<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.

A legmagasabb rangú amerikai tábornok becslése szerint körülbelül 100 ezer orosz és 100 ezer ukrán katona halt meg vagy sebesült meg az ukrajnai háborúban. Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesített bizottságának elnöke azt feltételezi, hogy további 40 ezer civil halt meg a harcok során. Azt is elmondta, hogy azok a jelek, amelyek Kijev hajlandó újrakezdeni a tárgyalásokat Moszkvával lehetőséget nyithat a békekötésre.

A tárgyalások kapcsán persze kérdés, hogy bármelyik fél hajlandó-e arra, hogy meghátráljon. Az ukránok ugyanis nem akarják feladni azokat a területeket, amelyeket az oroszok megszálltak, míg Moszkva a meghódított területeket magának követeli. Ennek kapcsán Joe Biden amerikai elnök felvetésére reagálva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy megnehezíti a tárgyalási alap keresését az a körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz hadsereg kivonását nevezte meg a Moszkvával Ukrajnáról folytatandó tárgyalások feltételeként.

Hárman életüket vesztették, és heten megsebesültek a dél-ukrajnai Herszon megyére mért orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában - közölte a helyi kormányzó pénteken. Jaroszlav Janusevics kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok negyvenkét csapást mértek Herszon városára és a megye más területeire. Herszont több hónapos orosz megszállás után november közepén szabadították fel az ukrán csapatok. Az oroszok azóta rendszeresen tűz alá veszik a Dnyeper (Dnyipro) másik oldaláról, ahová visszavonultak. A városban gyakoriak az áramkimaradások. Janusevics csütörtökön arról számolt be, hogy megint nincs áram, pedig nemrég állították helyre.

Újabb házkutatásokat tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház több kolostorában és templomában - közölték az ukrán hatóságok pénteken a Telegramon. A hivatalos tájékoztatás szerint a nyugat-ukrajnai Zsitomir és Rivne régiókban, valamint Kárpátalján végrehajtott műveletek az orosz titkosszolgálat szabotázstevékenysége elleni intézkedések részét képezték. Az SZBU az utóbbi hetekben már számos egyházi épületet ellenőrzött országszerte. A rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt végrehajtott házkutatások során "oroszbarát irodalmat", jelentős mennyiségű készpénzt és "gyanús" orosz állampolgárokat találtak az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű szárnyához tartozó kolostorok helyiségeiben az SZBU sajtószolgálata szerint.

Tábori gázégőt használ egy idős nő a kijevi otthonánk konyhájában áramszünet alatt.  Fotó: MTI/AP
Tábori gázégőt használ egy idős nő a kijevi otthonánk konyhájában áramszünet alatt. Fotó: MTI/AP

A tél beállta előtt minél nagyobb kárt akarnak okozni a polgári infrastruktúrában az oroszok. A szakértők szerint ez a stratégia feltárta Oroszország gyengeségét és elkeseredettségét a dacos ukrán ellenállással szemben. Ennek ellenére az orosz kommentárok szerint sincs most más célja Moszkvának, mint a keserves tél küszöbén minél borzalmasabb állapotokat előidézni Ukrajnában. Orosz tisztviselők az ukrán városok elleni pusztítást a második világháborús felperszelt föld stratégiához hasonlítják. Más kérdés, hogy most Moszkva az agresszor, és ők próbálták elfoglalni egy független országot.

Az orosz stratégia persze abból a szempontból is visszaüthet, hogy az ENSZ által kijelölt nyomozók azt vizsgálják, hogy az ukrajnai kritikus infrastruktúra elleni orosz támadások háborús bűnnek minősülnek-e – közölte pénteken az ellenőrző csoport egyik tagja. Oroszország azt állítja, hogy a támadások nem polgári lakosságot céloznak meg, és célja, hogy csökkentse Ukrajna harci képességét, és tárgyalásra késztesse, ugyanakkor Kijev és számos nyugati ország szerint az ilyen támadások háborús bűnnek minősülnek.

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG