<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy horror témájú kincsvadászat tartja izgalomban egy kanadai városka lakóit. A New Brunswick állambeli Miramichiben több ezer helyi lakost sodort magával a felnőtteknek szóló játék, ami a mai, péntek 13-i nyomozás nyertesének 1300 kanadai dollárt tartogat.

Minden május elején kezdődött egy Facebook-bejegyzéssel, amely arról szólt, hogy a New Brunswick államban található Miramichi-ben állítólag 100 kanadai dollárt (1 kanadai dollár=0,77 USA-dollár) rejtettek el valahol a város kikötőjénél. A következő napokban további utalásokat adtak meg más helyszínekre is, s ez azóta is tart. Némelyiknek volt értelme, de a legtöbb őrjítően zűrzavaros és homályos volt.

Egy héttel később azonban a 17 ezer lakosú kisvárost totálisan hatalmába kerítette a titokzatos, horror témájú kincsvadászat, amelyben helyiek ezrei nyomoznak vadul - a beígért pénzjutalomban bízva – írja a nem mindennapi ötletről a The Guardian.

 

A péntek 13-i játék nyereménye eddig a legnagyobb összeg. Forrás: FacebookA péntek 13-i játék nyereménye eddig a legnagyobb összeg. Forrás: Facebook

„Szerintem Miramichiban még soha nem történt ilyen nagyságrendű dolog, és mi egyszerűen imádjuk” – mondja Adams Robichaud, egy középiskolás diák. 

Adams-nek ugyan nem sikerült még pénzt találnia, de mint oly sokakat a városban - akiket a koronavírus-járvány kitörése miatt megfojtottak a Covid-korlátozások -, úgy ragadta magával a nem mindennapi vadászat izgalma, akár a gyerekeket.

A játékot egy sejtelmes figura irányítja, aki Roman Dungarvan-nek nevezi magát, és azt állítja magáról, hogy egy ír szakács leszármazottja, akit a 19. század végén egy közeli fakitermelő területen kiraboltak és meggyilkoltak. A játék sztorija szerint a séf holttestét a közeli erdőben ásták el, és halála éjszakáján soha nem hallott félelmetes üvöltözést és sikoltozást lehetett hallani. A legenda szerint akkor a férfiak elmenekültek a városból, ám Dungarvan Whooper szelleme azóta is ott kísért és sakkban tartja a lakosokat.

A Miramichi Mystery Machine Facebook-oldalán a fiatalabb Dungarvan eltorzított hangon, csuklyás alak képében posztolja üzeneteit. A verseny számos helyszíne horror témájú: az egyik nyom a kincsvadászokat French Cove-ba vitte, ahol állítólag egy fej nélküli apáca kísértett, egy másik posztban az 1980-as slasher film, a Prom Night plakátja volt látható. (A slasher film a horrorfilmek olyan műfaja, amelyben egy gyilkos üldöz és meggyilkol egy embercsoportot, általában pengeszerszámok segítségével). A pénzt aznap este végül egy elhagyott iskolaépületben találta meg a szerencsés nyertes.

Nem a pénzről szól

Tim Sutton, egy helyi TikToker frusztrálóan közel volt egyik nap az elrejtett pénzhez.

„A pizza jelmezemben voltam, amit a TikTok-videóimhoz szoktam viselni, és közel hét órán keresztül ebben keresgéltem a pénzt aznap este, végül nem sikerült megtalálnom. De ez nem a pénzről szól. Sokkal inkább a vadászatról, a friss levegőn való kiszabadulásról és új barátokról” - mondja.

Néhány nappal később Sutton aztán mégis sikeresnek bizonyult egy másik nyomozásban, és bitcoin-átutalással meg is kapta a pénzt.

Dungarvan egyébként mindig kísértetiesen közel van az aktuális akcióhoz, és folyamatosan adja a tippjeit és útbaigazításait a kincsvadászoknak.

Egyszer azt írta nekem: Tim Sutton, rossz úton jársz. Egy másik este pedig azt mondta: „Közel vagy egy narancssárga inges férfihoz, aki figyel téged” – meséli a TikToker.

Durvának tűnő személyisége ellenére a Dungarvan-karakternek van egy lágyabb oldala is, amely emlékezteti a kincsvadászokat a társadalmi távolságtartásra, amikor egy helyi tejboltban találkoztak. Még arra is figyelmeztette a játék résztvevőit, hogy adjanak borravalót a pénztárosoknak. (Egy gyorsétterem személyzete azt nyilatkozta a The Guardiannak, hogy az esemény 50 dollár borravalót hozott nekik aznap a konyhára).

Ma extra nyeremény várja a játékosokat

A Facebook-csoportban a város lakói hihetetlen lelkesek az új közös hobbi iránt. Egy nő azt mondta, hogy ritka szép napot töltöttek kint a szabadban a férjével és gyermekeivel, mert „végre nem a digitális kütyüket nyomogatták, hanem igazi élményeket éltek meg, amiből gyönyörű emlékeik lesznek”.

Eddig hat 100 dolláros nyereményt fedeztek fel a lakosok, és Dungarvan azt mondja, hogy május 13-án, pénteken 19 órakor valakinek 1300 kanadai dollár ütheti a markát. Az eseményhez készült posztban a péntek 13-i horrorfilmek képei láthatók, s arra figyelmeztetik a résztvevőket, hogy szívbetegek ne vegyenek részt a rendezvényen, és tartsák be a sebességkorlátozást.

Sutton elismerte, hogy a nem mindennapi játék néhány helyi vállalkozás vagy akár a városvezetés jól kidolgozott trükkje is lehet, és már elkezdte találgatni, hol rejtőzhet a végső pénzösszeg, amihez próbál barátnője széleskörű horrorfilm-tudására támaszkodni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
hírlevél
Ingatlantájoló