<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább lassul a koronavírus-járvány Spanyolországban, így mától enyhítenek a kijárási korlátozásokon. Egyes spanyol szállodák már júniusban szeretnének kinyitni. Donald Tump csaknem 500 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot írt alá. Nemzetközi összefoglalónk következik.

Spanyolországban továbbra is lassul a járvány terjedése, jelentette a spanyol egészségügyi minisztérium.

Az áprilisi vásár alkalmából feldíszített utca Sevillában 2020. április 25-én. A vásárt természetesen nem tartották meg.  EPA/Jose Manuel Vidal
Az áprilisi vásár alkalmából feldíszített utca Sevillában 2020. április 25-én. A vásárt természetesen nem tartották meg. EPA/Jose Manuel Vidal

A szaktárca szerint már két egymást követő napon csökkent 400 alá a halálos áldozatok száma – legutóbb 378 áldozatot regisztráltak az MTI szerint. Április elején még volt olyan nap, amikor csaknem ezren hunytak el a vírussal összefüggésben.

Jelentősen, 6700-ról mintegy 4000-re csökkent a hagyományos úton diagnosztizált napi új fertőzöttek száma is.

Az áldozatok száma összesen csaknem 23 ezer, a fertőzöttek hivatalos száma pedig majdnem eléri a 224 ezret. Mintegy 96 ezren ugyanakkor meggyógyultak.

A járvány mérséklődése miatt a madridi autonóm közösségben elkezdték bezárni az úgynevezett karanténhoteleket,

amelyekben orvosi felügyelet mellett lábadozhattak a kevésbé súlyos állapotú páciensek. A 13 szállodából kettő fejezte be működését szombaton.

A főváros kiállítási- és vásárcsarnokában berendezett tábori kórházat pedig május első felében tervezik bezárni.

Óvatos lazítás

A járványügyi intézkedések enyhítéseként ma,

42 nap után először kimehetnek az utcára a 14 év alatti gyerekek.

Felnőtt kísérettel naponta egy órát lehetnek a szabadban, otthonuktól legfeljebb egy kilométeres távolságra. A játszóterek használata azonban továbbra is tilos. (Spanyolországban hat hete csak munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás miatt lehet az utcán tartózkodni.)

Pedro Sánchez kormányfő a járványügyi korlátozások további enyhítését helyezte kilátásba. (A korábbi enyhítésekről itt írtunk.) Ha a járvány "kedvezően alakul", május másodikától ismét lehet sétálni és sportolni a szabadban.

Nagyon sokba került, hogy idáig elérjünk és ezért óvatosnak kell lenni

- idézte a spanyol miniszterelnököt az MTI.   

Reményei szerint május második felében "a lehető legnagyobb elővigyázatossággal", lassan és fokozatosan elkezdhetik feloldani a (további) korlátozásokat. 

A menetrend várhatóan területileg eltérő lesz, mivel a járvány hatása térségenként különböző.

Nem egyforma sebességgel haladunk, de ugyanazokkal a szabályokkal

- jegyezte meg Pedro Sánchez.

Júniusban nyitnának

A tartományi elnökök közül többen kérték már a kabinetet, hogy maguk dönthessenek a korlátozások feloldásáról. Kidolgozott elképzelések vannak például Baszkföldön, a Kanári-szigeteken és Andalúziában.

Utóbbi térség szeretné elérni, hogy

a vendéglátóhelyek májusban, a szállodák júniusban ismét kinyithassanak.

A közösségi távolságtartás szabályait létszámkorlátozással biztosítanák.

A spanyol statisztikai hivatal szerint márciusban az országban több mint 61 százalékkal zuhant a vendégéjszakák száma a februári adatokhoz képest, ami példa nélküli visszaesés. A hoteleket március 19-től kezdték bezárni és március 26-tól már egy sem volt nyitva a turisták számára.

Spanyolországban március 15. óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot,

amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-én éjfélig.

A belügyminisztérium ugyanennyi időre kiterjesztette a szárazföldi határok lezárását: továbbra is csak a spanyol állampolgárok, az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint a határon át naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

Ami a globális számokat illeti, az amerikai Johns Hopkins kórház ma reggeli adatai szerint világszerte csaknem 2,9 millió fertőzöttről tudnak.

A koronavírussal összefüggésben eddig 203 ezren vesztették életüket, 822 ezren meggyógyultak.

Olaszországban 195 ezer fertőzöttet és több mint 26 ezer áldozatot jegyeztek fel eddig.

Franciaországban 22,5 ezren, az Egyesült Királyságban több mint 20 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben. Belgiumban mintegy 6900, Németországban 5900, Hollandiában 4400 halálos áldozatot követelt a járvány.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban mintegy 2200 áldozatot jegyeztek fel eddig.

A svéd Közegészségügyi Hatóság a héten jelentette be, hogy május elsejére

a Stockholmban élők negyede el fogja kapni a koronavírust, a fertőzöttek valós száma pedig 75-szöröse lehet a diagnosztizált esetek számának.

Várakozások szerint túlnyomó többségük enyhe tünetekkel átvészeli a vírust, így Stockholm május folyamán elérheti a nyájvédettséget.

484 milliárdos csomag

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol 940 ezer fertőzöttet regisztráltak, és csaknem 54 ezren hunytak el, 100 ezren viszont meggyógyultak.

Donald Trump amerikai elnök tegnap aláírta és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot.

Szerinte az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés és a szájmaszk önkéntes viselete továbbra is fontos.

Kínában – innen indult ki a járvány – 83 909 esetet tartanak számon. A vírussal összefüggésben eddig 4636-an haltak meg, a gyógyultak száma mintegy 78 ezer.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 2500, és 272-en hunytak el. 

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Görögországgal (2506), Bahreinnel (2588) és Kazahsztánnal (2601) van körülbelül egy szinten, a halálos áldozatok számát tekintve a Dominikai Köztársasághoz (273) és Pakisztánhoz (269) van a legközelebb.

Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: durva fotót posztolt Zelenszkij a háborúról
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 15:34
Kiégett lakóház, előtte két ember. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG