<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Paradigmaváltás körvonalazódik a Covid-járvány elleni küzdelemben: míg eddig a fertőzés elkerülése volt a fő cél, a jövőben a hatóságok engedhetik nagyobb csoportok, főleg az oltottak átfertőződését. A koronavírus legújabb variánsa, az omikron ugyanis kevésbé veszélyes a korábbi verzióknál az eddigi tapasztalatok szerint.  

Új hangot ütött meg a Covid-válságkezelésben Christian Drosten, Németország egyik legismertebb és legbefolyásosabb virológusa, akinek szakvéleménye kihathat a német kormányzati és tartományi intézkedésekre is.

Új idők, új szelek

A berlini Charité kórház virológiai osztályának vezetője eddig nagyon óvatos irányvonalat követett, amelynek alapvető célja a megfertőződés elkerülése volt. Ennek szellemében támogatta a karanténokat, és gyakran kritizálta a korlátozások szerinte túl korai lazítását.

Még akkor is óvatosságra intett, amikor érkezni kezdtek a hírek Dél-Afrikából arról, hogy a koronavírus legújabb variánsa, az omikron jellemzően csak enyhe megbetegedést okoz, és utalt arra, hogy az ottani tapasztalatok nem ültetethetők át automatikusan Németországra.

Mostanra azonban – ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról – már ő is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei.

Ki kell nyitni néhány helyen az  ajtót. Christian Drosten. (Andreas Gora/EPA)Ki kell nyitni néhány helyen az ajtót. Christian Drosten. (Andreas Gora/EPA)

Olyan lassan emelkedik az intenzív osztályok terheltsége, hogy az a benyomásom, talán nem is lesz olyan nagy probléma          

-idézte a Die Welt Drostent.

A topvirológus a brit helyzetre utalt: bár a szigetországban naponta csaknem 200 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a héten – ez messze a legmagasabb érték a járvány kezdete óta –, az intenzívosztályokon messze nem olyan súlyos a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul Nagy-Britanniában ma már alig vannak korlátozások.

Drosten arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid-betegként felvett páciensek több mint fele valójában nem is a Covid, hanem egyéb betegségek miatt kerül kórházba.

Nem a Covid az elsődleges diagnózis

- mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy még vannak bizonytalansági faktorok – Németországban például alacsonyabb az átoltottság, mint a briteknél –, az omikron-fertőzés elleni legjobb védelem pedig a harmadik oltás.

A szakember ma már pártolja a korlátozások lazítását: az omikron-fertőzöttek kontaktszemélyeit érintő karantént eltörölné, és magukat a fertőzötteket is csak egy hétig izolálná két hét helyett. Utalt arra is, hogy az omikron ugyan hirtelen sok fertőzést okozhat, de az általa keltett hullám hamar lecsenghet.      

Kinyitott ajtók 

Drosten hajlandónak mutatkozott arra is, hogy bizonyos keretek között engedjék terjedni az omikront.   

Nem tárjuk ki teljesen a kaput, néhány helyen ugyanakkor meg kell nyitni előtte az ajtót

-mondta. Hogy pontosan hol kell ezt megtenni, arról a politikának kell döntenie. Szerinte a Covid-járványnak endémiává kell válnia, és ez meg is fog történni. (Az endémia egy fertőző betegség megszokott előfordulása egy meghatározott területen.)

Ebben az esetben már nem az egész társadalmat érintené a vírus, csupán lokálisan, egyes helyeken ütné fel a fejét. Ez a helyzet akkor állna elő, ha sok ember szerezne védettséget oltás által vagy természetes úton (megfertőződéssel).

Mivel az oltottaknál az omikron általában enyhe lefolyású, ők élhetnék megszokott életüket, az oltatlanokat viszont továbbra is óva inti a koronavírustól Drosten. Ugyanakkor már nekik sem jósol katasztrófát.

Német fordulat? 

Ezzel párhuzamosan hamarosan alapvető irányváltás lehet a német hatóságok válságkezelésében is a Die Welt szerint. A lap által megszerzett tervezetben már szintén szerepel az a szakértői megállapítás, miszerint

az omikron várhatóan ritkábban okoz majd súlyos megbetegedést, mint a korábbi verziók. 

Bár a dokumentum szerint az egyidejűleg fellépő sok fertőzés nagy terhet jelenthet a kórházaknak, ez is inkább a normál, nem pedig az intenzívosztályokat érinti majd. Apokaliptikus forgatókönyvről, újabb karanténról vagy szigorításról azonban már nincs szó.

A német lap emlékeztet arra, hogy több országban már elkezdődött az irányváltás: a fertőzések elkerülése helyett a hatóságok már engedik a nagy számú fertőződést, főleg az oltottak körében. 

Ami az aktuális döntéseket illeti, péntek este a német kormány és a tartományok még meghosszabbították ugyan a fennálló korlátozásokat (ezek alapvetően az oltatlanokat sújtják), a vendéglátás területén pedig szigorítottak (vendéglátó egységekbe a gyógyultak és a kétszer beoltottak is csupán negatív teszttel léphetnek be, amennyiben nem vették fel a harmadik oltást), ugyanakkor lazították a fertőzöttek és a kontaktszemélyek izolációjára vonatkozó szabályokat. Újabb általános karantén pedig már valóban szóba sem került.   

A britek már léptek

Boris Johnson brit kormányfő a héten szintén azt mondta, hogy az omikron a korábbi vírusvariánsoknál jóval kevesebb súlyos megbetegedést okozott, a brit oltási kampány is sikeres, így

Nagy-Britannia előreláthatólag karantén nélkül vészelheti át az új fertőzéshullámot.

A fordulatot jelzi az is, hogy e hét péntektől megszűnt az Angliába utazók indulás előtti tesztkötelezettsége. Az omikron ugyanis már olyan mértékben elterjedt a szigetországban, hogy az utazási tesztkötelezettségek csak korlátozott hatást gyakorolnak az esetszámokra, a turisztikai szektornak viszont sokat ártanak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG