<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Miközben a kínai vakcina hatékonysága körüli kérdőjelek miatt sokan végeztetnek antitest-vizsgálatot, addig alig tud arról bárki is, hogy a Magyarországon alkalmazott vakcinákkal kapcsolatban 12 hónapos országos antitest-vizsgálat indult, bár a részletek még nem ismertek.

Amíg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) levelet írt az Operatív Törzsnek az oltási adatok nyilvánosságra hozataláról, addig úgy tűnik, elindult egy országos vakcinahatékonyságot kutató kampány. Mivel hiánytpótló vállalkozásról van szó, kérdés, hogy hivatalosan miért nem lehet róla hallani.

Önkénteseket keresnek. Fotó: DepositphotosÖnkénteseket keresnek. Fotó: Depositphotos

 

A MOK a kormány által nyilvánosságra hozott, s a Karikó Katalin által is megjegyzéssel ellátott, vakcinák hatásosságáról összeállított táblázatot egyrészt üdvözölte, másrészt úgy gondolják, hogy jelenlegi formájában nem alkalmas az oltóanyagok összehasonlítására. Ezért azzal fordultak az Operatív Törzshöz, hogy a kormányzat tegye elérhetővé a kutatók számára az oltással kapcsolatos adatbázisok kutathatóságát.

„A vakcinák hatásosságának valós megítélése érdekében szükség lenne az egyes oltások által kiváltott immunválasz időbéli kialakulásának és erősségének megismerése érdekében egy prospektív reprezentatív vizsgálatot indítani. Ennek eredménye alapján lehetne a mindinkább rendelkezésre álló többféle vakcinát a leghatékonyabban felhasználni, az esetleg szükségessé váló újraoltásokról szakmailag megalapozott döntést hozni. Mindebben a kamara szívesen közreműködik” – áll hét eleji levelükben.

Eközben a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a kínai Sinopharm oltásra várakozók között egy olyan nyomtatványt osztogat, amelyben 12 hónapos önkéntes antitestvizsgálatban való részvételre invitálják az aláírót.

„Fontos az oltások minél szélesebb körű nyomon követése, mint a mellékhatás, mind az immunológiai hatás területén. Ezért arra kérjük, hogy segítse az immunológiai hatékonyság pontosabb nyomon követését az alábbi vizsgálatokhoz történő beleegyezésével” – áll a nyomtatvány elején.

A vizsgálatban való részvétel feltétele, hogy az első oltáskor ne álljon fenn SARS-CoV2 fertőzöttség. A vizsgálat során két cső natív vért és két cső alvadásgátolt vérmintát vesznek le, ezekből megállapítják a SARS-CoV2 elleni humorális (ellenanyagokhoz kötött és cellurális/sejtes) immunválaszt, ugyanis, ha korábban átesett a betegségen esetleg tünetmentesen, akkor ezek az immunológiai paraméterek mérhetőek a vérmintából.

A betegkövetés 12 hónapon keresztül történik, mégpedig négy időpontban:

  • 0. időpont: a vakcina első dózisának beadása előtt (alapimmunitás
  • 1. időpont: a vakcina első dózisának beadását követő 14. napon (immunválasz kezdete)
  • 2. időpont: a vakcina második dózisának beadását követő 14-20. napon (immunválasz maximuma)
  • 3-8. időpont: a vakcina első dózisának beadását követő 60-360. napon (immunválasz fenntartása).

A vizsgálatból saját döntés alapján bármikor ki lehet lépni, s felhívják arra is a figyelmet, hogy a vizsgált időszakban bármikor lázas betegség esetén a háziorvosi konzultációt követően jelezni kell a vizsgálatot végző klinikának.

Alkalmanként egy vénás vérvételre kell számítani, cserébe viszont az önkéntes résztvevő tájékoztatást kap immunitásának alakulásáról.   

A Pécsi Tudományegyetemen kapott információink szerint szép csendben valóban elindult egy antitest-vizsgálat, amiben a tervek szerint minden Magyarországon használt oltóanyag hatékonyságát szeretnék felmérni, de nem ők a kutatás szervezői. Úgy tudjuk, hogy a vizsgálat vezetője az Országos Onkológiai Intézet egyik vezetője, akinek elküldtük kérdéseinket a részletekre vonatkozóan. Bár még nem kaptunk válaszokat, amint megérkeznek, frissítjük cikkünket.

A főváros 1500 fős antitest-vizsgálatot végzett

Közel 1500 emberen, idősotthonok, valamint hajléktalanellátó intézmények lakóin és dolgozóin vizsgálta meg a főváros az oltások hatékonyságát. Az eredmény magáért beszél: eszerint a teljes oltási sorozatban részesültek csaknem 99 százalékánál az antitestek szintje a védettséget jelző értéket elérik (legalább 50 AU/mL antitest szint). A 2021. március 4-április 19. között 1414 fő részvételével végzett vizsgálat célja az volt, hogy feltérképezzék az immunállapotot a fővárosi intézményeinkben. Mindannyiukat Pfizer- vagy Moderna-vakcinával oltották be, tehát csak erre a két oltóanyagra lehet bármi következtetést levonni a vizsgálatból, ezért hozzátették, hogy ez a vizsgálat nem reprezentatív.

Az angol felnőttek 70 százalékában van antitest

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett legújabb becslése szerint az angliai felnőtt népesség csaknem 70 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus ellen termelődő antitest. A reprezentatív számítási módszertan speciális becslésen alapul, és azt mutatja, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül az április 11-én zárult egy hétben a felnőttek 68,3 százalékának szervezetében mutatták volna ki a SARS-CoV-2 koronavírus ellen fertőződés vagy oltás hatására termelődő antitestek jelenlétét vérvizsgálattal végzett szűrés esetén.
    A statisztikai hivatal becslése szerint Walesben 61 százalék, Skóciában 57,8 százalék, Észak-Írországban 62,5 százalék azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek szervezetében jelen lehet az új típusú koronavírus ellen képződő antitest.

Cikkünk eredetileg az mfor.hu-n jelnet meg, melyre reagálva a Koronavírus Sajtóközpont azt közölte lapunkkal, hogy nem csak a kínai, hanem az összes Magyarországon alkalmazott vakcinára vonatkozóan indulnak kutatások. Mint a világ számos országa, természetesen Magyarország is végez kutatásokat a koronavírus kapcsán. Az Egészségügyi Tudományos Tanács és számos egészségügyi intézmény olyan programot indít, amelyben a következő hónapokban gyógyult koronavírusos betegek celluláris immunválaszát fogják kutatni, és a hazánkban alkalmazott mindegyik fajta vakcinával oltottakra is kiterjed a kutatás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Makro / Külgazdaság Ausztrália diplomatái sem lesznek ott a pekingi téli olimpián
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:21
A diplomáciai bojkottot az Egyesült Államok kezdeményezte Kínával szemben az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most Ausztrália. Az ázsiai ország külügyi szóvivője korábban rendkívül élesen bírálta az amerikai kezdeményezést.
Makro / Külgazdaság Tízéves csúcson az arabica kávé ára a New York-i kereskedésben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:41
A kedvezőtlen időjárás, az emelkedő szállítási költségek és a bedugult kikötők miatt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcson az infláció
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:10
7,4 százalékkal nőttek az árak novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció.
Makro / Külgazdaság Omikron: a WHO szerint semmi okunk kételkedni a vakcinák hatékonyságában
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 08:29
Azért az adatokat óvatosan kell elemezni, mert még csak a vizsgálatok elején járnak, tették hozzá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló