BUX
37 260.06
-0.15%
-57.00
OTP
11 280.00
-0.97%
-110.00
MOL
1 967.00
-2.24%
-45.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
396.00
+0.38%
+1.00
 
2020. április 3. 09:15

A magyar lakosság már február végén a közelgő koronavírus-járvány hatására megejtette a pánikvásárlások első körét. Ez jócskán megdobta a kiskereskedelmi statisztikát. 

A magyar lakosság talán kicsit ideje korán reagált a közelgő koronavírus-járványra. Az európai helyzet fokozódása, a külföldről érkező üres árupolcok látványa arra ösztönözte a magyarokat, hogy felkészüljenek a közelgő vírusra, ezért már február végén megejtették az első körös pánikvásárlásokat - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 

A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban előző év azonos időszakához képest naptárhatástól megtisztítva 11,4 százalékkal növekedett. Ezen belül látványosan megugrott az élelmiszerüzletek forgalma, itt 10,7 százalékos volt a növekedés mértéke, a nem élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 11,4 százalékkal nőtt - ez a korábbi trendekbe simuló érték. Az üzemanyagforgalom pedig szerény 1,8 százalékkal nőtt úgy, hogy az üzemanyagárak már február végén csökkeni kezdtek. 

Üzlettípusok szerint nézve a február hónap és a pánikvásárlások legnagyobb nyertese az élelmiszerüzletek, valamint a patikák voltak. Mindkét esetben a trendből kiemelkedő növekedésről számolhattak be a kereskedők. Az élelmiszerüzletek forgalma 11,1 százalékkal ugrott meg, legutóbb ennél nagyobb növekedésre tavaly áprilisban volt példa, akkor a húsvétre való felkészülés dobta meg az adatot. 

A patikák forgalma 14,4 százalékkal ugrott meg előző év azonos időszakához képest, aminél nagyobb növekedésre évek óta nem volt példa. Legutóbb ennél nagyobb forgalombővülés 2017 januárjában volt, akkor 17,3 százalékos volt az emelkedés mértéke. 

A budapesti és Komárom-Esztergom megyei lakosok voltak a legaktívabbak

A KSH adatsora megyei lebontás szerint is ismerteti a kiskereskedelmi forgalom változását, ez pedig arra is rávilágít, hogy az ország mely részén élők szabadultak be leginkább az üzletekbe.

A volumenbővülést tekintve az élen Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyék állnak, ám esetükben nem teljesen egyértelmű, hogy a február végi pánikvásárlás dobta-e meg a forgalmat, mivel a növekedés mértéke a januárit alig meghaladó mértékű. Szabolcs megyében az üzletek forgalma 13,7 százalékkal nőtt, Nógrád megyében pedig 14,1 százalékkal. A Szabolcs megyei adat kiemelkedő jellegét ugyanakkor befolyásolhatta az is, hogy a határhoz közeli nagyobb településekre jellemzően sokan járnak át bevásárolni Romániából, főként Tesco mátészalkai egységébe. A fokozott határon túlról érkező forgalom pedig a statisztikára is hatott. 

Van azonban két olyan területi egység, ahol a korábbi trendekhez képest kiugró mértékű volt a februári növekedés: 

  • Budapesten 9,8, 
  • Komárom-Esztergom megyében pedig 11,8 százalékkal nőtt az üzletek forgalma. 

Korábban a két területen 4-6 százalék közötti forgalombővülésről árulkodott a statisztika, vagyis ebből következően a fővárosi és a Komárom-Esztergom megyei vásárlók kezdték el legkorábban a felkészülést és a kamrák feltöltését. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brüsszeltől kért anyagi támogatást Orbán Viktor
Vég Márton | 2020. június 4. 22:33
Támogatási kérelmet nyújt be az Orbán-kormány Brüsszelnek, hogy a koronavírus-járvány okozta költségeket finanszírozzák. Pintér Sándornak kell felügyelnie a pénz felhasználását.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: Péntektől nyílik az osztrák, a cseh és szlovák határ is a magyaroknak
MTI | 2020. június 4. 22:10
Péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.
Makro / Külgazdaság Hatezer német turistával kísérletezhetnek Ibizán és Mallorcán
MTI | 2020. június 4. 21:00
A spanyol tervek szerint június második felében egy kísérleti program részeként hatezer német turista érkezhet a Baleár-szigetekre.
Makro / Külgazdaság Megvédte a különutas modellt a svéd járványügyi vezető
Wéber Balázs | 2020. június 4. 15:44
Anders Tegnell egy újabb interjúban azt mondta: a koronavírus-járvány során alkalmazott stratégiájuk működik, a karantén pedig nem lett volna jó megoldás. Ugyanakkor elismerte, hogy számos dolgot csinálhattak volna jobban.
Makro / Külgazdaság Továbbra is nagyon sok az új munkanélküli az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 15:26
Az egy héttel korábbi értékhez képest ugyan csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ám a várakozásokat meghaladó volt az érték.
Makro / Külgazdaság Egy nagy zsák pénzt még a piacra önt az EKB
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 14:40
A vártnál nagyobb összeggel növelte az Európai Központi Bank a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási programot. Azt is bejelentették, hogy meghosszabbítják a programot a jövő nyárig.
Makro / Külgazdaság Putyin idegesen figyeli a kínai térnyerést – hadrendbe álltak az új rakéták
Káncz Csaba | 2020. június 4. 13:29
Áttekintjük az orosz és kínai dinamikát Közép-Ázsiában az áruforgalom, a fegyverkereskedelem, a pénzügyek és az energia területén. A Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengely jelenleg stabilnak tekinthető, de azért a Kreml diszkréten új, közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat állított hadrendbe a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ugyanannyi adót fizetünk jövőre, mint idén: 15 százalékot
Baka F. Zoltán | 2020. június 4. 11:06
A mai Kormányinfón pedig kiderült, hogy június 16-20 között nyithatnak a mozik, színházak, fürdők, múzeumok.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem csökken az aktív fertőzöttek száma - öten elhunytak
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 09:37
Ismét nem tudott csökkenni az aktív fertőzöttek száma - a Pesti úti idősotthonban már 49-en hunytak el.
Makro / Külgazdaság Bődületes összeggel gyógyítaná a koronavírus-sokkot Angela Merkel
Wéber Balázs | 2020. június 4. 09:34
130 milliárd eurós csomaggal enyhítené a koronavírus elleni harc negatív következményeit a német kormány. Ideiglenesen csökkentenék az áfát, egyszeri gyermektámogatást adnának, valamint segítenék az önkormányzatokat és a válságnak leginkább kitett ágazatokat.
hírlevél