<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kamatemelések miatt hatalmas, akár 58,75 százalékos büntetőkamat is várhat azokra, akiknél nem születtek meg a csokos gyerekek.

A kamatemelések miatt hatalmas büntetés vár azokra, akiknél nem születnek meg a csokos gyerekek, ugyanis a feltételek megszegése esetén büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a kapott állami támogatást. A felvett hitel futamidejét féléves periódusokra bontják, a büntetőkamatot pedig a periódus kezdetén érvényes alapkamat szintjéhez igazítják. Mivel augusztus 31-étől 11,75 százalék az alapkamat, három vállalt, de meg nem született gyermek esetén a büntetőkamat ennek ötszöröse, 58,75 százalék lehet - írta cikkében a 24.hu

A jegybanki alapkamat ötszöröse lehet a büntetés. Fotó: Pixabay
A jegybanki alapkamat ötszöröse lehet a büntetés. Fotó: Pixabay

A lakástámogatások köre igen széles Magyarországon, ezek közül az egyik első és legfontosabb a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). A konstrukció vissza nem térítendő, állami, lakáscélú támogatást takar, melyet meglévő és vállalt gyermekek után lehet kihasználni. A kedvezmény 600 ezer és 10 millió forint között lehet, a pontos összeg függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is.

A Bankmonitor szakértőinek összehasonlítása alapján a legkedvezőbb, 10 millió forint összegű piaci lakáshitel kamata 10 éves kamatperiódus esetén 7,29 százalék, 20 év alatt összesen 19,2 millió forintot kell visszafizetni a banknak. A legdrágább lakáshitelre visszafizetendő összeg viszont két évtized alatt már meghaladja a 23,8 millió forintot.

Ezzel szemben a csoktámogatás maximális 10 millió forintjára semmit sem kell törlesztenie a családnak abban az esetben, ha teljesülnek a jogszabályi előírások.

A jegybanki alapkamat ötszöröse lehet a büntetés

A támogatásért cserébe számos feltételt kell teljesíteniük az érdeklődőknek, melyek közül néhánynak az igénylést követően is meg kell felelni. Ezek megszegése komoly következményekkel járhat. Ilyen például az az eset, amikor vállalt gyermek után szeretné a család kihasználni a kedvezményt, de a baba nem érkezik meg határidőre.

Vállalt gyermek után csak fiatal házaspárok igényelhetnek csoktámogatást, a lehetőség csak akkor él, ha igényléskor legalább a pár egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét. A vállalás teljesítésére pedig határidő van, mely függ a vállalt gyerekek számától és a támogatás összegétől is:

  • egy gyerek vállalása esetén 4 év áll rendelkezésre a baba születésére.
  • Két gyerek vállalásakor 8 éven belül kell megszületnie a babáknak.
  • Az emelt, 10 millió forint összegű támogatáshoz pedig a vállalt gyerekek számától függően 10 éven belül kell megszületniük a gyerekeknek.

A 10 millió forint összegű támogatás 3 gyermek után jár (vagy meglévő három, vagy részben vagy egészben vállalt), amennyiben új építésű lakás vásárlása vagy építkezés a cél.

Ha pedig az ígért gyermekek nem születnek meg, akkor a támogatást büntetéssel növelten kell rendezni az állam felé. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg.

Az emelt, 10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Nyilvánvaló, hogy a tét igen komoly, hiszen még a legdrágább lakáshitelek költségét is messze meghaladja a jelenlegi alapkamat mellett a csoktámogatásra visszafizetendő büntetés.

Ráadásul az összeget a határidő leteltét követő 120 napon belül egy összegben kell megfizetni az államnak.

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG