TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Négy szakaszban, június végére térhet "vissza" az úgynevezett új normalitáshoz Spanyolország. Eközben Kelet-Afrikában duplázódhat az éhínséggel fenyegetett emberek száma a koronavírus ellenes intézkedések miatt. Nemzetközi összefoglalónk következik.   

Számos más európai állam után Spanyolország is bejelentette, hogy milyen menetrend szerint kíván tovább lazítani a koronavírus-járvány miatt elrendelt karanténon és korlátozásokon.

Gyerekek játszanak a Godella nevű településen Valencia közelében 2020. április 28-án. A gyerekek április 26. óta mehetnek ki ismét az utcákra Spanyolországban. EPA/KAI FOERSTERLING Gyerekek játszanak a Godella nevű településen Valencia közelében 2020. április 28-án. A gyerekek április 26. óta mehetnek ki ismét az utcákra Spanyolországban. EPA/KAI FOERSTERLING

Enyhítés négy fázisban  

Pedro Sanchez miniszterelnök szerint a lazítás négy fázisban, hat-nyolc hét alatt történik majd meg, ugyanakkor minden tartomány különböző ütemben oldhatja fel a korlátozásokat a saját járványügyi helyzetétől függően.

Alapesetben a kis üzletek és a hotelek május 11-től nyitnak majd ki, de be kell tartaniuk a közösségi távolságtartás követelményeit.

Az iskoláknak csak kis része nyit ki május végén, nagy részüknél - Olaszországhoz hasonlóan – csak szeptemberben indul újra a tanítás.

Az éttermek május közepétől fogadhatnak vendégeket a teraszokon, de kezdetben maximum 30 százalékos kapacitással működhetnek. A hívők szintén május közepe fele gyűlhetnek össze ismét a templomokban, de szintén csupán a kapacitásuk 30 százalékát használhatják ki. 

A színházak és a mozik május végétől fogadhatnak nézőket, de szintén maximum férőhelyeik 30 százalékát adhatják el. Strandolni jelen állás szerint június végétől lehet.           

Június végére az ország az új normalitás szakaszába lép, ha sikerül kontroll alatt tartani a járványt

- mondta a kormányfő.

Spanyolország már korábban elkezdett lazítani a mintegy másfél hónapja tartó szigorú karanténon, miután fokozatosan javul a járványügyi helyzet.

Jelenleg mintegy 230 ezer diagnosztizált fertőzöttet tartanak nyilván. A koronavírussal összefüggésben eddig csaknem 24 ezren vesztették életüket, 124 ezren meggyógyultak.

Súlyosbodó éhínségveszély Afrikában   

Míg Európa nagyrészt a gazdasági visszaeséstől és a munkanélküliségtől tart, és ezért lazít a karanténon, a világ más részein jóval súlyosabb következményekkel járhat a járvány elleni küzdelem.     

Az ENSZ Világélelmezésügyi Programja szerint a válság jelentősen növelheti az éhínség által fenyegetett emberek számát Kelet-Afrikában:

három hónapon belül 43 millió ember élelmiszer-ellátása kerülhet veszélybe – jelenleg 20 millió ember ellátása veszélyeztetett.

Az élelmiszerhiány a többi közt Etiópiát, Ruandát és Ugandát sújthatja a legnagyobb mértékben. Bár ezek az országok relatív kevés koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, rossz egészségügyi rendszerük és gyenge gazdaságuk miatt különösen ki vannak téve a járvány és az ellene folyó harc negatív hatásainak.

Ami az aktuális számokat illeti, az amerikai Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte 3,1 millió fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig 217 ezren vesztették életüket, 930 ezren meggyógyultak.

Olaszországban, ahol szintén fokozatosan lazítanak a kijárási korlátozásokon, 201 ezer fertőzöttet és 27 ezer áldozatot jegyeztek fel eddig.

Az aktív fertőzöttek száma csökken.   

Franciaországban 23,5 ezren, az Egyesült Királyságban 21,5 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben. Belgiumban mintegy 7300, Németországban 6300, Hollandiában csaknem 4600 halálos áldozatot követelt a járvány.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató, nagyrészt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 2355 áldozatot regisztráltak eddig.

A svéd Közegészségügyi Hatóság tegnap azt közölte, hogy az intenzív osztályaik 30 százalékos tartalékkal bírnak,

azaz egészségügyi rendszerük elbírja a járványt.   

Ami a világ távolabbi részeit illeti, Iránban mintegy 5900, Brazíliában 5100, Törökországban 3000, Mexikóban 1600, Indiában 1000, Oroszországban 867, Japánban 394 áldozatot jegyeztek fel. 

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol több mint egymillió fertőzöttről tudnak, és 53 ezren vesztették életüket.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 2727, és 300-an hunytak el a vírussal összefüggésben. 

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Bahreinnel és Görögországgal van körülbelül egy szinten, a halálos áldozatok számát tekintve Pakisztánhoz, a Dominikai Köztársasághoz és Kolumbiához van a legközelebb.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél