5p

Olekszij Aresztovics korábban Zelenszkij tanácsadója volt, időközben azonban kegyvesztetté és riválissá vált. A közismert politikus indulni kíván a jövő tavaszi elnökválasztáson, és befejezné a háborút, a Krím-félsziget és a Donbász elvesztése árán is. Szerinte nincs esély Ukrajna győzelmére, az emberek pedig belefáradtak a harcokba.

Olekszij Aresztovics a közelmúltban jelentette be, hogy indulni kíván a jövő márciusban esedékes elnökválasztáson Ukrajnában.

Elnök akar lenni

Aresztovics 2023 januárjáig az Ukrán Elnöki Hivatal kommunikációs tanácsadója volt, ekkor azonban lemondott posztjáról, miután heves kritikák érték egy állítása miatt. Szerinte ugyanis azért csapódott egy orosz rakéta egy lakóházba a közép-ukrajnai Dnyipróban, mert azt az ukrán légvédelem lelőtte. Az őt ért támadások után már azt mondta, hogy a túl sok munka miatt rosszul fejezte ki magát.

Azóta egyre élesebben bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és körét, és csatlakozott az ellenzékhez.

A Meduza orosz független portálnak adott, a napokban megjelent interjúban elnöki aspirációiról, az ellene zajló támadásokról és a háborúval kapcsolatos nézeteiről is beszélt.

Aresztovics szerint be kell fejezni a háborút. Fotó: Twitter/Olekszij Aresztovics
Aresztovics szerint be kell fejezni a háborút. Fotó: Twitter/Olekszij Aresztovics

Mint mondta, az elnökválasztást „inkább előbb, mint utóbb” meg kell tartani – a tavaly októberi parlamenti választásokat elhalasztották – , méghozzá a következő okok miatt.

Egyrészt az elnökválasztás Ukrajnában érzelmi kérdés is, a társadalom egy része pedig a hatalom elbitorlásának tartaná a halasztást. Másrészt a fronton kudarcokat szenvedett el Ukrajna, harmadrészt jövőre Oroszországtól kezdve az Európai Unión át az Egyesült Államokig tartanak választásokat (az EU-ban európai parlamenti választások lesznek) – tehát Ukrajnában is szükség lenne a hatalom újbóli legitimalizálására.

Az emberek belefáradtak a háborúba, Ukrajnának nincs kilátása a győzelemre és a legitimációs krízis – hazai és nemzetközi szinten – szinte biztosan azt jelenti, hogy lesz választás valamilyen formában, véli.

Barátból ellenség

Mint fogalmazott, bármikor is tartják az elnökválasztást, indulni fog rajtuk, magát már az ellenzék részének tartja. Szerinte vannak arra utaló jelek, hogy az ukrán hatalom lehallgatja és megfigyeli az intézményt, ahol tanít, a háza előtt pedig rendőrök jelentek meg, akik az Ukrán Biztonsági Szolgálat tagjai is lehetnek. Ez azután történt, hogy kritikákat fogalmazott meg Zelenszkij washingtoni útjával kapcsolatban.

Állítása szerint ukrán parlamenti képviselők – köztük a kormánypárt képviselői – már letartóztatását és bebörtönzését követelik. Olekszij Danilov, a Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács főtitkára orosz kémnek kiáltotta ki, az Ukrán Elnöki Hivatal pedig megpróbálja lejáratni.

Utalt arra, hogy ezzel is rossz irányba megy az ország, elnökként pedig ennek is szeretne véget vetni.

A Zelenszkij-adminisztrációt autoriter kormányzással, a korrupció terjesztésével, monopóliumok építésével és a demokrácia lezüllesztésével vádolja. És kritizálja amiatt is, mert szerinte üldözi az orosz és más idegennyelv használatát.

Mint mondta, társaival a szabadságért harcol, és nem szeretné, ha a jelenlegi ukrán vezetés „Putyin Oroszországává változtatná Ukrajnát.”

Befejezné a háborút

Aresztovics szerint az ukrán ellentámadás sikertelenségéért is jelentős részben Zelenszkij a felelős, adminisztrációja pedig már többet árt, mint használ.

Úgy véli, hogy Ukrajnának egy időre le kell mondania az orosz csapatok által elfoglalt Krím-félszigetről és a Donbaszról.

„Ez egy ideiglenes döntés. Meg fogjuk várni, amíg Putyin távozik a hatalomból, és ha majd lesz egy új orosz vezető, akkor visszatérünk a megszállt területek kérdésére."

Szerinte Oroszországban csak Putyin és szűk köre akar háborút, a többiek képesek lennének belátni, hogy Oroszország a civilizált Nyugat része. Ők vissza akarnak térni a régi életükhöz, nem akarnak szankciókat.

Az 1991-es határok visszaállításáról már nincs is szó, a háborút be kell fejezni, tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor Ukrajnának csatlakoznia kell a NATO-hoz, békés úton kell fejlődnie, és meg kell várnia a hatalomváltást Moszkvában.         

Szerinte mindenkinek érdeke, hogy Oroszország erős, szabad és demokratikus ország, egyúttal a Nyugat része legyen. Így ennek a jövőbeli Oroszországnak majd Ukrajna is szövetségese lehet a nyugati szövetségi rendszeren belül.    

Jön az Aresztovics Párt

Az elnökválasztással kapcsolatban kitért arra is, hogy egyelőre külföldön tartózkodik, de a választásig létre fogja hozni pártját, amelynek neve Aresztovics Párt lehet.

Ukrajnában csak a személyiséghez köthető pártoknak van sikerük, mondta. „Van egy brand, amin dolgozni fogunk.”

Twitter oldalán egyébként médiaszemélyiségnek nevezi magát. Volodimir Zelenszkij is az volt, mielőtt Ukrajna elnöke lett. 

A Meduza szerint mindenesetre Aresztovics a háború kitörése, 2022 februárja óta Ukrajna egyik legismertebb politikusává nőtte ki magát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kemény üzenetet küldött az USA alelnöke a Hamásznak
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:56
Kamala Harris azt mondta, az Egyesült Államok nem engedi a palesztinok kitelepítését és a terrorszervezet nem maradhat uralmon a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Kudarc Katarban, nincs esélye az újabb tűzszünetnek
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:34
"Zsákutcába jutottak" a katari egyeztetések.
Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG