<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Spanyolország Európa egyik legszigorúbb karanténját alkalmazta a koronavírus-járvány kezdetén, most viszont alapvető fordulatra készül: az ötödik hullám után már csak influenzaként kezelné a Covidot. Emögött a rekordmagas átoltottság és a járvány veszélyességének csökkenése mellett gyakorlati okok állnak: az állandó karanténok például megbéníthatják a munkavégzést.

(Az előző részt a járványkezelési fordulatról itt olvashatják.)

A dél-európai államot 2020 tavaszán az elsők között kapta telibe a koronavírus-járvány Európában. Sokáig dobogós volt a halálozási „toplistán”, és a kontinens egyik legszigorúbb karanténját vezette be kijárási korlátozásokkal, valamint az üzletek és az iskolák bezárásával.

Túl a nehezén

Ezzel ugyanakkor át is vészelte a legnehezebb időszakot:

a második (2020 őszén) és a harmadik hullám (2021 elején) már jóval kisebb volt az elsőnél az áldozatok számát tekintve, a negyedik (2021 augusztus-szeptember) és a jelenleg is zajló ötödik hullám pedig egyenesen eltörpül mellette.

Ezzel párhuzamosan a szigorítások is enyhültek: az iskolákat például végig nyitva tartották az elmúlt másfél évben.

Rekordmértékű átoltottság: Covid elleni vakcinára várakozók sora Barcelonában 2021. december 23-án. EPA/Alejandro GarciaRekordmértékű átoltottság: Covid elleni vakcinára várakozók sora Barcelonában 2021. december 23-án. EPA/Alejandro Garcia

Spanyolországban összesen mintegy 90 ezren vesztették életüket a Coviddal összefüggésben – ez már csak a nyolcadik legmagasabb érték Európában Oroszország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország, Németország, Ukrajna és Lengyelország mögött a Johns Hopkins Intézet adatbázisa szerint.

A 100 ezer jutó áldozatok száma

Spanyolországban 191, ami jobb az uniós átlagnál (207), és nagyságrendekkel jobb a magyar adatnál (411) a Financial Times kimutatása szerint.

A különbség még akkor is szembetűnő, ha a statisztikák némileg torzíthatnak az esetlegesen eltérő felderítettség és a kritériumok esetleges különbözősége (ki számít Covid-halottnak) miatt.

A javuló tendenciákat jelzi az alábbi grafikon is, amely a napi áldozatok számát mutatja a járvány kezdetétől mostanáig:

A koronavírusos halálesetek napi száma Spanyolországban a járvány kezdete óta. (Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Spanyolországban a járvány kezdete óta. (Forrás: Our World In Data)

Mindezek után már nem meglepő, hogy a spanyol kormány hamarosan lezárná a Covid-korszakot, és alapvetően változtatna a válságkezelésén – erre utalt a héten Pedro Sanchez egy rádióinterjúban.

A spanyol miniszterelnök szerint „fokozatosan” vezetnének be „más paramétereket”.

Az eddigi pandémiából egy endémikus betegség irányába haladunk                

- tette hozzá.

Az endémia egy fertőző betegség megszokott előfordulása egy meghatározott területen: már nem az egész társadalmat érinti a vírus, csupán lokálisan jelenik meg. Ez a helyzet akkor állna elő, ha sok ember szerez védettséget oltással vagy megfertőződéssel.

Mint egy influenza

Tehát a spanyol kormány az ötödik hullám után úgy kezelné a koronavírust, mint az influenzát a Die Welt szerint. Már nem törekednek majd arra, hogy minden fertőzöttet diagnosztizáljanak, kivizsgáljanak és kövessenek, hanem egy megelőző rendszerrel kontrollálnák a járványt.

A Covid, azon fertőzöttek számára, akiknek nincs komoly tünete, egy lesz a betegségek közül, teszt, jelentési kötelezettség, karantén és a kapcsolatok korlátozása nélkül.

A járványról már nem készülnének országos adatok, hanem kiválasztott kórházak és egészségügyi központok adatai alapján alkotnának róla képet – csakúgy, mint az influenzánál.

A spanyol szakhatóságok már 2020 nyarától dolgoznak egy ilyen stratégián, tizenhét spanyol régió közül ötben pedig már próbaprojektek is zajlanak az El País szerint.

Sanchez szeretne európai szinten is vitát nyitni a paradigmaváltásról: Carolina Darias egészségügyi miniszter már jelezte is ezt több uniós kollégájának.

De miért?

A fordulat hátterében több ok is állhat. Egyrészt Spanyolországban nagyon magas az átoltottság – a 12 év felettiek több mint 90 százaléka már  felvette a Covid elleni vakcinát –, ami legalább részleges védettséget biztosít számukra. Másrészt az omikron az eddigi tapasztalatok szerint fertőzőbb ugyan a korábbi mutánsoknál, de kisebb arányban okoz súlyos megbetegedést. (Ezt támasztja alá például Dél-Afrika, Nagy-Britannia és Japán példája is.)

Harmadrészt gyakorlati okok is meghúzódhatnak a fordulat mögött: bár az omikron kevésbé veszélyes – a spanyolországi intenzívosztályok telítettsége jelenleg elmarad a korábbi csúcsértékektől –, gyors terjedése miatt nagyon sokan kerülnek karanténba.Ez pedig

megbéníthat egyes cégeket, szakmákat: egész irodákat kell teljesen bezárni, néhány térségben már nincs elég postás, és félő, hogy a rendőrségnél és a tűzoltóságnál is emberhiány lesz.

Emiatt a spanyol kormány 7-ről 10 napra rövidítette le a karantén-kötelezettséget, a fertőzöttek tünetmentes kontaktszemélyeinek pedig már nem kell teszteltetniük magukat.              

Szakértők egy része ugyanakkor szerencsétlennek tartja a vita időzítését az új járványkezelésről, tekintettel az omikron okozta fertőzéshullámra és a Covid-halálesetek számának újbóli emelkedésére.   

Nem szabad banalizálnunk a pandémiát

-mondta Lorenzo Armenteros, egy orvosokat tömörítő spanyolországi szervezet, az SEMG szóvivője.

Mások is válthatnak  

Ezzel együtt tény, hogy már nem csak a spanyoloknál merül fel az irányváltás, hanem például Németországban is. Míg eddig a fertőzés elkerülése volt a fő cél, a jövőben a hatóságok engedhetik az oltottak átfertőződését. Christian Drosten, Németország egyik legismertebb és legbefolyásosabb virológusa a spanyol kormányfőhöz hasonlóan szintén úgy véli, hogy a Covid-járványnak endémiává kell válnia, és ez meg is fog történni.

A változást jelzi, hogy Németországban, Nagy-Britanniában és számos más országban (például Magyarországon) a teljes karantén már szóba sem került a mostani hullámok során. Cikkünket itt olvashatják:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló