<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.

  • Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov szerint. Szerinte a tavaly szeptemberben indult mozgósítás keretében nem 300 ezer, hanem akár 500 ezer orosz katonát is behívhattak. Ukrajna ezért sürgeti nyugati szövetségeseit, hogy küldjenek fegyvert, utánpótlást. "Elmondjuk partnereinknek, hogy nekünk is készen kell állnunk a lehető leghamarabb" - mondta Reznyikov. "Ezért van szükségünk fegyverekre, hogy megfékezzük az ellenséget".
  • Volodimir Zelenszkij elnök szerda este szintén azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálnak olyan győzelmeket elérni, amelyeket az invázió közelgő februári évfordulóján eredményként felmutathatnak. "Határozott erősödés tapasztalható a megszállók támadó hadműveleteiben az országunk keleti részén lévő fronton. A helyzet egyre súlyosabb" - mondta Zelenszkij videóbeszédében a The Guardian tudósítása szerint..
  • Szerhij Haidai luhanszki kormányzó is arról beszélt, hogy az orosz erők kitelepítik a frontvonal oroszok által tartott részeinek közelében élő lakosságot, hogy ne tudjanak beszámolni az ukrán tüzérségi erőknek a csapatok telepítéséről. "Az orosz csapatok aktív áthelyezése folyik a régióba, és februárban biztosan készülnek valamire a keleti fronton" - mondta Haidai.
  • Szerdán késő este legalább három ember meghalt a keleti Kramatorszk városában, miután egy orosz rakétacsapás lerombolt egy lakóházat. "Legalább nyolc lakóház megrongálódott. Az egyik teljesen megsemmisült" - közölte a rendőrség egy Facebook-bejegyzésben. "Emberek maradhatnak a romok alatt".
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a megnövelt hatósugarú amerikai rakéták Ukrajnába szállításáról meghozandó esetleges döntés "egyenesen vezet a feszültség és az eszkaláció szintjének növekedéséhez". "Több erőfeszítést kell majd tennünk, de ez nem fogja megváltoztatni az események menetét. A különleges hadművelet folytatódik majd" - mondta. Dmitrij Peszkov szerint az ilyen hírek fényében egyelőre nem terveznek orosz-amerikai elnöki tárgyalásokat, és Oroszország fő célja az államfő által meghatározott feladatok teljesítése.
  • Egy év alatt, 2023. január 1-ig 555 332 fővel csökkent Oroszország lakossága - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) friss adataiból, amelyeket az MTI szemlézett. A szolgálat szerint Oroszország lakossága az év elején 146 millió 424 ezer 729 fő volt. Ennek kiszámításához a 2020-as népszámlálás adatait használták fel, ezekhez minden évben hozzáadták a születettek és az országba érkezők, valamint kivonták az elhalálozottak és az Oroszországból eltávozottak számát. Ugyanakkor az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt négy régió - a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni terület - lakosságára vonatkozó hivatalos statisztikákat még nem vették figyelembe.
  • Magyarország területére 2023. február 1-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4681 fő lépett be az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint. A román-magyar határszakaszon belépők közül 1627 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől 2023. február 1-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Makro / Külgazdaság Nagyon szeretne már ezzel a politikussal beszélni Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:33
Több mint egy éve nem jön ez össze, pedig fontos lenne az ukrán elnök szerint.
Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG