1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A forgalmi adó emelésével próbálja behozni a munkavállalókat terhelő adó csökkentésből kieső bevételeket Nicolas Sarkozy, a francia elnökválasztás előtt három hónappal. A közvélemény-kutatások szerint, ha most lennének a választások, akkor szocialista ellenfele Francois Hollande legyőzné a regnáló elnököt. Megfigyelők szerint Sarkozy az utolsó hónapokban is azt fogja mutatni, hogy keményen küzd a pénzügyi problémák ellen.

A javak és szolgáltatások forgalmára kivetett adó emelésével próbálja betömni Nicolas Sarkozy azt a 13 milliárd eurós lyukat, amit a jövedelmekhez kötött adó csökkentésével keletkezett a francia költségvetésben – írja a Bloomberg. Az 1,6 százalékpontos adóemelési javaslat 21,2 százalékra emelné a javak és szolgáltatások forgalmának adóját Franciaországban. A népszerűtlen adójavaslat megfigyelők szerint azt jelzi, hogy Sarkozy még akkor is a gazdasági problémák ellen fog küzdeni, ha ellenfele nyerésre áll vele szemben.

A legfrissebb közvélemény kutatások szerint Nicolas Sarkozy le van maradva legfőbb ellenfele, a szocialista Francois Hollande mögött az elnökválasztási harcban. A francia választóknak most 33 százaléka véli úgy, hogy Hollande valóban csökkenteni tudja a költségvetés hiányát. Ugyanez a felmérés azt mutatja, hogy nő a különbség Hollande és Sarkozy támogatottsága között az előbbi javára. A francia választók 31 százaléka szavazna most Hollande-ra, Sarkozy támogatottsága ettől 6 százalékponttal elmarad.

A mostani elnöki javaslat az első kommentárok szerint kikezdhető, ugyanis Sarkozy 3 hónappal ezelőtt még visszautasította a kereskedelmi adó bevezetését. Ezt akkor azzal indokolta, hogy a lépés emelné az energia árát és visszafogná a fogyasztást. Ahogy az várható volt, pont erre ugrott rá Hollande kampánycsapata, aminek a szóvivője szerint Sarkozy hivatali intézkedései növelik a munkanélküliséget és visszavetik a francia cégek termelékenységét. Ugyanakkor Sarkozy egy televíziós vitában azt mondta, hogy az euróválság enyhül és egyre stabilabb a francia gazdaság is.

Franciaország három hete vesztette el a kitűnő, AAA besorolását a Standard and Poor’s hitelminősítőnél. Korábban Sarkozy azt mondta mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze a kitűnő minősítést, ha az veszélybe kerül. A francia munkanélküliség 5,6 százalékra emelkedett tavaly, 2,87 millió munkanélkülit jelezve az országban. Ez 1999 szeptembere óta a legmagasabb szám.  Az elnökválasztás kétfordulós lesz Franciaországban, az elsőt április 22-én, a másodikat május 6-án tartják.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG