TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Még egy utolsó trükkre futotta a lassan terület nélkülivé váló terrorszervezetnek, de pár nap alatt összeomlott az akció, mint annak idején Hitler ardenneki próbálkozása. A szír erők végleg elfoglalták az utolsó várost, Abu Kamalt, az Iszlám Állam által uralt kis rész kezd darabokra szakadozni, jön az utolsó felvonás.

10 napjuk lett

November 9-én a szír erők bejelentették, hogy elfoglalták Abu Kamal városát az Eufrátesz partján az iraki határ mellett, de kiderült, hogy az Iszlám Állam csapdát állított: korábban elbújtak a város alatt ásott alagutakban, majd előbújtak és kiszorították a szír erőket. Feladatukat megkönnyítette, hogy az orosz támogatású szír kormányhadsereg még nem tudott teljes erejével részt venni a műveletben, miután még 20-30 km-el távolabb voltak az ellenséges területek túloldalán, így főleg a libanoni Hezbollah és az Irakból átkelt, iráni támogatású milíciák harcoltak.

Az Iszlám Állam maradéka Szíriában, szürkével. Forrás: syria.liveuamap.com

A harc azonban folytatódott, és 10 nap küzdelem árán úgy tűnik, végleg sikerült elfoglalni a várost. Közben az orosz és szír erők észak felől egy folyosót vágtak, így már csak 10 km választja el őket az Abu Kamal körüli területektől. Ezt feltehetően gyorsan átvágják, és akkor, amint a térképen is jól látszik, kettévágják az Iszlám Állam maradék területét. Ha ez megtörténik, könnyedén bekerítik és felszámolják a katlanokat, az Eufrátesztől keletre pedig az SDF, az amerikai támogatású kurd-arab szövetség számolja fel az összeszűkült területet.

Ez a harc lesz a végső

Felmerülhet a kérdés, hogy az iszlám Államnak hány harcosa lehet még, és hogy gyülekeznek-e valahol, célszerűen az Eufrátesz mentén még a kezükben lévő néhány faluban, vagy szétszórtan folytatják az egyre kilátástalanabb harcot. Az iraki oldalon az Eufrátesz-menti lakott sáv már teljesen felszabadult, ott már csak kisebb sivatagi területeik vannak, ott sincs már hová bújni. Ha az eddigi ütem folytatódik, szilveszterre a múlté lesz a kalifátus.

A lázadók

Egyre inkább kirajzolódik, hogy utána mi következhet: Aszad szír elnök a térképen zölddel jelzett lázadó területek ellen fordul, számára mindenki terrorista, aki nem őt támogatja. Feltehetően nem is fogja megvédeni őket senki, hacsak az oroszok nem szólítják fel Aszadot, hogy tanúsítson önmérsékletet, és hagyjon meg valamennyi területet a szunnita lázadóknak. Ha nem így lesz, azok közül sokan feltehetően elhagyják az országot, gyarapíthatják a nem kevés menekült több milliós táborát, mehetnek Törökországba.

Szíria. Forrás: liveuamap.com

Fele országa

Aszad persze egész országát szeretné visszakapni, utalt is rá többször, hogy az amerikaiakat megszálló, az oroszokat pedig felszabadító erőnek tartja, így az Amerika által támogatott kurd-arab szövetség területért (a térképen sárga) is harcot indítana. Ez persze nem olyan egyszerű, az amerikai támogatású erőknek nem mehet neki, mivel ezt orosz patrónusai nem hagynák, nekik nem hiányzik egy ilyen konfliktus. Így feltehetően kénytelen lesz beleegyezni, hogy tárgyalásos formában hoznak létre valamilyen konföderációt a két országrész között, ennél jobbat valószínűleg a két nagyhatalom sem tud kitalálni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél