<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Marad a szigor a katában, az önkormányzatoktól viszont újabb hatásköröket vonnak el, költségcsökkentésre hivatkozva.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Ahogy azt korábban beharangoztuk, a tavaszi után őszi adócsomagot is benyújtott a parlamentnek a kormány. Elvileg erre nem kerülhetne sor, mivel azért hozták előre tavaszra az adótörvények elfogadását, hogy a vállalkozóknak, lakosságnak legyen elég ideje felkészülni a változásra.

Csakhogy az élet mindig közbeszól, ezért az őszi jogalkotási szezonban is kénytelen a kormány új adótervekkel előállni. Ezúttal is ez történt: a most beadott csomag részben a járványhelyzet negatív gazdasági hatásaira reagál. Ezt a célt szolgálják az adóadminisztrációs intézkedések, mint például a fizetési kedvezmények összeghatárának emelése. A javaslat szerint a természetes személyek 500 ezer forint helyett 1 millió forint adótartozásra kérhetnek évente egy alkalommal 12 havi pótlékmentes részletfizetést. A megbízható adósok pedig 1,5 millió helyett már 3 millió forintig vehetik igénybe az automatikus részletfizetési lehetőséget a következő évtől. A vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett természetes személyek az általuk 6 hónapra, 200 ezer forintos összegre igénybe vehető automatikus részletfizetést 12 hónapra, 500 ezer forintos összegre kérhetik a személyijövedelemadó-bevallásukban - szerepel továbbá a javaslatban.

Nem kíméli viszont az önkormányzatokat az előterjesztő Pénzügyminisztérium: tovább szűkülnek a helyhatóságok adóadminisztrációs jogkörei például azzal, hogy a gépjárműadó esetében az adóztatással kapcsolatos feladatokat a helyi szintről a központi szintre, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) telepítik. Ez persze tekinthető költségkímélő intézkedésnek is - az önkormányzatoknak nem kell majd ezzel a feladattal foglalkozni -, de azért látszik az irány, a helyhatóságok feladatkörének megnyirbálása. Ráadásul a gépjárműadóból származó bevételt a kormány - a járványra hivatkozva - elvonta, átcsoportosította a központi költségvetésbe, a Járvány elleni védekezési alapba. Az előterjesztő erre hivatkozva állítja, hogy mivel úgysem lesz ebből bevételük a településeknek, mentesítik őket az adóztatás költségei alól is.

Gépjárműadóból egyébként tavaly - vagyis az utolsó békeévben, amikor még 40 százalékban részesültek ebből - 33,7 milliárd forint bevétele volt az önkormányzatoknak. Ez 1,8 milliárd forinttal haladta meg a 2018-as bevételt. Idénre 51,5 milliárd forint lett betervezve költségvetési bevételként, de menet közben a kormány változtatott a feltételeken, és minden gépjárműadót magához vont. Azt is tudjuk, hogy jövőre a központi költségvetésnek 87 milliárd forint bevétele lesz ebből az adóból.

Hasonló lesz a helyzet az iparűzési adó esetében is: itt is a NAV lesz a bevallások befogadója, nem a helyi önkormányzati irodák. A magyarázat is hasonló: az állami adóhatósághoz benyújtandó egységes, a székhelyre és valamennyi telephelyre vonatkozó adatot tartalmazó bevallás jelentős adminisztrációs kötelezettség-csökkentést eredményezhet az adóalanyoknál, illetve az önkormányzati adóhatóságoknál - írják a javaslatban. Egyben megnyugtatják a polgármestereket, hogy ez az intézkedés nem fogja érinteni a bevételeket, azok felett továbbra is a helyhatóságok rendelkeznek.

További fontosabb adójavaslatok a csomagból:

  • Nettó 200 ezerről 450 ezer forintra emelkedik az adókedvezménnyel nyújtható béren kívüli juttatás összege a költségvetési szférában, igazodva a versenyszektorhoz.
  • A KIVA árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra emelkedik. Ezzel összhangban a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa 6 milliárd forintra emelkedik.
  • A javaslat lehetővé teszi, hogy a jövőben az adóhatóság készítse el a hozzá beérkező számlaadatok birtokában a vállalkozások számára az áfa bevallás tervezetét (eÁfa), tovább csökkentve ezáltal a vállalkozások adminisztratív terheit.
  • A dohánygyártmányokra alkalmazott jövedéki adó szerkezetéről és adókulcsáról szóló 2011/64/EU irányelve (2011. június 21.) tanácsi irányelv cigarettára meghatározott adóminimumának teljesítése érdekében két lépcsőben, 2021. január 1-jén és április 1-jén emelkedik a cigaretta jövedéki adómértéke, valamint a termékhelyettesítő jellegre tekintettel, ahhoz igazodóan a többi dohánygyártmány jövedéki adómértéke.
  • A javaslat az adózási terhek csökkentése érdekében a hozzájárulás-köteles szolgáltatás közvetített szolgáltatásként való nyújtásakor fennálló hozzájárulási kötelezettséget eltörli.

Végül muszáj említést tenni egy olyan adóról, amelynél az a hír, hogy nem változnak a jogszabályi feltételei. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) van szó, melynek szabályozása jelentősen szigorodik 2021-től. A tavaszi jogalkotási időszakban törvénybe foglalt változások miatt több vállalkozási érdekképviseleti szervezet - köztük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) - is állásfoglalást tett közzé, jelezve, hogy elhamarkodottnak tartják az intézkedéseket. Nem vitatták, hogy szükség van a kata szabályainak módosítására, a visszaélések elkerülésére, de a járvány okozta gazdasági válság idején nem tartják időszerűnek ezeket a lépéseket.

Nos, ezek a jelzések nem ütötték meg a kormányzat ingerküszöbét, mert a kata szigorításán nem változtat a csomag. Ezek szerint maradnak a hónapokkal ezelőtt eldöntött változtatások, melyek közül a leglényegesebb, hogy az egy kifizetőtől származó, évi 3 millió forint feletti bevételt 40 százalékos különadó sújtja a jövőben. Jelenleg ez a bevételi határ 12 millió forintnál húzódik. (Az ötletgazda Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ennél drasztikusabb megoldásokat javasolt, de a Parragh László vezette testület együtt tud élni a kevésbé szigorú szabályozással is.)

Illetve egy ponton mégis találni könnyítést: amikor a kifizető külföldi, és az onnan származó bevétel meghaladja a 3 millió forintot, a különadó alapja nem a 3 millió feletti bevételrész egésze, hanem annak 71,42 százaléka. Érzékelhető azonban, hogy ez a módosítás a katások jelentős részét - akik kizárólag belföldi kifizetőkkel állnak kapcsolatban nem fogja érinteni.

Természetesen a csomag elfogadásáig még sok minden történhet, érkezhetnek a kata szabályozását érintő módosítások is, de a mostani szöveg elég világos üzenetnek tűnik a vállalkozások felé, hogy a kormány hajthatatlan ebben a kérdésben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos