3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke azt ígérte a Krím félsziget annektálása után, 2014-ben, hogy az ukrán hatalmat felváltó orosz uralom prosperitást és biztonságot hoz a félszigetre.

A Krím félsziget idegenforgalma 2022 után az egymás követő második elveszett nyár elé néz 2023-ban. Az orosz turisták attól tartanak, hogy az ukrán hadsereg nyári támadása nem hagyja érintetlenül a térséget, ezért más úti célok után néznek – derül ki a Moscow Times beszámolójából. A háború már a múlt évi szezonra is árnyékot vetett, a turisták száma egyharmadával csökkent az utolsó békeévhez képest.

Borús kilátások

Az utazási irodáktól a szállodákig az idegenforgalom helyi szervezetei attól tartanak, hogy a háború áldozatainak listájára kerülnek. Sok étterem zárva van, az nyári szezonban kiadott vendégházak fele szintén, és lehet, hogy soha többé nem fognak kinyitni – mondta a hírportálnak egy szevasztopoli szálloda tulajdonosa. Az üzletember névtelenséget kért, mert a moszkvai kormánytól akar pénzügyi támogatást szerezni a nehéz idők átvészelésére, és nem tudja, hogy reagálnának a névvel vállalt panaszkodására. Végül is a szomszédban a hivatalos álláspont szerint csak különleges katonai műveletek zajlanak, nincs háború.

A Krím félsziget vonzereje minimum csekély Fotó: Depositphotos
A Krím félsziget vonzereje minimum csekély Fotó: Depositphotos

A háború előtt nyáron ez a hotel telt házzal üzemelt. Idén júniusban csak kapacitásának 30 százalékát adta el. A csúcsidőszakra, július-augusztusra 60 százalékos a foglalás. A szállodás beszámolója szerint az idei bevételekből csak az alkalmazottak bérét tudják kifizetni. Óriási árengedményekkel próbálják növelni a forgalmat, miközben költségeik 30-50 százalékkal nőttek.

Putyin minden szépet és jót megígért

Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője a félsziget 2014-es annektálása idején azt mondta, hogy a Krím „Oroszország koronaékszere”. Gazdagodást és biztonságot ígért az ott élőknek, amire a kormány befektetései adtak volna a garanciát.

Ezek már az Ukrajna ellen indított orosz agresszió kitörése előtt sem teljesültek, miután az Oroszország által aláírt nemzetközi szerződéseket felrúgó annektálás miatt gazdasági szankciók sújtották a Krímet. A koronavírus-járvány ebből a szempontból jókor jött a térség idegenforgalmának. Miután az oroszok külföldi nyaralásai szinte lehetetlenné váltak, a hivatalos adatok szerint 2021 nyarán 9,4 millió turista fordult meg a Krímben.

Ez a felvillanás azonban gyorsan tovatűnt. Szintén a hivatalos adatok szerint az idegenforgalmi vállaltok 60 százaléka veszteséges volt 2022-ben. Összesen 709 millió rubel (közel hárommilliárd forint) hiányzott a bevételekből. Egy évvel korábban az ágazat 1,8 milliárd rubel (7,33 milliárd forint) profitot zsebelt be. Az összes oroszországi hotelfoglalás 19 százaléka esett a Krímre 2021-ben, ami 2022-re három, 2023-ra egy százalékra csökkent – derül ki az Ostrovok.ru foglalási portál adataiból.

A biztonság relatív

A helyi orosz hatóságok természetesen azt állítják, hogy a félsziget biztonságos. Diszkréten hallgatnak a szevasztopoli katonai bázisok elleni ukrán dróntámadásokról, illetve vasúti infrastruktúrát ért robbantásokról, amelyek vélhetően szabotázsakciók voltak.

Szergej Makovej, a Krími Hotelek Szövetségének vezetője sajátos érvet talált a félsziget mellett. Miután az ukrán hadsereg kötelékében harcoló orosz felkelők támadásokat intéztek az orosz-ukrán határ menti belgorodi régió ellen, úgy véli ahhoz képest a Krímben valóban nagyobb biztonságban vannak az emberek. A nap süt, a tenger egyre melegebb, az éttermek jelentős része nyitva van. Az idegenforgalmi szolgáltatók várják a vendégeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG