<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Paradigmaváltás körvonalazódik a Covid-járvány elleni küzdelemben: míg eddig a fertőzés elkerülése volt a fő cél, a jövőben a hatóságok engedhetik nagyobb csoportok, főleg az oltottak átfertőződését. A koronavírus legújabb variánsa, az omikron ugyanis kevésbé veszélyes a korábbi verzióknál az eddigi tapasztalatok szerint.  

Új hangot ütött meg a Covid-válságkezelésben Christian Drosten, Németország egyik legismertebb és legbefolyásosabb virológusa, akinek szakvéleménye kihathat a német kormányzati és tartományi intézkedésekre is.

Új idők, új szelek

A berlini Charité kórház virológiai osztályának vezetője eddig nagyon óvatos irányvonalat követett, amelynek alapvető célja a megfertőződés elkerülése volt. Ennek szellemében támogatta a karanténokat, és gyakran kritizálta a korlátozások szerinte túl korai lazítását.

Még akkor is óvatosságra intett, amikor érkezni kezdtek a hírek Dél-Afrikából arról, hogy a koronavírus legújabb variánsa, az omikron jellemzően csak enyhe megbetegedést okoz, és utalt arra, hogy az ottani tapasztalatok nem ültetethetők át automatikusan Németországra.

Mostanra azonban – ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról – már ő is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei.

Ki kell nyitni néhány helyen az  ajtót. Christian Drosten. (Andreas Gora/EPA)Ki kell nyitni néhány helyen az ajtót. Christian Drosten. (Andreas Gora/EPA)

Olyan lassan emelkedik az intenzív osztályok terheltsége, hogy az a benyomásom, talán nem is lesz olyan nagy probléma          

-idézte a Die Welt Drostent.

A topvirológus a brit helyzetre utalt: bár a szigetországban naponta csaknem 200 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a héten – ez messze a legmagasabb érték a járvány kezdete óta –, az intenzívosztályokon messze nem olyan súlyos a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul Nagy-Britanniában ma már alig vannak korlátozások.

Drosten arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid-betegként felvett páciensek több mint fele valójában nem is a Covid, hanem egyéb betegségek miatt kerül kórházba.

Nem a Covid az elsődleges diagnózis

- mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy még vannak bizonytalansági faktorok – Németországban például alacsonyabb az átoltottság, mint a briteknél –, az omikron-fertőzés elleni legjobb védelem pedig a harmadik oltás.

A szakember ma már pártolja a korlátozások lazítását: az omikron-fertőzöttek kontaktszemélyeit érintő karantént eltörölné, és magukat a fertőzötteket is csak egy hétig izolálná két hét helyett. Utalt arra is, hogy az omikron ugyan hirtelen sok fertőzést okozhat, de az általa keltett hullám hamar lecsenghet.      

Kinyitott ajtók 

Drosten hajlandónak mutatkozott arra is, hogy bizonyos keretek között engedjék terjedni az omikront.   

Nem tárjuk ki teljesen a kaput, néhány helyen ugyanakkor meg kell nyitni előtte az ajtót

-mondta. Hogy pontosan hol kell ezt megtenni, arról a politikának kell döntenie. Szerinte a Covid-járványnak endémiává kell válnia, és ez meg is fog történni. (Az endémia egy fertőző betegség megszokott előfordulása egy meghatározott területen.)

Ebben az esetben már nem az egész társadalmat érintené a vírus, csupán lokálisan, egyes helyeken ütné fel a fejét. Ez a helyzet akkor állna elő, ha sok ember szerezne védettséget oltás által vagy természetes úton (megfertőződéssel).

Mivel az oltottaknál az omikron általában enyhe lefolyású, ők élhetnék megszokott életüket, az oltatlanokat viszont továbbra is óva inti a koronavírustól Drosten. Ugyanakkor már nekik sem jósol katasztrófát.

Német fordulat? 

Ezzel párhuzamosan hamarosan alapvető irányváltás lehet a német hatóságok válságkezelésében is a Die Welt szerint. A lap által megszerzett tervezetben már szintén szerepel az a szakértői megállapítás, miszerint

az omikron várhatóan ritkábban okoz majd súlyos megbetegedést, mint a korábbi verziók. 

Bár a dokumentum szerint az egyidejűleg fellépő sok fertőzés nagy terhet jelenthet a kórházaknak, ez is inkább a normál, nem pedig az intenzívosztályokat érinti majd. Apokaliptikus forgatókönyvről, újabb karanténról vagy szigorításról azonban már nincs szó.

A német lap emlékeztet arra, hogy több országban már elkezdődött az irányváltás: a fertőzések elkerülése helyett a hatóságok már engedik a nagy számú fertőződést, főleg az oltottak körében. 

Ami az aktuális döntéseket illeti, péntek este a német kormány és a tartományok még meghosszabbították ugyan a fennálló korlátozásokat (ezek alapvetően az oltatlanokat sújtják), a vendéglátás területén pedig szigorítottak (vendéglátó egységekbe a gyógyultak és a kétszer beoltottak is csupán negatív teszttel léphetnek be, amennyiben nem vették fel a harmadik oltást), ugyanakkor lazították a fertőzöttek és a kontaktszemélyek izolációjára vonatkozó szabályokat. Újabb általános karantén pedig már valóban szóba sem került.   

A britek már léptek

Boris Johnson brit kormányfő a héten szintén azt mondta, hogy az omikron a korábbi vírusvariánsoknál jóval kevesebb súlyos megbetegedést okozott, a brit oltási kampány is sikeres, így

Nagy-Britannia előreláthatólag karantén nélkül vészelheti át az új fertőzéshullámot.

A fordulatot jelzi az is, hogy e hét péntektől megszűnt az Angliába utazók indulás előtti tesztkötelezettsége. Az omikron ugyanis már olyan mértékben elterjedt a szigetországban, hogy az utazási tesztkötelezettségek csak korlátozott hatást gyakorolnak az esetszámokra, a turisztikai szektornak viszont sokat ártanak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képet fest a pedagógusok helyzetéről.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló