<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Állítólag sebesülései miatt feladatát sem tudja ellátni. Amerika aggódik, hogy mire használják az ukránok a fegyvereit. Háborús hírek reggelre.

  • Washington vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint amerikai harci járműveket is használtak az Oroszország területe ellen elkövetett, ukrán oldalon harcoló orosz paramilitáris egységek által végrehajtott támadásban Belgorod környékén. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője hozzátette azt is, hogy az Egyesült Államok világosan közölte Kijevvel: nem támogatja az amerikai gyártású felszerelések ilyen használatát.
    A Kreml véleménye szerint az amerikai hadfelszerelés orosz területen történt bevetése jól mutatja a Nyugat egyre erőteljesebb részvételét az ukrajnai konfliktusban. Belgorod környékén még kilenc embert ápolnak kórházban, 500 ember nem térhetett vissza otthonában, valamint akadoznak a közüzemek is a hét eleji támadás miatt – közölte a terület kormányzója.

  • Orosz értesülések szerint súlyos sebesüléseket szerzett Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy május eleji orosz rakétatámadás során. A tábornok állítólag fejsérülést és repeszek okozta sebesüléseket is szerzett, életmentő műtéten kellett átesnie. Állapota jelenleg stabil, de feladatát nem tudja ellátni. Ukrán oldalról cáfolták az állításokat – de ezt nem maga Zaluzsnij, hanem a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára tette csak meg.

Valamelyik mégis betalált? Az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta maradványai okozta tüzet oltja egy tűzoltó egy Kijev elleni orosz rakétatámadás után, a 2023. május 16-ra virradó éjszaka. Fotó: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma
Valamelyik mégis betalált? Az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta maradványai okozta tüzet oltja egy tűzoltó egy Kijev elleni orosz rakétatámadás után, a 2023. május 16-ra virradó éjszaka. Fotó: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma

  • Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg tart a háború – jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára. „Azt hiszem mindenki felismerte, hogy nincs napirenden az, hogy egy háború idején legyen valaki tag. A kérdés az, mi történik, amikor a háború véget ér” – mondta Brüsszelben Stoltenberg.

 

  • A Wagner zsoldoshadsereg 20 ezer embere esett el a Bahmutért folytatott harcokban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője szerint. Ennek nagyjából felét a börtönökből toborzott elítéltek, másik felét a szervezet korábban toborzott tagjai tették ki. Ez az adat erős ellentétben áll az orosz hivatalos közlésekkel, amelyek szerint Oroszország eddig összesen csupán 6 ezer embert vesztett az ukrajnai „különleges katonai művelet” során.

  • Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank jövőre újabb 1,5 milliárd eurót tervez Ukrajnának folyósítani az ország infrastruktúrájának és gazdaságának támogatására. Az Európai Unió pedig eggyes jelentések szerint Ukrajnába tervezi küldeni a nemzetközi pénzpiaci rendszerben megrekedt mintegy 196 milliárd eurónyi orosz eszközökből származó profitot.

 

  • Hollandia minél előbb szeretné elindítani ukrán pilóták F-16-osokra történő átképzését. A programot Belgiummal, Dániával és Hollandiával koordinálva indítanák, de más országok csatlakozását is várják.

 

  • Május 31-én kezdődik Oroszországban öt külföldi, köztük három brit állampolgár pere, akik ukrán oldalon harcoltak a háborúban, és terrorizmushoz kötődő vádpontok miatt kerülnek bíróság elé.

 

  • Az ukrán ortodox egyház úgy döntött, hogy átvált a nyugati, a karácsonyt december 25-én ünneplő naptárra, ezzel tovább távolodik az orosz ortodox kultúrkörtől, amelyben a karácsonyt január 7-én tartják.

(The Guardian, Káncz Csaba)

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG