<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Pentagon és Izrael kész helyzet elé állította a Fehér Házat Szíriával kapcsolatban. Izrael elégedetlen Moszkva szerepével. Az oroszok válaszcsapást ígérnek, ha akár egy katonájuk haja szála meggörbül.
Szíriai gyerekek a kormányerők által a napokban felszabadított kelet-gútai Haraszta városában (Fotó forrása: MTI/EPA)

Amikor két hete Trump az amerikai csapatok kivonását pendítette meg Szíriából, akkor ezzel olyan démonokat szabadított el a Pentagonban és Izraelben, amelyek azóta régóta a fejére nőttek. A több mint hetven halálos áldozatot követelő múlt szombati gútai klórgáz támadás egy nyilvánvaló idegen-zászlós (false flag) művelet, amelyre válaszul Washington az elmúlt órákban a szír partokhoz rendelte a USS Donald Cook rombolót, felszerelve 60 darab Tomahawk cirkáló-rakétával. Ma pedig csatlakozik hozzájuk a Harry S. Truman repülőgép anyahajó, 7 további csatahajóval.

Idegen zászlós művelet

A klórgáz támadásról az egyedüli helyszíni beszámoló a Fehér Sisakos segélyszervezettől jött, amely évi 23 millió dolláros támogatást kap az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségtől – ez utóbbi fedése alatt az amerikai hírszerzés már számos titkos műveletet hajtott végre a múltban. Trump elhalasztotta dél-amerikai útját is, hogy a Fehér Házból követhesse az Asszad-rezsim elleni csapást, amelyre (újonnan) nincsen ENSZ BT felhatalmazása.

Izrael is kész helyzet állította Trumpot azzal, hogy hétfő hajnalban támadást intézett két vadászgéppel egy nagy szíriai támaszpont (T4) ellen. A becsapódó rakéták a támaszpont azon részébe csapódtak be, amelyet kizárólag az iráni forradalmi gárda (IRGC) és a Hezbollah használ. Iráni közlések szerint négy katonájuk halt meg, ugyanakkor állításuk szerint a nyolc izraeli rakétából ötöt lelőttek.

Orosz és török frusztráció

Káncz Csaba

Figyelemreméltó, hogy a támadás előtt Tel-Aviv nem egyeztetett Moszkvával. Ez azt üzeni, hogy Izrael nem elégedett az oroszok szerepével Szíriában, már ami az iráni térnyerés megállítását illeti. Orosz csapatok is állomásoznak a T4-es bázison, ami még elképesztőbbé tesz az izraeli támadást – nem véletlen, hogy az elmúlt órákban az orosz külügyminisztérium berendelte az izraeli nagykövetet konzultációra Moszkvában. Izrael elfogadhatatlannak tartja, hogy az IRGC több, mint 120 000 milicistát mozgat Szíriában és két támaszpont (Jabal Sharqi és al Kiswah) kizárólag a forradalmi gárda parancsnoksága alatt áll.

A jelenlegi helyzet magában hordozza a közvetlen nagyhatalmi összecsapás lehetőségét. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök egy hónapon belül másodszor figyelmeztette hétfőn Washingtont, kijelentve „ha katonáink élete veszélybe kerül, akkor az orosz fegyveres erők válaszcsapást mérnek nemcsak a rakétákra, hanem a kilövőállásra is”. Törökország is dühödten figyeli, hogy Franciaország 100 kommandóst dobott át Szíria kurdok által uralt területének 5 támaszpontjára. Mindezt ráadásul megelőzte egy március 29-i találkozó Macron elnök és a kurdok által dominált Szír Demokrata Erők (SDF) képviselői között.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos