<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Négy szakaszban, június végére térhet "vissza" az úgynevezett új normalitáshoz Spanyolország. Eközben Kelet-Afrikában duplázódhat az éhínséggel fenyegetett emberek száma a koronavírus ellenes intézkedések miatt. Nemzetközi összefoglalónk következik.   

Számos más európai állam után Spanyolország is bejelentette, hogy milyen menetrend szerint kíván tovább lazítani a koronavírus-járvány miatt elrendelt karanténon és korlátozásokon.

Gyerekek játszanak a Godella nevű településen Valencia közelében 2020. április 28-án. A gyerekek április 26. óta mehetnek ki ismét az utcákra Spanyolországban. EPA/KAI FOERSTERLING
Gyerekek játszanak a Godella nevű településen Valencia közelében 2020. április 28-án. A gyerekek április 26. óta mehetnek ki ismét az utcákra Spanyolországban. EPA/KAI FOERSTERLING

Enyhítés négy fázisban  

Pedro Sanchez miniszterelnök szerint a lazítás négy fázisban, hat-nyolc hét alatt történik majd meg, ugyanakkor minden tartomány különböző ütemben oldhatja fel a korlátozásokat a saját járványügyi helyzetétől függően.

Alapesetben a kis üzletek és a hotelek május 11-től nyitnak majd ki, de be kell tartaniuk a közösségi távolságtartás követelményeit.

Az iskoláknak csak kis része nyit ki május végén, nagy részüknél - Olaszországhoz hasonlóan – csak szeptemberben indul újra a tanítás.

Az éttermek május közepétől fogadhatnak vendégeket a teraszokon, de kezdetben maximum 30 százalékos kapacitással működhetnek. A hívők szintén május közepe fele gyűlhetnek össze ismét a templomokban, de szintén csupán a kapacitásuk 30 százalékát használhatják ki. 

A színházak és a mozik május végétől fogadhatnak nézőket, de szintén maximum férőhelyeik 30 százalékát adhatják el. Strandolni jelen állás szerint június végétől lehet.           

Június végére az ország az új normalitás szakaszába lép, ha sikerül kontroll alatt tartani a járványt

- mondta a kormányfő.

Spanyolország már korábban elkezdett lazítani a mintegy másfél hónapja tartó szigorú karanténon, miután fokozatosan javul a járványügyi helyzet.

Jelenleg mintegy 230 ezer diagnosztizált fertőzöttet tartanak nyilván. A koronavírussal összefüggésben eddig csaknem 24 ezren vesztették életüket, 124 ezren meggyógyultak.

Súlyosbodó éhínségveszély Afrikában   

Míg Európa nagyrészt a gazdasági visszaeséstől és a munkanélküliségtől tart, és ezért lazít a karanténon, a világ más részein jóval súlyosabb következményekkel járhat a járvány elleni küzdelem.     

Az ENSZ Világélelmezésügyi Programja szerint a válság jelentősen növelheti az éhínség által fenyegetett emberek számát Kelet-Afrikában:

három hónapon belül 43 millió ember élelmiszer-ellátása kerülhet veszélybe – jelenleg 20 millió ember ellátása veszélyeztetett.

Az élelmiszerhiány a többi közt Etiópiát, Ruandát és Ugandát sújthatja a legnagyobb mértékben. Bár ezek az országok relatív kevés koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, rossz egészségügyi rendszerük és gyenge gazdaságuk miatt különösen ki vannak téve a járvány és az ellene folyó harc negatív hatásainak.

Ami az aktuális számokat illeti, az amerikai Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte 3,1 millió fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig 217 ezren vesztették életüket, 930 ezren meggyógyultak.

Olaszországban, ahol szintén fokozatosan lazítanak a kijárási korlátozásokon, 201 ezer fertőzöttet és 27 ezer áldozatot jegyeztek fel eddig.

Az aktív fertőzöttek száma csökken.   

Franciaországban 23,5 ezren, az Egyesült Királyságban 21,5 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben. Belgiumban mintegy 7300, Németországban 6300, Hollandiában csaknem 4600 halálos áldozatot követelt a járvány.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató, nagyrészt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 2355 áldozatot regisztráltak eddig.

A svéd Közegészségügyi Hatóság tegnap azt közölte, hogy az intenzív osztályaik 30 százalékos tartalékkal bírnak,

azaz egészségügyi rendszerük elbírja a járványt.   

Ami a világ távolabbi részeit illeti, Iránban mintegy 5900, Brazíliában 5100, Törökországban 3000, Mexikóban 1600, Indiában 1000, Oroszországban 867, Japánban 394 áldozatot jegyeztek fel. 

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol több mint egymillió fertőzöttről tudnak, és 53 ezren vesztették életüket.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 2727, és 300-an hunytak el a vírussal összefüggésben. 

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Bahreinnel és Görögországgal van körülbelül egy szinten, a halálos áldozatok számát tekintve Pakisztánhoz, a Dominikai Köztársasághoz és Kolumbiához van a legközelebb.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG