni vakcinára várakozók sora Barcelonában 2021. december 23-án. EPA/Alejandro Garcia

Spanyolországban összesen mintegy 90 ezren vesztették életüket a Coviddal összefüggésben – ez már csak a nyolcadik legmagasabb érték Európában Oroszország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország, Németország, Ukrajna és Lengyelország mögött a Johns Hopkins Intézet adatbázisa szerint.

A 100 ezer jutó áldozatok száma

Spanyolországban 191, ami jobb az uniós átlagnál (207), és nagyságrendekkel jobb a magyar adatnál (411) a Financial Times kimutatása szerint.

A különbség még akkor is szembetűnő, ha a statisztikák némileg torzíthatnak az esetlegesen eltérő felderítettség és a kritériumok esetleges különbözősége (ki számít Covid-halottnak) miatt.

A javuló tendenciákat jelzi az alábbi grafikon is, amely a napi áldozatok számát mutatja a járvány kezdetétől mostanáig:

A koronavírusos halálesetek napi száma Spanyolországban a járvány kezdete óta. (Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Spanyolországban a járvány kezdete óta. (Forrás: Our World In Data)

Mindezek után már nem meglepő, hogy a spanyol kormány hamarosan lezárná a Covid-korszakot, és alapvetően változtatna a válságkezelésén – erre utalt a héten Pedro Sanchez egy rádióinterjúban.

A spanyol miniszterelnök szerint „fokozatosan” vezetnének be „más paramétereket”.

Az eddigi pandémiából egy endémikus betegség irányába haladunk                

- tette hozzá.

Az endémia egy fertőző betegség megszokott előfordulása egy meghatározott területen: már nem az egész társadalmat érinti a vírus, csupán lokálisan jelenik meg. Ez a helyzet akkor állna elő, ha sok ember szerez védettséget oltással vagy megfertőződéssel.

Mint egy influenza

Tehát a spanyol kormány az ötödik hullám után úgy kezelné a koronavírust, mint az influenzát a Die Welt szerint. Már nem törekednek majd arra, hogy minden fertőzöttet diagnosztizáljanak, kivizsgáljanak és kövessenek, hanem egy megelőző rendszerrel kontrollálnák a járványt.

A Covid, azon fertőzöttek számára, akiknek nincs komoly tünete, egy lesz a betegségek közül, teszt, jelentési kötelezettség, karantén és a kapcsolatok korlátozása nélkül.

A járványról már nem készülnének országos adatok, hanem kiválasztott kórházak és egészségügyi központok adatai alapján alkotnának róla képet – csakúgy, mint az influenzánál.

A spanyol szakhatóságok már 2020 nyarától dolgoznak egy ilyen stratégián, tizenhét spanyol régió közül ötben pedig már próbaprojektek is zajlanak az El País szerint.

Sanchez szeretne európai szinten is vitát nyitni a paradigmaváltásról: Carolina Darias egészségügyi miniszter már jelezte is ezt több uniós kollégájának.

De miért?

A fordulat hátterében több ok is állhat. Egyrészt Spanyolországban nagyon magas az átoltottság – a 12 év felettiek több mint 90 százaléka már  felvette a Covid elleni vakcinát –, ami legalább részleges védettséget biztosít számukra. Másrészt az omikron az eddigi tapasztalatok szerint fertőzőbb ugyan a korábbi mutánsoknál, de kisebb arányban okoz súlyos megbetegedést. (Ezt támasztja alá például Dél-Afrika, Nagy-Britannia és Japán példája is.)

Harmadrészt gyakorlati okok is meghúzódhatnak a fordulat mögött: bár az omikron kevésbé veszélyes – a spanyolországi intenzívosztályok telítettsége jelenleg elmarad a korábbi csúcsértékektől –, gyors terjedése miatt nagyon sokan kerülnek karanténba.Ez pedig

megbéníthat egyes cégeket, szakmákat: egész irodákat kell teljesen bezárni, néhány térségben már nincs elég postás, és félő, hogy a rendőrségnél és a tűzoltóságnál is emberhiány lesz.

Emiatt a spanyol kormány 7-ről 10 napra rövidítette le a karantén-kötelezettséget, a fertőzöttek tünetmentes kontaktszemélyeinek pedig már nem kell teszteltetniük magukat.              

Szakértők egy része ugyanakkor szerencsétlennek tartja a vita időzítését az új járványkezelésről, tekintettel az omikron okozta fertőzéshullámra és a Covid-halálesetek számának újbóli emelkedésére.   

Nem szabad banalizálnunk a pandémiát

-mondta Lorenzo Armenteros, egy orvosokat tömörítő spanyolországi szervezet, az SEMG szóvivője.

Mások is válthatnak  

Ezzel együtt tény, hogy már nem csak a spanyoloknál merül fel az irányváltás, hanem például Németországban is. Míg eddig a fertőzés elkerülése volt a fő cél, a jövőben a hatóságok engedhetik az oltottak átfertőződését. Christian Drosten, Németország egyik legismertebb és legbefolyásosabb virológusa a spanyol kormányfőhöz hasonlóan szintén úgy véli, hogy a Covid-járványnak endémiává kell válnia, és ez meg is fog történni.

A változást jelzi, hogy Németországban, Nagy-Britanniában és számos más országban (például Magyarországon) a teljes karantén már szóba sem került a mostani hullámok során. Cikkünket itt olvashatják:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovák igen a finn és svéd NATO-belépésre
Prinz Dániel | 2022. szeptember 27. 19:36
Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
Makro / Külgazdaság Putyin már az elcsatolás bejelentésére készül
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 19:18
Ukrán hadisikerek voltak Harkiv megyében. Putyin napokon belül elcsatolhat négy megyét Ukrajnától. 
Makro / Külgazdaság Robbanások az Északi Áramlatnál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:40
Skandináv tudósok észlelték.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György nagy bejelentése: lezárult az MNB kamatemelési ciklusa
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 16:55
Matolcsy szerint hazánk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláción és az energiaár-robbanáson túl: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért.
Makro / Külgazdaság A gázár mozgatja a forintot, nem a kamatszint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:43
Várható volt a jelentős emelés, de a ciklusnak ezzel vége lesz.
Makro / Külgazdaság Borúlátó a Világbank a kínai gazdasággal kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:31
A Világbank csökkentette a kínai gazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit az ingatlanpiaci válság és a koronavírus-járványra adott rendkívül szigorú kormányzati válaszok hatásai miatt.
Makro / Külgazdaság Varsó beintett Putyinnak: Norvégiából is kapnak gázt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 14:54
Felavatták kedden a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban.
Makro / Külgazdaság A vártnál nagyobbat emelt az MNB: 13 százalék az alapkamat
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 14:05
MNB: 125 bázisponttal emelte az alapkamatot a monetáris tanács.
Makro / Külgazdaság Ön is kérdezhet Dávid Ferenctől, a Klasszis Klub vendégétől csütörtökön!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:51
Az egy órásra tervezett beszélgetés során nézőinknek is van lehetősége élőben kérdezni következő vendégünket.
Makro / Külgazdaság Vért fognak izzadni az ukránok jövőre is, a csinovnyikok rosszul járnak
Mester Nándor | 2022. szeptember 27. 12:42
Budapest után Ukrajnába megy az IMF-küldöttség és hamar megállapodhatnak az új hitelről. Harmadával csökken idén az ukrán GDP, előre hozzák a 2023-as költségvetés elfogadását, amiben a pénz fele az ország védelmére megy.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG