<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Pentagon és Izrael kész helyzet elé állította a Fehér Házat Szíriával kapcsolatban. Izrael elégedetlen Moszkva szerepével. Az oroszok válaszcsapást ígérnek, ha akár egy katonájuk haja szála meggörbül.
Szíriai gyerekek a kormányerők által a napokban felszabadított kelet-gútai Haraszta városában (Fotó forrása: MTI/EPA)

Amikor két hete Trump az amerikai csapatok kivonását pendítette meg Szíriából, akkor ezzel olyan démonokat szabadított el a Pentagonban és Izraelben, amelyek azóta régóta a fejére nőttek. A több mint hetven halálos áldozatot követelő múlt szombati gútai klórgáz támadás egy nyilvánvaló idegen-zászlós (false flag) művelet, amelyre válaszul Washington az elmúlt órákban a szír partokhoz rendelte a USS Donald Cook rombolót, felszerelve 60 darab Tomahawk cirkáló-rakétával. Ma pedig csatlakozik hozzájuk a Harry S. Truman repülőgép anyahajó, 7 további csatahajóval.

Idegen zászlós művelet

A klórgáz támadásról az egyedüli helyszíni beszámoló a Fehér Sisakos segélyszervezettől jött, amely évi 23 millió dolláros támogatást kap az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségtől – ez utóbbi fedése alatt az amerikai hírszerzés már számos titkos műveletet hajtott végre a múltban. Trump elhalasztotta dél-amerikai útját is, hogy a Fehér Házból követhesse az Asszad-rezsim elleni csapást, amelyre (újonnan) nincsen ENSZ BT felhatalmazása.

Izrael is kész helyzet állította Trumpot azzal, hogy hétfő hajnalban támadást intézett két vadászgéppel egy nagy szíriai támaszpont (T4) ellen. A becsapódó rakéták a támaszpont azon részébe csapódtak be, amelyet kizárólag az iráni forradalmi gárda (IRGC) és a Hezbollah használ. Iráni közlések szerint négy katonájuk halt meg, ugyanakkor állításuk szerint a nyolc izraeli rakétából ötöt lelőttek.

Orosz és török frusztráció

Káncz Csaba

Figyelemreméltó, hogy a támadás előtt Tel-Aviv nem egyeztetett Moszkvával. Ez azt üzeni, hogy Izrael nem elégedett az oroszok szerepével Szíriában, már ami az iráni térnyerés megállítását illeti. Orosz csapatok is állomásoznak a T4-es bázison, ami még elképesztőbbé tesz az izraeli támadást – nem véletlen, hogy az elmúlt órákban az orosz külügyminisztérium berendelte az izraeli nagykövetet konzultációra Moszkvában. Izrael elfogadhatatlannak tartja, hogy az IRGC több, mint 120 000 milicistát mozgat Szíriában és két támaszpont (Jabal Sharqi és al Kiswah) kizárólag a forradalmi gárda parancsnoksága alatt áll.

A jelenlegi helyzet magában hordozza a közvetlen nagyhatalmi összecsapás lehetőségét. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök egy hónapon belül másodszor figyelmeztette hétfőn Washingtont, kijelentve „ha katonáink élete veszélybe kerül, akkor az orosz fegyveres erők válaszcsapást mérnek nemcsak a rakétákra, hanem a kilövőállásra is”. Törökország is dühödten figyeli, hogy Franciaország 100 kommandóst dobott át Szíria kurdok által uralt területének 5 támaszpontjára. Mindezt ráadásul megelőzte egy március 29-i találkozó Macron elnök és a kurdok által dominált Szír Demokrata Erők (SDF) képviselői között.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A baloldal nyerhette a német választásokat az exit pollok szerint
Wéber Balázs | 2021. szeptember 26. 18:05
Hajszállal, de a szociáldemokraták nyerhették a német szövetségi választásokat a CDU-CSU-szövetség előtt mai előrejelzések szerint. Az eredmény nagyon szoros. Hivatalos eredmény hétfőn lesz. A harmadik helyet a Zöldek szerezhették meg.         
Makro / Külgazdaság Javulnak-e az amerikai-kínai kapcsolatok a Huawei-áttörés nyomán?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 26. 13:06
A kínai és az amerikai fél úgy tudott véget vetni a rendkívül kínos ügynek, hogy meg tudták őrizni hitelességüket.  Az viszont több mint kérdéses, hogy Meng szabadon bocsátása az USA és Kína közötti kapcsolatok enyhüléséhez vezetne. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A héten megtudjuk, mennyivel nőttek a fizetések
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 26. 10:49
Legalábbis a hivatalos adatok szerint. A foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi mutatók mellett a többi közt a keresetekről is közöl új mutatókat a KSH. 
Makro / Külgazdaság Megkezdődött a német választás: ma kiderül, ki lehet Merkel utódja
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 09:31
Szoros befutóra lehet számítani a mai szövetségi parlamenti választásokon Németországban. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint az SPD néhány százalékponttal vezet a CDU-CSU-szövetség előtt.    
Makro / Külgazdaság Amerika határnyitás előtt
Szakonyi Péter | 2021. szeptember 26. 05:50
Nem várt ajándék várta az idei IPW résztvevőit Las Vegasban. Amerika legjelentősebb turisztikai vásárának első napján jelentették be ugyanis, hogy novembertől jórészt feloldják a beutazási korlátozásokat: az Európai Unióból és Kínából is érkezhetnek turisták az USA-ba, így az év utolsó két hónapja a kilábalásról szólhat.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám miatt nem kell számítani olyan lezárásokra, mint korábban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 12:30
Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 
Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos